Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Heisterova majstorija nestala u pet minuta

Autor: Davor Petrović

22.02.2013. 23:00
Heisterova majstorija nestala u pet minuta

Foto: PIXSELL



Božićni ugođaj u Kranjčevičevoj gurnuo je utakmicu Zagreba i Zadra na milimetar od granice regularnosti, a u takvim okolnostima bolje su se snašli domaćini. U prvom dijelu, dok gusti snijeg nije prekrio apsolutno svaki pedalj terena, moglo se igrati koliko-toliko normalno, no u nastavku nije bilo uvjeta za normalni nogomet. Povrh toga, cijelo vrijeme igralo se žutom, jedva vidljivom loptom. Uvjete će najbolje ilustrirati činjenica da je u 76. minuti glavni sudac Duje Strukan iz Splita zaustavio igru i zatražio da se još jednom iscrtaju linije šesnaesteraca i centra.
Na početku utakmice Zagreb je mogao doći do prednosti. U 3. minuti razvila se brza kontra po desnoj strani, gdje je Josip Jurendić prvo pričekao da gostujući braniči odjure za Lovrom Medićem i Besartom Abdurahimijem, a potom uputio povratnu loptu za Hrvoja Štroka u visini točke za izvođenje jedanaesterca. Kapetan domaćih odmah je uputio oštar prizemni udarac prema desnom kutu, no nije uspio nadmudriti Tomu Gluića, koji je lijevom rukom, u padu, spasio svoju mrežu.
Nešto kasnije Zadru se otvorila iznenadna prilika. Antonio Mršić pokupio je jednu pogrešno dodanu loptu i krenuo prema naprijed, a između njega i gola suparnika nalazili su se samo Ivan Graf i puno slobodnog prostora. Na žalost Zadrana, smrznuti teren osujetio je pokušaj driblinga, pruživši stoperu Zagreba dovoljno vremena za reakciju.
Igrala se 12. minuta kada je visoko postavljena obrana gostiju izvisila nakon duboke lopte na lijevu stranu. Damir Šovšić zafrknuo je vanjski felš na vrh kaznenog prostor, gdje je nadirao Štrok. Uslijedilo je mlak udarac, koji je, doduše, prošao pored Gluića. No, spora lopta dala je Luki Begonji dovoljno vremena da mirno intervenira pred praznim golom i odigra pas na bok.
Vodstvo Zadra
Recept iz Zaprešića, gdje je prepuštanje inicijative suparniku donijelo maksimalni učinak, isplatio se treneru Zadra Ferdi Milinu u 27. minuti, kada je obrana Zagreba olako ispustila loptu na trideset metara od svog gola. Igor Banović pokupio je taj “otpadak” i ekspresno proigrao Marcela Heistera na lijevoj strani. Zadarski Nijemac ušao je u kazneni prostor, pogledao prema suprotnom kutu i snažnim prizemnim udarcem poslao loptu u malu mrežu – 0:1.
Gosti su držali prednost trinaest minuta, s time da su u tom razdoblju mogli doći i drugog gola. Naime, Heister je konstantno bio sam kao duh na lijevom boku, ali njegovi suigrači nisu mu dodali loptu u dvije situacije koje su jako podsjećale na raspored snaga kod prvog gola. Kazna ih je stigla u 40. minuti, kada je Safet Nadarević s desne strane gurnuo povratnu loptu za Lovru Medića, koji je potezom petom okrenuo Antu Sarića i poentirao sa desetak metara – 1:1.
Završnica prvog dijela donijela je novu mrtvu šansu za goste. Lopta se od bloka odbila do Banovića koji je bio sam na osam metara od gola, i to po sredini. Na žalost Zadrana, uslijedio je udraca bez traženja kuta, a to je domaćem vrataru Domimiku Livakoviću bilo dovoljno da dlanovima odbije loptu u polje. Niti minutu kasnije gosti su još jednom kažnjeni. U završnim sekundama sudačke nadoknade Josip Jurendić probio je lijevi bok i sjajno poslužio Abdurahimija koji je iz peterca rutinski zatresao mrežu – 2:1.
Nastavak bez prilika
Na početku drugog dijela Milin je umjesto Igora Prahića ubacio drugog napadača, Josipa Ivančića, napravivši usput dvije rošade. Jure Jerbić preuzeo je Prahićevu poziciju u obrambenoj trojci, a Mršić se povukao na njegovo mjesto u veznom redu. Ofanzivniji pristup nije se pretjerano isplatio u nenogometnim uvjetima. Zadrani su prve prave prilike stigli tek u 69. minuti, kada je Stipe Perica proigrao Ivančića, koji zbog snijega nije uspio ozbiljnije ugroziti Livakovića. Na drugoj strani zaprijetio je Štrok, no njegov udarac s vrha kaznenog prostora Gluić je maestralno obranio. Bilo je tu u 82. minuti. Sve ostalo bilo je svedeno na na uglavnom neuspješne pokušaje odigravanja pasova po zemlji, nabijanje i uzdanje u naklonost božice Fortune, koja ovog petka nije primijetila Zadrane.


 ZAGREB – ZADAR 2:1


ZAGREB – Stadion u Kranjčevićevoj. Gledatelja: 200. Sudac: Duje Strukan (Split) 7. Pomoćnici: Pepur, Radić (Split). Strijelci: 0:1 Heister (27′), 1:1 Medić (40′), 2:1 Abdurahimi (45′). Žuti kartoni: Štrok, Djengoue (Zagreb), Mršić, Bilaver (Zadar). Crveni karton: Heister (90′).
ZAGREB: Livaković 7, Jurendić 6,5 (od 65′ Kolinger -), Nadarević 6,5, Graf 6,5, Bevab 6, Štrok 7, Kovačić 6,5, Djengoue 7, Šovšić 7, Abdurahimi 7 (od 90′ Ćurjurić -), Medić 7,5. Trener: Miroslav Blažević.
ZADAR: Gluić 7, Ljubović 6,5, Prahić 6 (od 46′ Ivančić 6), Sarić 6, Bilaver 6,5, Begonja 6,5, Jerbić 6,5, Banović 6,5 (od 62′ Čirjak -), Heister 6,5, Mršić 6 (od 74′ Gržan -), Perica 6,5. Trener: Ferdo Milin.




 RIJEČ TRENERA


FERDO MILIN, ZADAR


Nismo bili ni blizu
– Bez obzira na uvjete, bodove je osvojila momčad koja je više htjela pobjedu. Istina, poveli smo, ali nakon izjednačenja u naše se redove uvukla blokada. Osim toga, naivno smo primili golove. U razgovoru s Renom Sinovčićem, planirali smo jednu pobjedu u prve dvije utakmice proljetnog dijela prvenstva, i to se ostvarilo u Zaprešiću. Ovdje smo vodili, ali nismo bili ni blizu. Na primjer, nakon našeg gola mi smo u završnicu dolazili sa dvojicom igrača, a Zagreb sa petoricom-šestoricom. Naša momčad je jako mlada, i takve stvari su normalan dio nogometnog odrastanja. Naša računica kaže da moramo dobiti sve utakmice kod kuće. Sada se moramo koncentrirati na Lokomotivu u Zadru, a sigurno je da će nam trebati barem jedna pobjeda na gostovanjima. Inače ćemo ispasti iz lige.
MIROSLAV BLAŽEVIĆ, ZAGREB


Zadrani su do kraja držali neizvjesnost
– Slažem se s mojim mladim kolegom, pobijedila je momčad koja je više željela bodove. Pozdravi mi Renu i reci mu da si ispunio plan, al’ nisi uspio zaj… Ćiru. Istini za volju, nije bilo tako jednostavno. Teren je razlog zbog kojeg ovo nije mogao biti nogometni spektakl, a i Zadar se predstavio kao ozbiljniji suparnik nego što sam pretpostavljao. Sada smo uhvatili priključak koji je vrlo bitan uvjet za sve ono što nas čeka u nastavku sezone. Ova pobjeda ispunila je sve što smo tražili. Zadrani su držali neizvjesnost do zadnje minute, a to je ono što daje čar nogometu.