Najslavniji hrvatski sir je - paški!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
paski sir

Prema Ministarstvu kulture RH zaštićena kulturna dobra nematerijalne baštine predstavljaju oblike kulturnog izričaja od osobite važnosti na određenom prostoru, njihova koncentracija odnosno disperzija svjedoči njihovu povijesnu ukorijenjenost posebice u tradicijskoj kulturi nematerijalne kulturne baštine osobite vrijednosti ili popularne i tradicijske izričaje iznimne vrijednosti s povijesnog, umjetničkog, etnografskog, sociološkog, antropološkog, lingvističkog ili književnog aspekta. U registar takvih dobara u RH pod brojem 25. upisana je: tradicionalna proizvodnja paškog sira!

U ovu priču ćemo ući s najnovijim vijestima, a citirajući kolegu Edija Prodana s tekstom: NESLUŽBENO SVJETSKO PRVENSTVO U GLAVNOM GRADU VELIKE BRITANIJE - Paški sir hit Londona

World Cheese Awards 2014. održan je krajem prosinca u Londonu. Na to natjecanje dolaze najbolji sirevi iz cijelog svijeta, tako da se taj londonski sajam smatra i neslužbenim svjetskim prvenstvom sireva. Nagrade se dijele u znanim kategorijama - bronca, srebro i zlato, ali i u "supergold" nagradi. Brojni su dobitnici jer se u određenu kategoriju, što podrazumijeva i medalju određene kvalitete, ulazi zahvaljujući posebnom sustavu bodovanja.

A u toj svjetskoj "chrem de la chreme", brojnim su se nagradama ovjenčali sirevi s - Paga. Ponajprije oni iz desetljećima znane Paške sirane, ali i mlađe, Gligore iz Kolana. "Dalmatinac", sir Paške sirane osvojio je supergold medalju, "Pramenko" se ovjenčao srebrnom, dok su bronce pripale "Mediteranu" i "Ribanom paškom siru". Kad je o Gligori riječ, nagrade supergold su dobili "Dinarski sir" i "Kolan extra", "Težački" je sir dobio zlatnu medalju, a jedina je bronca pripala "Kozlaru iz maraske bronze".

Nevjerojatno uistinu da jedan mali Pag, otok s desetak tisuća stanovnika na ovako značajnom natjecanju odnosi desetak medalja! Tim više kad se vide opći podaci - na ovo eminentno svjetsko natjecanje bilo je stiglo je više od 2600 sireva iz 33 države. Uz znane europske velesile poput Francuske, Italije, Španjolske, Nizozemske, Njemačke pa i Grčke, tu su bili još i Novi Zeland, Kanada, Južna Afrika, Meksiko, Argentina, Brazil te SAD. Svu je tu slast ocjenjivalo 250 stručnjaka iz 26 zemalja, a konačnu odluku donio je vrhovni žiri sastavljen od 16 međunarodnih stručnjaka koji su od sireva izabranih u uži izbor, pred publikom, odabrali "top of the tops" za 2014. godinu. Zanimljivo je istaknuti i to da se The World Cheese Awards u 26. godini postojanja, nakon trogodišnjeg održavanja na BBC Good Food Show u Birminghamu, vratio u London.

Nagrade su tako još jednom ovjenčale Pag i potvrdile stoljetnu tradiciju u proizvodnji sira.

Ovdje smo dakle naveli samo nagrade sa jednog makar prestižnog svjetskog nadmetanja i to samo od ove godine. Nabrojati sve nagrade za Paški sir u izvedbama svih proizvođača gotovo je nemoguće, a moguće je pak kazati da su nagrade donijeli od kud god su se pojavili.

Pričati u Zadru, Hrvatskoj, a sve više i diljem svijeta o Paškom siru suvišno je, makar su količine proizvedenog Paškog sira naspram čuvenih sličnih svjetskih sireva smiješne (Pecorino Sardo npr.).

Kažimo da je pojam pravog predjela svake svadbe ili istinske gozbe na ovim prostorima - Dalmatinski pršut i Paški sir.

Konačno cijena paškog sira, a sav se proda, značajno nadmašuje recimo prethodno spomenuti sardinijski Pecorino.

Riječ je i o jednom od rijetko višestruko zaštićenom ovdašnjem proizvodu u postupku zaštite izvornosti na razini EU.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno