O gašenju požara avionima u Zadru će učiti i Amerikanci

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
PIXSELL

U Zadru će se od 28. do 30. travnja prvi put održati Međunarodna konferencija o gašenju požara iz zraka. Konferencija će okupiti neke od najeminentnijih svjetskih stručnjaka iz tog područja, predstavnike međunarodnih organizacija koje se s različitih aspekata bave protupožarnim aktivnostima te proizvođače opreme, zrakoplova i tehnike koja se koristi u gašenju požara. Kako kažu u 93. ZB Zemunik, bit će to izvrsna prigoda da se vide najnovija tehnička dostignuća u gašenju požara, razmijene iskustva, razmatraju mogućnosti dijeljenja resursa protupožarnog zrakoplovstva i unapređenja njihove interoperabilnosti te raspravi o novostima iz područja međunarodne suradnje u protupožarnoj zaštiti.

Organizator konferencije je tvrtka Tangent Link iz Velike Britanije, a u ime zemlje domaćina nositelj organizacije je Ministarstvo obrane i Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Prvi čovjek organizacijskog odbora u ime MORH-a je zapovjednik Protupožarne eskadrile 93. zb "Zemunik" bojnik Davor Turković, čija su iskustva iz tog područja poznata u svjetskim razmjerima.

- Najvažnije je što će konferencija biti platforma na kojoj će se predstaviti znanje. U aktivnostima gašenja požara imamo itekako veliko iskustvo i znanje. Sustav se gradio godinama i na najbolji je način prilagođen našim specifičnostima. Imamo veliku protupožarnu zračnu flotu - osim Canadaira i Air Tractora u gašenju požara sudjeluju i helikopteri.

Dodaje kako se ni za jedan sustav gašenja požara ne može reći da je najbolji jer ga svaka zemlja razvija u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima.

- No, ako govorimo o pojedinačnim sposobnostima, možemo reći da smo po razini uvježbanosti, iskustvu i znanju u samom svjetskom vrhu, rekao je bojnik Turković.

Turković ukazuje kako se godinama pokušava naći najprihvatljivije rješenje budućeg razvoja protupožarnog sustava kroz udruživanje i razmjenu resursa. Trenutačno postoje dvije vizije razvoja sustava. Jedna je standardiziranje postojećeg stanja, a druga je mogućnost ustrojavanja združenih europskih protupožarnih snaga kojima bi se upravljalo iz jednog središta. Prvi bi korak bilo organiziranje rotirajućeg dežurstva zemalja članica EU-a u kojem bi svaka zemlja određeno vrijeme davala svoje resurse.

Konferencija u Zadru će imati seminarski dio u sklopu kojeg će se održati više od 20 stručnih predavanja. Neke od tema bit će gašenje požara u obalnim regijama, izazovi gašenja požara u područjima sa zaostalim minsko-eksplozivnim sredstvima, gašenje požara helikopterima, menadžment gašenja požara i druge. Usporedno s tim, održavat će se izložbeni odnosno sajamski dio konferencije u Športskom centru Višnjik, gdje će se izložiti najnovija tehnika, oprema i sredstva koja se koriste u gašenju požara. U 93. zb organizirat će se taktičko-tehnički zbor letjelica HRZ-a: Canadaira, Air Tractora, helikoptera Mi8 i Bellova te aviona Pilatusa, a provest će se i vježba u kojoj će HRZ i DUZS prikazati sposobnosti po elementima gašenja požara: dovoženje vatrogasaca helikopterom i njihovo desantiranje na požarište, bacanje vode i evakuacija vatrogasaca helikopterom. Drugim riječima, presjek sposobnosti HRZ-a u potpori zadaće gašenja požara.

Više od 250 sudionika
Na konferenciji se očekuje više od 250 sudionika iz zemalja u okruženju, ali i Grčke, Njemačke, Belgije, Italije, Španjolske, SAD-a, Libanona, Čilea, Izraela, Azerbajdžana, Rusije i drugih. Konferenciju će pratiti i predstavnici međunarodnih organizacija - Odjel za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu Europske komisije (ECHO), Svjetska središnjica za praćenje požara, Međunarodna radna grupa protupožarnog zrakoplovstva, itd.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno