Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vozač kombija: Motor je samo dojurio, žao mi je zbog svega!

Autor: Suzana Bandić

22.02.2013. 23:00
Vozač kombija: Motor je samo dojurio, žao mi je zbog svega!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Lučić je procijenio kako ima dovoljno vremena za uključenje u promet pa je i krenuo, nakon čega je ugledao motocikl kako koči, vrti se na cesti, te potom proklizava i udara u lijevi stražnji kotač njegova kombija, pritom ga zanoseći u stranu s obzirom na to da je bio prazan


Žao mi je radi svega što se dogodilo. Od tog dana ni ja nisam normalan, imam srčanih tegoba, ne spavam dobro – rekao je u svojoj obrani Miljenko Lučić (66) iz Murvice, vozač kombija koji se prije četiri godine sudario s motociklistom Marijanom Klemarom (56). Po optužnici Lučić je Klemaru oduzeo prednost zbog čega je on bio prisiljen kočiti, zbog čega je izgubio kontrolu nad motociklom i udario u kombi, sedam dana kasnije od posljedica zadobivenih ozljeda preminuo je u zadarskoj bolnici.
Prva nesreća u 40 godina
Lučić je ispričao kako mu je ta nesreća jedina u više od četrdeset godina vozačkog staža. Ispričao je kako je svoj kombi tog kobnog 18. svibnja 2009. godine parkirao na uobičajeno mjesto, nedaleko “stare tehničke škole”. Kad se krenuo uključiti u promet kod zgrade “pegle” provjerio je stanje na kolniku i vidio motocikl koji se sporo kretao prema njemu. Procijenio je kako ima dovoljno vremena za uključenje u promet pa je i krenuo nakon čega je ugledao drugi motocikl kako koči, vrti se na cesti, te potom proklizava i udara u lijevi stražnji kotač njegova kombija pritom ga zanoseći u stranu s obzirom na to da je bio prazan. Vozaču koji je “dojurio” je zaštitna kaciga, po Lučićevu svjedočenju, pala oko vrata gdje mu se okretala dok je krivudao po cesti bez kontrole.
– Nakon udara izišao sam iz kombija i krenuo pomoći vozaču koji se sam pomaknuo u lijevo, ali su ljudi koji su naišli vikali mi da ga ne diram. Jedna je žena nazvala Hitnu i u svega nekoliko minuta došli su liječnici i policija. Odmah taj dan kontaktirao sam Ivana Klemara, sina oštećenika i kasnije se našao s njim i njegovom sestrom – prisjećao se Lučić napominjući kako je sinu i kćeri oštećenog predlagao da njihova oca prevezu helikopterom u Zagreb u strahu od najgoreg. Ispričao je i kako je trošak helikopterskog transporta bio spreman podmiriti, a kazao je i kako je Ivana Klemara zvao i kasnije. Na njegovu zamolbu nije došao na sahranu u Mariju Bistricu, ali je poslao telegram sućuti.
Svjedočit će motociklist svjedok
– Više nisam u kontaktu s tim mladićem jer mi se više ne javlja na mobitel. Ne znam je li promijenio broj ili je što drugo u pitanju, ali što ću. Na žalost ništa ne mogu promijeniti već samo žaliti zbog događaja – kazao je Lučić, kojem se pred sutkinjom Općinskog suda Ivom Lovrin sudi zbog nehotičnog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom. Za to djelo tužiteljstvo predlaže Lučića kazniti zatvorskom kaznom u trajanju od godine dana.
Suđenje se nastavlja 11. ožujka kada će biti saslušan svjedok Predrag Čelić, motociklist koji je svjedočio kobnom događaju.