Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Učenici u potrazi za imenima bitnim za materinski jezik

22.02.2017. 23:00
Učenici u potrazi za imenima bitnim za materinski jezik


Koju književnicu nazivaju hrvatskim Andersenom? Po kojem je hrvatskom književniku pjesnička manifestacija Goranovo proljeće dobila ime? Kako se zove hrvatska književnica koja je bila i novinarka i žestoki borac za prava žena? Ovo su samo neka od pitanja na koja su odgovore učenici OŠ Krune Krstića mogli pronaći na policama arbanaškog ogranka Gradske knjižnice Zadar.
Tamo je u duhu obilježavanja Međunarodnog dana materinskog jezika provedeno aktivno druženje gdje su petaši ove škole u šest timova aktivno tražili odgovore po svim dijelovima knjižnice.
– Djecu je najbolje potaknuti na ovakav način, da su aktivni i da se natječu. Neki od odgovora su učenicima već poznati, dok su o drugima u sklopu kviza imali priliku naučiti. Jer, do odgovora se dolazilo povezujući različite podatke, pojasnio je knjižničar Marko Klaić.
Nakon kviza učenici su dobili i uvid zbog čega su sva imena spomenuta u njemu bila bitna za materinski jezik u Hrvatskoj te na koji način su pridonijela tome.
Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se svake godine 21. veljače od 2000. godine s ciljem unaprjeđivanja, učenja i razvoja materinskog jezika te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.
Materinji ili materinski jezik prvi je jezik koji neka osoba nauči u svojoj obitelji i njegovo znanje je vrlo važno pri formiranju mišljenja. Istraživanja su tako pokazala da osoba koja nije svladala svoj materinski jezik ima problema s učenjem ne samo drugih jezika, nego i s učenjem uopće. Što se tiče zadarskih učenika, sudeći po znanju i spretnosti u pronalasku odgovora na pitanja iz kviza, s materinskim jezikom i piscima nemaju problema.