Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pusić: Ne može država građane tretirati kao maloumne

Autor: Zlatko Crnčec

22.02.2013. 23:00
Pusić: Ne može država građane tretirati kao maloumne

Foto: PIXSELL



HNS tvrdi da je ovo već drugi slučaj da Linić izlazi u javnost s važnom inicijativom oko koje se prethodno nije usuglasio s narodnjacima. Prvi slučaj je bio Zakon o porezu na nekretnine


Odnosi SDP-a i HNS-a, dviju vodećih stranaka vladajuće Kukuriku koalicije, ponovo su zategnuti nakon što je ministar financija Slavko Linić ovaj tjedan još jednom izašao u javnost s važnim prijedlogom bez da se o njemu konzultirao s narodnjacima. Situaciju je potom zakomplicirao i istup člana predsjedništva HNS-a i šefa stranke u Zagrebu Dragana Kovačevića koji je u četvrtak uvečer u trećem Dnevniku HTV-a oštro napao Linića dovevši u pitanje i njegovo znanje o ekonomiji.
Buduća predsjednica HNS-a Vesna Pusić, jedina kandidatkinja za šeficu HNS-a na saboru stranke 23. ožujka, rekla je jučer da se HNS ne slaže s najnovijim Linićevim prijedlogom da se građanima ograniči minus na tekućim računima koji nije usuglašen u Vladi.
Linićevo soliranje
– Ne znam zašto je Linić izašao s takvim nečim. Ni na koji način se o tome nije razgovaralo na Vladi i s ostalim ministrima. HNS je na poziciji da država ne može tretirati građane kao malodobne i maloumne. Građani imaju autonomiju odlučivanja i privatnost koja je nepovrediva. A banke su poslovni subjekti koji procjenjuju rizik na tržištu, rekla je Pusić.
Ovo je već drugi slučaj da HNS tvrdi da Linić izlazi u javnost s važnom inicijativom oko koje se prethodno nije usuglasio s narodnjacima. Prvo se dogodio krajem prošle godine kada je izašao s prijedlogom Zakona o porezu na nekretnine. Nakon toga HNS je javno izašao sa stajalištem da je to za njih neprihvatljivo. Međutim, Linić i dalje inzistira na ovom prijedlogu i nastavlja s njegovim javnim prezentiranje pa bi ovaj bi slučaj mogao prerasti u veliki sukob unutar koalicije budući da u HNS-u postoji jedinstveno mišljenje da je to neprihvatljivo.
Trenutno u svijetlu prisilnog odlaska Radimira Čačića sa čela stranke, u HNS je teško oko bilo čega postići konsenzus. Međutim iz razgovora s članovima vodstva stranke može se izvući jedan zaključak: i oni koji su protiv Čačića i jedva čekaju da se makne iz politike, kao i oni koji ga još uvijek podržavaju i spremni su ga slijediti do kraja ipak se slažu u jednom – nema šanse da HNS ikada podrži Zakon o porezu na nekretnine. U HNS-u smatraju da je minus na tekućim računima nešto blaži primjer Linićevog soliranja budući da se ipak ne radi o strateškom zakonu kao što je onaj o nekretninskom porezu. Međutim, i u ovom slučaju inzistiraju na tome da je Linić pogriješio.
Zastarjela razmišljanja
Predsjednik kluba zastupnika HNS-a Jozo Radoš rekao je da “problem nastaje onda kada se ne čini dovoljno da se razlike usklade u ranijim fazama procedure, a ne u javnoj komunikaciji”.
– U slučaju Linićevog prijedloga očito takve ranije komunikacije nije bilo. Kada se neke stvari nisu u stanju riješiti prije Vlade, odnosno u zatvorenim prostorima, onda ih zbog zaštite programskih jasnoća stranke moraju rješavati u javnosti, rekao je Radoš.
Međutim, SDP i dalje čvrsto stoji iza Linića. Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan rekao je da SDP “apsolutno stoji iza Linića”.
– On je ministar financija koji odgovorno, ozbiljno i transparentno obnaša svoju dužnost i čovjek koji otvoreno, iskreno i potpuno pošteno komunicira s hrvatskim građanima, rekao je Dragovan. Komentirajući Kovačevićev nastup Dragovan je rekao da se “svatko bori za svoj politički prostor pa tako i naši koalicijski partneri”.
I izvori iz vrha HNS-a s kojima smo jučer razgovarali smatraju da je Kovačević ipak bio preoštar prema Liniću i da stranke ne dijeli njegova stajališta o Linićevim sposobnostima.
A Kovačević je rekao da je Linićeva najava “brzopleta i nedobra”, te da je “vrijeme da se sjedne za stol jer soliranje gospodina ministra ne ide u baš najboljem smjeru”.
– Preporučio bih više čitanja literature, više znanja o ekonomiji da bi se ekonomija mogla voditi. Ekonomija nije porezna politika, ona je puno širi pojam. Možete poreznom politikom dovesti do toga da sve odumre i onda više nećete imati od koga uzimati, rekao je Kovačević. On je doveo u pitanje Linićevo znanje rekavši da se ovdje radi o “elementarnim ekonomskim znanjima”, te naglasio da “tko želi voditi ekonomiju Hrvatske mora čitati ekonomske knjige”. Odgovarajući na pitanje voditeljice rekao je da ne zna čita li Linić knjige o ekonomiji, ali i dodao da “ima naznaka da ima ljudi koji nisu pročitali 30 godina neku dobru ekonomsku literaturu”.


 USAMLJENI MINISTAR




Čini se da je Linić u jednoj stvari ipak usamljen, a HNS i premijer Zoran Milanović na istoj strani. Riječ je o izmjenama Zakona o privatizaciji INA-e kojima se Linić javno suprostavio dok se za njih zauzima potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Ali za promjene se zauzima i osoba od posebnog premijerovog povjerenja – predsjednik Nadzornog odbora INA-e Siniša Petrović.