Zadarski pobjednički krik iznenadio Dubrovnik

Slika korisnika admin
Autor: 
Marin GOSPIĆ

Nakon minus 37 u Kupu protiv Kvarnera malo tko je mogao očekivati da bi košarkašice Zadra mogle napraviti nešto na gostovanju kod Raguse. A ne samo da su napravile nešto nego su "bijelo-plave" pobijedile i to nakon što su vodile gotovo cijelu utakmicu. Računajući i nekoliko sezona unatrag bila je to, s obzirom na snagu protivnika, najveća pobjeda Zadranki koje su ovim uspjehom znatno povećale izglede u borbi za osvajanje četvrtog mjesta i ulazak u doigravanje za prvaka Hrvatske. Dovoljno je reći da je Ragusa prije Zadra imala samo jedan poraz. Osim toga, potvrdilo se da Zadranke kad im krene vanjski šut, svakome u ligi mogu stvoriti ozbiljne probleme. Tako je pogođeno 11 trica (A. Erslan 6-10, Marin 5-11), što je za (žensku) košarku značajna brojka.

- Zna se da je košarka sport visokih igrača, a mi ih nemamo u ekipi, bez obzira na silan trud koji pod košem ulažu Marta Erslan i Lara Nikpalj. Dakle, ostaje nam vanjski šut. Ovaj put pogodili smo dosta toga, posebno u trenucima kada je Ragusa prijetila - izjavila je Marija Mazija, trenerica Zadra i naglasila:

- Odigrali smo odličnu utakmicu koja je potvrdila da možemo biti opasni samo onda kad kvalitetno treniramo. Tjedan uoči Raguse je bilo jako dobro na treninzima, za razliku od onog što je prethodilo utakmici s Kvarnerom. Mi smo radna ekipa koja ne rješava stvari na inspiraciji pojedinaca, nego isključivo kolektivnom igrom. A to je teško postići bez kvalitetnih zajedničkih treninga.

Najveći teret pobjede iznijela je najiskusnija petorka (Dujić, Marin, A. Erslan, M. Erslan, Nikpalj), a po desetak minuta na parketu su bile još tri igračice (Štrmelj, Kalajžić, Marošević). I dok su napad predvodile Marin i A. Erslan veliki obol pobjedi dala je Nikpalj koja je još jednom imala dvostruki-dvostruki učinak. Uz 14 poena upisala je i čak 15 skokova (13 u obrani). Koliko je to bio važan segment potvrđuje i podatak da je cijela ekipa Raguse imala ukupno 25 skokova. Iz brojnog repertoara onog s čime je Zadar iznenadio Ragusu može se izdvojiti i jedan taktički potez.

Od početka je Zadar pokazivao da je u Dubrovnik došao napraviti pravi posao. Tako je nakon vodstva Raguse 11:6 u 5. minuti, nakon trice Antonije Erslan u 12. minuti poveo 27:19. Držale su Zadranke potom vodstvo sve do sredine treće četvrtine kada je bilo 29:47 za domaće. Važan trenutak dogodio se na kraju druge i početkom treće četvrtine u kojoj je Zadar od minus tri (54:57) došao do plus pet (62:57) nakon još jedne trice starije sestre Erslan. Do kraja utakmice Zadar više nije ispuštao vodstvo i tako je došao do devete pobjede u sezoni.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno