Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

IZDAVAŠTVO Predstavljen novi broj glasila Arheološkog muzeja, “Diadora”

23.02.2019. 17:00
IZDAVAŠTVO Predstavljen novi broj glasila  Arheološkog muzeja, “Diadora”


Novi broj Diadore, glasila Arheološkog muzeja u Zadru,   predstavljen je jučer u ovom muzeju. Deset radova u najnovijem izdanju ovog stručnog časopisa predstavili su doc. dr. sc. Martina Čelhar,  dr. sc. Tomislav Bilić i prof. dr. sc. Pavuša Vežić, uz pozdravnu riječ ravnatelja dr. sc. Jakova Vučića. Upravo je on jedan od autora dva rada u  32. broju Diadore, a predstavio ih je prof. Vežić. Posebno se osvrnuo na  članak "Kasnoantički i srednjovjekovni kameni spomenici s Trga Petra  Zoranića u Zadru". Vežić je podsjetio kako su istraživanja na navedenom lokalitetu počela još u 19. stoljeću, pa je početkom 20. stoljeća radio Bersa, a onda se na njegovo istraživanje nastavio rad 2006./2007.  koji je vodio dr. Ivo Fadić, te nastavio Vučić.
Dr. sc. Martina Čelhar je predstavila prva tri rada u časopisu, posebno se osvrnuvši na rad Morane Vuković koja govori o prelimiranim rezultatima rekognosciranja jugoistočnog Velebita.
– Na sreću, autori se u posljednje vrijeme sve više okreću Bukovici i  Velebitu, istaknula je Čelhar.
Numizmatičar po užoj struci dr. Toni Bilić kazao je kako treba uvijek  pozdraviti izdavanje jednog časopisa iz humanističkih znanosti, posebno u vrijeme kad svjedočimo krizi izdavaštva.
– Numizmatičar sam i jako rijetko sudjelujem u predstavljanjima arheoloških časopisa. U ovom broju imamo čak tri članka vezana uz numizmatiku, što mi je izuzetno drago. Zadar u posljednje vrijeme postaje središte numizmatike, istaknuo je Bilić istaknuvši pritom članak "Bar  Kohbin brončani novac s gradske plaže Kolovare u Zadru", čiji su autori  Nikola Cesarik, Dejan Filipčić i Vjekoslav Kramberger.