Zadarski maslinari bez medalja na Maslini Split

Slika korisnika admin
Autor: 
Arif SITNICA
Rade Bobanović - vitez maslinarskog prijateljstva

U organizaciji saveza maslinara Splitsko-dalmatinske županije i tvrtke Vrtal priobalja u hotelu Zagreb - Duilovo u Splitu, ovog je vikenda održana XII tradicionalna međunarodna manifestacija maslinara Mediterana Maslina Split 2015. i prva međunarodna manifestacija poljoprivrednika Mediterana Intrada Split 2015. Među nagrađenim maslinarima ovog puta nije bilo Zadrana, no jednu od povelja, Vitez maslinarskog prijateljstva, namijenjenog za promidžbu zajedništva hrvatskih maslinara dobio je Radoslav Bobanović.

Ovogodišnja manifestacija okupila je sve najbolje proizvođače maslinovog ulja i drugih poljoprivrednih proizvoda sa cijelog Mediterana. Otvorena je u subotu podjelom godišnjih priznanja za unapređenje hrvatskog maslinarstva, nakon čega je uslijedio stručni skup. Na stručnom skupu svoja izlaganja imali su najeminentniji stručnjaci s područja maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja, među kojima su dominirale teme kako zaštititi maslinu od štetnika, kako se više nikad ne bi ponovila 2014. godina. Posebna pozornost posvećena je ekološkoj poljoprivredi.

Tijekom trajanja manifestacije odvijao se i izložbeno-prodajni sajam domaćih i ekoloških gastronomskih delicija, meda, vina, sira, konzerviranog povrća, džemova i marmelada, likera, kao i opreme i sredstava za maslinarstvo i općenito poljoprivredu. Na izložbi su prikazana najnovija dostignuća opreme i tehnologije, ali i najnovija sredstva za gnojidbu, prihranu i zaštitu vinove loze, masline, voća i povrća.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno