Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Povelja “Pavle Bakarić” priznanje suradnicima i čitateljima Zadarskog lista

22.02.2014. 23:00
Povelja “Pavle Bakarić” priznanje suradnicima i čitateljima Zadarskog lista


Prilog Zadarskog lista “Plodovi zemlje i mora” dobio je jučer u Splitu godišnju nagrade Međunarodne manifestacije maslinara Mediterana “Maslina” povelju “Pavle Bakarić” koja se dodjeljuje za zasluge u izdavaštvu. Nagradu je predsjednik Josipović uručio uredniku priloga Nedjeljku Jusupu. Nagrade iz Josipovićeve ruke jučer su primili brojni ugledni Zadrani i maslinari.
– Lijepo je vidjeti da Zadrani marljivi i uspješni te im mogu samo čestitati na tome i zaželjeti da i u budućnosti budu tako uspješni. Doći ću u Zadar na Dane maslina ako dobijem pozivnicu i ako mi to dopuste moje obveze, rekao je Josipović i ujedno čestitao Zadarskom listu i Plodovima na uspješnom dugogodišnjem izlaženju.
Plodovi povezuju struku, znanost i praksu
– Ovo je priznanje ponajprije našim suradnicima i čitateljima, kojih je svakim danom sve više. Dr. Pavle Bakarić je bio veliki entuzijast, zaljubljenik u maslinarstvo. Volio je ljude, struku i uvijek bio spreman pomagati. Plodovi su jedan od rijetkih specijaliziranih priloga koji povezuju struku, znanost i praksu, kaže utemeljitelj Zadarskog lista i urednik priloga Nedjeljko Jusup te dodaje:
– Povelja Pavle Bakarić ujedno je i čestitka Zadarskom listu za dvadesetu obljetnicu i Plodovima zemlje i mora za desetu obljetnicu izlaženja, što je istaknuo i predsjednik Ivo Josipović. Zadarski list kroz sve ove vrijeme povezao je ljude na području zadarske regije, svaki dan okuplja više od 20.000 čitatelja i po tome je najvažniji svakodnevni događaj za Zadar i Zadarsku županiju.
Plodovi zemlje i mora specijalizirani su prilog za poljodjelstvo, ribarstvo i okoliš koji izlazi svakog četvrtka. Svojim prilozima njegovi suradnici promoviraju regionalno i nacionalno ribarstvo i poljodjelstvo, posebice maslinarstvo. Iz Plodova zemlje i mora proizašle su i četiri zapažene knjige – “Hrvatski misir” i “Dragulji hrvatskog Misira” autora prof. dr. sci. Ante Kolege Bage, “Libar okorjelog agronoma” magistra Marijana Tomca (prošle godine okićen naslovom Viteza hrvatskog maslinarstva na istoj manifestaciji), te “Pisma sinu Ivanu” Jure Zekanovića.
Godišnje nagrade
Godišnje nagrade za doprinos u hrvatskom maslinarstvu sa zadarskog područja uz Zadarski list dobili su još i Ivica Vlatković (Vitez maslinarskog prijateljstva, za doprinos u zbližavanju hrvatskih maslinara), udruga maslinara Orkula – Biograd (povelja Velika zlatna maslina, za unapređenje hrvatskog maslinarstva), Ivica Kostović (povelja Dobroslav Elezović, za unapređenje stručnog rada u masliniku), Vjera Biloglav i Josip Grgurica (povelja dr. Aleksandar Vlašić, za stručni rad na uzgoju maslina), Oleum Dalmatia d.o.o. vlasnika Dragutina Pjelika i Željka Vrsaljka (povelja dr. Branko Škarica, za stručni doprinos u proizvodnji kvalitete maslinovog ulja), te prof. dr. sc. Ante Uglešić (povelja Stjepan Bulić, za znanstveni rad na utvrđivanju povijesnih činjenica u maslinarstvu). Povelja Viteza hrvatskog maslinarstva dodijelit će se rovinjskom stručnjaku dr. sc. Željku Prgometu.