Na zadarskom području 4 smrtna slučaja povezana s gripom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Pada broj oboljelih
U 6. tjednu na razini Hrvatske pristiglo je 8.166 prijava oboljelih od gripe, što je značajno manje u odnosu na 11.250 prijava u 5. tjednu, pa je u narednim tjednima za očekivati daljnje smanjivanje broja oboljelih, doznajemo od dr. Alana Medića
Zvonko KUCELIN
Dr. Alan Medić

Na zadarskom području za sada se četiri smrtna slučaja povezuju s gripom, dok je na razini Hrvatske 75 osoba preminulo od posljedica ove opasne sezonske virusne bolesti. Iako je prošla sezona gripe  2017/2018., zbog 29 umrlih osoba, smatrana rekordnom po broju prijavljenih smrti od gripe, ova sezona premašila je negativna predviđanja, i  još jednom potvrdila o koliko je ozbiljnoj bolesti riječ.

- U 6. tjednu na razini Hrvatske pristiglo je 8.166 prijava oboljelih od  gripe, što je značajno manje u odnosu na 11.250 prijava u 5. tjednu, pa je  u narednim tjednima za očekivati daljnje smanjivanje broja oboljelih,  doznajemo od dr. Alana Medića, voditelja Službe za epidemiologiju u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, koji ističe kako je do sada zaprimljeno ukupno 48.080 prijava gripe tijekom sezone 2018/2019.

Na zadarskom području do sada je evidentirano oko 2.000 prijava, no  ta se brojka može množiti 4 puta, jer mnogi oboljeli od gripe nisu službeno evidentirani. U tijeku je, doznajemo dalje, prikupljanje dodatnih podataka koji se odnose na eventualne komorbiditete, cjepni status i liječenje preminulih osoba.

- Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe - kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse, ističe epidemiolog Medić i dodaje da  se na temelju metodologije Europskog centra za kontrolu i prevenciju  bolesti (ECDC-a) procjenjuje da u Hrvatskoj zbog gripe umire do 500-tinjak osoba godišnje, od kojih samo manji broj bude i službeno prijavljen.

- Rezultati NRL (Nacionalni referentni laboratoriji) za influencu ukazuju na i dalje visoki intenzitet cirkulacije virusa sa 62 posto pozitivnih  uzoraka pristiglih iz svih dijelova Hrvatske, kaže još dr. Medić, te navodi  da među pozitivnim uzorcima dominira virus gripe A (96 posto), dok virus gripe B čini samo 4 posto pozitivnih uzoraka (svi Yamagata).

Prema rezultatima subtipizacije, i dalje prevladava podtip  A/H1pdm09 (87 posto) u odnosu na A/H3 (13 posto).

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika SOFIJA ROSA
Pozdrav, ja sam gdica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobio kredit od gospode Vladimire Financial Investor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ona je pouzdana i autenticna Ako je netko zainteresiran za dobivanje kredita, molimo kontaktirajte njezin VIA EMAIL: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com