Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Na zadarskom području 4 smrtna slučaja povezana s gripom

23.02.2019. 17:15
Na zadarskom području 4 smrtna slučaja povezana s gripom


Na zadarskom području za sada se četiri smrtna slučaja povezuju s gripom, dok je na razini Hrvatske 75 osoba preminulo od posljedica ove opasne sezonske virusne bolesti. Iako je prošla sezona gripe  2017/2018., zbog 29 umrlih osoba, smatrana rekordnom po broju prijavljenih smrti od gripe, ova sezona premašila je negativna predviđanja, i  još jednom potvrdila o koliko je ozbiljnoj bolesti riječ.
– U 6. tjednu na razini Hrvatske pristiglo je 8.166 prijava oboljelih od  gripe, što je značajno manje u odnosu na 11.250 prijava u 5. tjednu, pa je  u narednim tjednima za očekivati daljnje smanjivanje broja oboljelih,  doznajemo od dr. Alana Medića, voditelja Službe za epidemiologiju u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, koji ističe kako je do sada zaprimljeno ukupno 48.080 prijava gripe tijekom sezone 2018/2019.
Na zadarskom području do sada je evidentirano oko 2.000 prijava, no  ta se brojka može množiti 4 puta, jer mnogi oboljeli od gripe nisu službeno evidentirani. U tijeku je, doznajemo dalje, prikupljanje dodatnih podataka koji se odnose na eventualne komorbiditete, cjepni status i liječenje preminulih osoba.
– Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe – kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse, ističe epidemiolog Medić i dodaje da  se na temelju metodologije Europskog centra za kontrolu i prevenciju  bolesti (ECDC-a) procjenjuje da u Hrvatskoj zbog gripe umire do 500-tinjak osoba godišnje, od kojih samo manji broj bude i službeno prijavljen.
– Rezultati NRL (Nacionalni referentni laboratoriji) za influencu ukazuju na i dalje visoki intenzitet cirkulacije virusa sa 62 posto pozitivnih  uzoraka pristiglih iz svih dijelova Hrvatske, kaže još dr. Medić, te navodi  da među pozitivnim uzorcima dominira virus gripe A (96 posto), dok virus gripe B čini samo 4 posto pozitivnih uzoraka (svi Yamagata).
Prema rezultatima subtipizacije, i dalje prevladava podtip  A/H1pdm09 (87 posto) u odnosu na A/H3 (13 posto).