Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Veliki entuzijazam i volonterstvo

22.02.2011. 23:00
Veliki entuzijazam i volonterstvo


Ciklus radionica financirala je Reiffeisenbank d.d., a traže se sponzori i za buduće cikluse “How yes no” radionica. U slučaju da se ne nađe sponzor, Gradska knjižnica Zadar financirat će sljedeći ciklus radionica – Ivan Pehar, ravnatelj Gradske knjižnice Zadar


U povodu završetka ciklusa radionica “How yes  no” (Kako da ne) pod nazivom  “Kako da učenje ne bude  mučenje”, organizatori Gradska knjižnica Zadar i Studentsko savjetovalište Sveučilišta u  Zadru, javnosti su predstavili  svoje dojmove, kao i dojmove  polaznika – učenika sedmih i  osmih razreda zadarskih škola.
Projekt je pokrenut s ciljem  unapređivanja vještine učenja  kroz pet radionica koji su vodili volonteri Studentskog savjetovališta, a bile su namijenjene svim učenicima, neovisno o njihovom školskom  uspjehu. Radionice su bile  predviđene za 15-20 učenika  pa su se organizatori iznenadili kada se na uvodnoj radionici pojavilo 86 učenika.
– To nam je bio znak da smo  pogodili temu. Odmah smo se  reorganizirali i podijelili  učenike u tri grupe tako da  radionice nisu bile jednom,  već triput tjedno. Ni tijekom  radionica nije došlo do značajnog osipanja broja učenika.  Teme su bile: Kako prevladati  teškoće koncentracije, Dobro  planiranje – put do uspjeha,  Strategije učenja i pamćenja te  Kako svladati strah od ispitivanja. Prosječna ocjena radionica koju su davali učenici  je 4,5. Četiri je značilo “zadovoljan sam”, a pet “jako sam  zadovoljan”, rekla je zadovoljno prof. Marta Cifrek – Kolarić iz Studentskog savjetovališta.
Cifrek – Kolarić je voditeljica projekta, a radionice je  vodila uz pomoć studenata  psihologije 4. i 5. godine. Studenti Marija Lisica, Deni  Bužančić, Anamarija Juran,  Matija Mesić, Ivana Trogrlić,  Marija Novoselić, Tajana Kucelin i Ana Morić volontirali  su na radionicama baš u vrijeme ispitnih rokova. No, kako je rekla prof.dr.sc. Anita  Vulić – Prtorić, voditeljica Savjetovališta, ovim iskustvom  položili su jedan od najvećih  ispita.
– Ovdje su se dogodile tri  lijepe stvari. Prvo, veliki odaziv učenika koji je pokazao da  žele učiti i koji demantiraju  napise nekih medija da su današnja djeca ovakva ili onakva.  Drugo, naši studenti volonteri  su prepoznali da ovdje mogu  primjeniti ono što su naučili  tijekom studija. I treće, Marta  se pokazala kao izvrstan mentor, uložila je puno truda i to  još u statusu nezaposlene osobe. Od djece, preko studenata  i djelatnika Gradske knjižnice,  ovdje je veliki entuzijazam i  volonterstvo na djelu, rekla je  Vulić – Prtorić.
Ovaj ciklus radionica financirala je Reiffeisenbank d.d., a  traže se sponzori i za buduće  cikluse “How yes no” radionica.
Kako najavljuju organizatori, tema je pogođena pa će se  vjerojatno šansa za svladavanje vještine učenja dati i srednjoškolcima. Pehar je izjavio  da će, u slučaju da se ne nađe  sponzor, Gradska knjižnica  Zadar financirati sljedeći ciklus radionica.
 


Pehar: Dok je ovakvih mladih, ne možemo propasti




Ivan Pehar, ravnatelj Gradske knjižnice Zadar istaknuo je da, dok je  ovakvih mladih, mi ni u recesiji ne možemo propasti.
– Mladi su vrlo ranjivi segment društva, rastrgani između djetinjstva u  kojem su zaštićeni i svijeta odraslih u koji ulaze. Zato se distanciraju,  svijet doživljavaju neprijateljski, a istovremeno traže uzore i stvaraju  vlastiti identitet. Nažalost, zbog recesije je zastalo osnivanje centra za  profesionalno bavljenje mladima, a u Gradskoj knjižnici nemamo  dovoljno prostora. Inače, ovdje je učlanjeno oko 9 do 10 tisuća mladih.  Zato im u suradnji sa Savjetovalištem i studentima pokušavamo pomoći  i približiti prave uzore, rekao je Pehar.


 


Riješila se treme


Učenice Matea Ražek, Ina Žilavica i Marta Mikecin se nadaju da će biti još radionica, da se nastavi druženje.
– Na prvoj radionici sam mislila da mi to baš neće pomoći, a poslije sam shvatila da bi se na radionicama mogla riješiti svih svojih problema u vezi učenja. Riješila sam se treme i naučila se koncentrirati, izjavila je bez ikakve treme Matea.
Ina Žilavica je pohvalila studente volontere, a Marta je rekla da ju je to što je naučila na radionicama spasilo na nedavnim ispitivanjima.
Izgleda da većini polaznika ove radionice učenje zaista više nije mučenje.