I ja sam bio embrij

Slika korisnika admin
Autor: 

Građanska inicijativa I ja sam bio embrij predstavila je prošli tjedan zastupnicima Hrvatskog sabora liječenje neplodnosti alternativnom i neinvazivnom metodom FertilityCare utemeljnoj na NaPro tehnologiji. Riječ je o liječenju koje omogućuje neplodnim parovima ostvarivanje željene trudnoće i dobivanje djeteta prirodnim putem, zagovarajući zakonsko rješenje koje ne ugrožava pravo na život i koje poštuje dostojanstvo ljudske osobe od začeća do prirodne smrti.

Predstavljanju su bili nazočni predstavnici klubova zastupnika HDZ-a, HNS-a, Hrvatskih laburista i HSP - dr. Ante Starčević. Predstavljanje uime zastupnika uvodnim pozdravom započeo zastupnik Davor Stier (HDZ) koji je istaknuo važnost prisege svih zastupnika za poštivanje Ustava RH koji u članku 21. određuje pravo svakog ljudskog bića na život.

Izjave ministra Ostojića

Osvrćući se na izjavu ministra zdravlja Rajka Ostojića o početku ljudskog života, koja je bila i povod pokretanja građanske inicijative I ja sam bio embrij, Krešimir Miletić, voditelj inicijative, kaže kako je "neprihvatljivo relativiziranje pitanja početka ljudskog života" te kako je "već sada u hrvatskim bolnicama zamrznuto oko 12.000 embrija s kojima nitko ne zna što bi, a izmjene zakona koje najavljuje ministar otvaraju mogućnost stvaranja novih tisuća i tisuća 'viškova' s potpuno neizvjesnom budućnošću".

- Potpuno je neprihvatljivo zakonski dopuštati metodu i postupak koji nužno 'stvara višak embrija', koji su nova, jedinstvena i neponovljiva ljudska bića čiji je život započeo začećem i kojima je budućnost biti zamrznutima u tekućem dušiku - rekao je Miletić i upozorio kako se u javnoj raspravi kontinuirano pokušava zamagliti ova činjenica korištenjem terminologije koja kao da želi sakriti ovu činjenicu - da se ovdje radi o novom ljudskom životu, novom čovjeku, djetetu kojemu je embrij tek jedna od razvojnih faza koje slijede nakon začeća.

- Sasvim je neprimjereno nazivati zakone koji se dotiču ljudskog života prema ministrima i vezati ih uz određene političke opcije - nastavio je Miletić te se posebno osvrnuo na izjavu predsjednika Vlade tijekom aktualnog sata u Vladi u kojoj je izjavio kako 'ovo nije pitanje struke, već svjetonazora'. Miletić je pozvao sve saborske zastupnike da u ovome pitanju uključe savjest te odgovorno prihvate činjenicu da odlučuju o novom ljudskom biću te apelirao na donošenje zakona koji će štititi dostojanstvo ljudske osobe i pravo na život od začeća.

Saborski zastupnici Ruža Tomašić (HSP - dr. Ante Starčević) i Ante Babić (HDZ) naglasili su važnost poštivanja života od začeća do prirodne smrti, a izjave Rajka Ostojića, ministra zdravlja ocijenili kao relativiziranje pitanje početka života koje otvara prostor i mogućnost za brojne manipulacije i ugrožavanje upravo prava na život i dostojanstvo ljudske osobe.

Učinkovitost 50 posto

O NaPro tehnologiji i FertilityCare metodi govorili su prim. dr. Boris Ujević, specijalist ginekologije i porodništva te subspecijalist humane reprodukcije u Kliničkoj bolnici Sveti Duh te viša medicinska sestra Katarina Grgić. Govoreći o dva različita načina pristupanja ljudskoj neplodnosti, dr. Ujević je istaknuo kako kod medicinski potpomognute oplodnje neplodnost predstavlja tehnički izazov da se premosti nefunkcionalni proces, te je bez obzira na uzrok liječenje gotovo uvijek isto: izvantjelesna oplodnja, i kao takva invazivna i bolna. Kod NaPro tehnologije neplodnost predstavlja prisutnost bolesti, koju treba otkriti i liječiti, dakle usmjerena je otkrivanju uzroka praćenjem cervikalne sluzi i drugih promjena u ciklusu putem FertilityCare sustava, te se na temelju određenih nepravilnosti postavljanju dijagnoze te određuje terapija. Osim što je učinkovitija u postizanju začeća (više od 50% po paru) od umjetne oplodnje (manje od 20% po ciklusu), NaPro tehnologija je i višestruko jeftinija - ukupni troškovi liječenja po paru iznose do 500 kuna u odnosu na više od 10.000 kuna po jednom ciklusu umjetne oplodnje.

Pojedini zastupnici su na kraju susreta izrazili iznenađenje činjenicom što ova metoda (zvana NaPro i FertilityCare sustav) nije još uvrštena u zakonodavstvo i što nisu za nju osigurana proračunska sredstva, posebno što po prikazanim spoznajama rezultira učinkovitijom i jeftinijom od medicinski potpomognute oplodnje.

 BROJNE PREDNOSTI
Katarina Grgić je naglasila kako je riječ o sustavu cjelovitog pristupa liječenju problema ginekološkog i reproduktivnog zdravlja žene, a u sklopu toga otkrivanja i liječenja problema neplodnosti. Istaknula je da treba voditi računa o individualnom pristupu zbog promjenljivosti mjesečnih ciklusa žene, a sam je sustav učinkovit pri prirodnom planiranju obitelji (96,8- 99,5%), praćenju zdravlja, mogućnosti sprječavanja spontanog pobačaja i liječenju ponavljajućih spontanih pobačaja - preko 75%. Učinkovit je i kod liječenja hormonalnih problema, PMS-a, neurednih krvarenja, postporođajne depresije, otkrivanju uzroka neplodnosti (99,5%) i učinkovitom liječenju neplodnosti (52,8% živorođene djece), s tim da je učinkovitost izlječenja muške neplodnosti oko 40%.
 ISKUSTVO IVANE I KRUNOSLAVA

Mladi bračni par Ivana (dr. stomatolog) i Krunoslav (profesor na PMF-u) Puljić ukratko su iznijeli svoje iskustvo liječenja neplodnosti. U sedam godina braka nisu uspjeli zatrudniti, a tijekom tog perioda im je dijagnosticiran najteži oblik neplodnosti. Liječnici su prognozirali da je jedino rješenje postupak umjetne oplodnje, no oni nisu željeli prihvatiti metodu IVF kao jedino rješenje te su vlastitim istraživanjem nakon pet godina braka otkrili FertilityCare sustav. U postupku su nakon četiri mjeseca postigli prvu trudnoću, ali sa pet tjedana su dijete izgubili spontanim pobačajem.

- Iako je to za neke nakupina stanica, za nas je to bilo naše dijete, naš život i danas osjećamo bol za našim djetetom - istaknula je Ivana, dodavši kako su upravo pomoću FertilityCare metode daljnjim praćenjem otkrili i uzrok spontanog pobačaja. Nakon dvije godine liječenja, Ivana je sada u petom mjesecu posve uredne nove trudnoće.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno