TRIPADVISOR Prva atrakcija Zadarske županije Morske orgulje

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Krećući u predstavljanje poznatih i brendiranih atrakcija područja Zadarske županije uzeli smo za poticaj ocjene na tražilici - tripadvisor, koja danas ima iznimnu težinu među gostima. Na njoj je prva ovdašnja atrakcija jedna od najnovijih - Morske orgulje!

Prenosimo i dio opisa s portala Oddmusic.com, a opisi su prisutni i na nizu međunarodnih portala, SonicWonders.org , PublicSpace.org...

Glazbene Morske orgulje (See Organ) nalazi se na obali Zadra, te su prvo svjetsko orguljsko glazbalo koje svira - more. Jednostavne i elegantne stube, urezane u bijelom kamenu, izgrađene na rivi. Ispod se nalazi 35 glazbeno uglađenih cijevi sa zviždaljkom otvorenoj na pločniku. Kretanje mora gura zrak i - ovisno o veličini i brzini vala - sviraju glazbeni akordi. Valovi stvaraju slučajnu harmoniju zvukova.

Ovo remek-djelo akustike i arhitekture je djelo stručnih dalmatinskih klesara kamena i arhitekta Nikole Bašića iz 2005. godine, a koji je dobio i Europsku nagradu za urbani javni prostor za ovaj projekt. Mnogi turisti dolaze slušati ove jedinstvene zvukove i uživati u nezaboravnim zalascima sunca s pogledom na obližnje otoke. Slavni redatelj Alfred Hitchcock je rekao da se najljepši zalazak sunca na svijetu može se vidjeti upravo s tog mjesta na zadarskoj rivi. Tako je on to opisao, nakon posjeta Zadru, posjeta kojeg se kroz ovaj sastanak tonućeg sunca i mora sjećao tijekom cijelog života.

Zahvaljujući glazbenom projektu Morskih orgulja, Zadrani su još jednom obnovili i osnažili svoj odnos s morem. Kaotična rekonstrukcija poduzeta u pokušaju obnove od devastacije Zadra tijekom 2. svjetskog rata pretvorila je najveći dio obalne crte u neprekinuti monotoni zid. Sada mameće mramorne stube vode do mora. Pod žbukom i mramorom nad šetnicom postavljen je sustav polietilenskih cijevi i rezonantnih šupljina koje pretvaraju ovo u mjesto u veliki glazbeni instrument, u igri vjetra i mora...

Morske orgulje su prirodni glazbeni instrument, dug sedamdeset metara s trideset i pet orguljskih cijevi ugrađenih u beton. Glazbene cijevi su smještene tako da pokreti morske vode i vjetra proizvode  zvukove koji prolaznici čuju , ostvarujući komunikaciju s prirodom i promiču jedinstvo arhitekture i okoliša. Kako morske sile i energije nisu predvidive, u smislu plime i vjetra, ove orgulje nude neprekidan koncert brojnih glazbenih varijacija u kojima je izvođač sama priroda.

Građani Zadra su iznimno ponosni na prve ikada izgrađene prirodne glazbene orgulje pokretane morskim valovima. Ova instalacija, apsolutno jedinstvena u svijetu, je osmišljena kako bi ljudi uživali na mjestu gdje srednjovjekovni grad Zadar grli Jadran.

Neka mišljenja posjetitelja

"A visit will live long in the memory"

Zadarski stari grad je prekrasno mjesto s Morskim orguljama kao atrakcijom koja će dugo živjeti u našem sjećanju. Briljantna ideja za umjetničku instalaciju i ne treba ničije objašnjenje za razumijevanje - samo vrijeme (što dulje to bolje). Supruga i ja proveli smo četiri dana u Zadru u travnju 2014. šećući do vrha Poluotoka, zbog užitka u kasnom popodnevnom suncu i atmosferi, svakoga dana. Orgulje sviraju mirnu melodiju koja gotovo hipnotizira za mirnog lelujanja mora, i onda eruptira u kaotičnu rapsodiju kada valovi porastu dok brod prolazi uz obalu!

Amazing day!

Moram reći, ponovo smo imali očaravajući dan! Volimo Morske orgulje, šetnje po starom centru, restoranima...

Ne mogu dočekati ponovni dolazak! Samo sjesti i uživati u zvukovima morskim orgulja.

"Exciting mix of sea sounds and light show"

Kad valovi postanu veliki muzika zagrmi znatno snažnije, nešto poput prelaska od Vivaldija na Wagnera...

"Really must to see when you are in Zadar"

Nešto što ne vidite često u turističkoj destinaciji. Orgulje pokreće more, stvarajući krasnu, smirujuću, relaksirajuću atmosferu kad je more mirno, i furioznu rapsodiju kada su valovi visoki, a vjetar jak.

"Created for silence in the presence of the beauty"

Stvoritelj je napravio sve elemente, i stvorio čovjeka da upriliči djelo umjetnosti i naglasak stavi na ljepotu... Zadar je ponosan da ima sve to zajedno na ovom iznimnom mjestu. Djeca su osjećala tu atrakciju i bila sretna i mirna. U miru smo duboko dišući slušali zvuke orgulja. Siguran sam da želim doći ponovo vrlo brzo. Ovo je mjesto gdje se mogu moliti, kao u svom privatnom prostoru.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno