Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Suborci i obitelj odali počast Ivici Matusloviću

22.02.2017. 23:00
Suborci i obitelj odali počast Ivici Matusloviću


Na mjesnom groblju u Vrsima u organizaciji vrške Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata i čelnika Ivana Božića te vrške Udruge invalida Domovinskog rata i predsjednika Žarka Barkića upriličena je komemoracija na kojoj je 24. godišnjica pogibije hrvatskog branitelja Ivice Matuslovića iz Vrsi.
On je 21. veljače 1993. godine kao pripadnik 7. Domobranske pukovnije u 37. godini života poginuo na bojišnici zadarskog zaleđa u neposrednoj blizini Novigrada. Ispred Ivičinog vječnog počivališta nakon kratke molitve izaslanstvo u kojem su bili Ivičina sestra, Mirjana Vukić i njegov ratni zapovjednik Miljenko Mićo Rudela, ondašnji zapovjednik 7. Domobranske pukovnije Danijel Kotlar, tajnik Udruge branitelja 7. Domobranske pukovnije, Predrag Grbić i Ivica Matešić Jeremija položili su vijence i zapalili svijeće.
Prisjećajući se svog suborca Miljenko Mićo Rudela je uz ostalo istaknuo kako je ponosan na sve suborce, a posebno na one koji su u njihovim redovima dali život za Hrvatsku.
– To su bili teški ratni dani, koji se mogu slobodno usporediti s obranom Vukovara, u kojima se nije samo branio oslobođeni Novigrad već i grad Zadar te država Hrvatska. Svim silama odupirali smo se srbo-četničkoj armadi kako bi održali dostignutu crtu bojišnice u čemu smo, hvala Bogu, uspjeli. Moram istaknuti kako se u tim teškim okolnostima ujedno ustrojavala hrvatska vojska čiji je član bio naš pokojni branitelj Ivica Matuslović, rekao je Rudela.
Pokojnom Ivici i svim palim hrvatskim vitezovima u Domovinskom ratu poručili su kako ih nikada neće zaboraviti.
Nakon akcije Maslenica i oslobađanja tog dijela krenulo se u utvrđivanje i održavanje crte bojišnice. Nakon izvedene akcije četničke su se snage pregrupirale i nasuprot našoj liniji dovedene su njihove snage iz Srbije i BiH.
– Mi smo morali braniti i obraniti cijelu dostignutu liniju od Velebita pa južno do Škabrnje, Nadina i dalje i zahvaljujući hrabrosti i odlučnosti naših branitelja u tome smo uspjeli. Cilj akcije je je bio vojnička i politička pobjeda Hrvatske vojske nad višestrukom četničkom armadom na ovom dijelu ratišta, a među našim hrabrim vitezovima bio je i naš Ivica Matuslović koji će ostati zauvijek dio nas, rekao je uz ostalo u svom emotivnom istupu, Danijel Kotlar.
Predsjednik UHVDR-a Vrsi Ivan Božić je istaknuo kako njihova Udruga sa Udrugom invalida Domovinskog rata Vrsi te užom rodbinom pokojnog Ivice s pijetetom već 24 godine na ovaj dan posjećuje Ivičino vječno počivalište te kako će s tom praksom nastaviti i nadalje.
– Ovim činom još jednom želimo pokazati kako nećemo pokleknuti i kako ćemo trajno njegovati uspomenu na sve naše junake koji više nisu među nama. Zahvaljujući našim poginulim braniteljima, ali i nama koji smo još tu, danas živimo u stoljećima slobodi. Malo je ipak otužno da se samo branitelji uz pokojnikovu rodbinu prisjećaju Ivičine pogibije. Sjećanja nas branitelja neće i ne smiju izblijediti. Oni su naprosto dio nas, poručio je Božić.