Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

PLASMAN NA DRŽAVNO Simeona Lučić i Kristijan Brnadić majstori strojarske tehnologije

23.02.2019. 11:00
PLASMAN NA DRŽAVNO Simeona  Lučić i  Kristijan  Brnadić  majstori  strojarske  tehnologije


Simeona Lučić i Kristijan Brnadić pomeli su konkurenciju na  Međužupanijskom natjecanju iz strojarske tehnologije koje je u četvrtak  održano u Tehničkoj školi u Zadru. Simeona je s ukupnih 51,18 bodova  zasjela na prvo, a Kristijan s 50,88 na drugo mjesto, čime su se uspješno  plasirali na Državno natjecanje koje će se održati u Zagrebu 27. i  28.  ožujka.
Podsjećamo, na natjecanju je sudjelovalo šest strukovnih škola i to redom iz Metkovića, Imotskog, Trogira, Šibenika, Zadra i Rijeke. Ono što je  važno za naglasiti je to što je ovo prvi put da se natjecanje održalo po novim pravilima tzv. WORLDSKILLS pravilima, kako bi se popularizirale  strukovne discipline po novim Europskim standardima. Kako nam je objasnio Simeonin mentor, Vladimir Bobić, po novim Worldskills pravilima, natjecanje se više bazira na vještinama i njihovj primjeni nego na samoj teoriji. Simeona i Kristijan dokazali su da su maheri u primjeni  vještina te da su spremni braniti boje svoje škole na natjecanju koje ih  očekuje u ožujku, a na kojem će se natjecati među 400-tinjak najboljih  učenika strukovnih škola u Hrvatskoj.


Mlada genijalka iz 4.a
Simeona Lučić, učenica 4.a razreda, smjera računalni tehničar za strojarstvo, nije se nadala tako dobrim rezultatima.
– Nadala sam se prolasku, ali biti prva, to nisam pomislila ni u snu, kazala nam je djevojka koja od kad zna za sebe, obožava strojarstvo i rad na  računalu. Jedna je od malobrojnih djevojaka u tehničkoj školi, i jedina je  djevojka u svom razredu, ali od kad je upisala ovaj smjer, "rastura" u  svim segmentima.
– Jednostavno volim tu struku, obožavam rad na računalu i u programima AutoCAD i Catia. To mi je sve jako zanimljivo, a vjerojatno je za sve  „kriv“ moj tata koji je po struci elektrotehničar i najveći mi je uzor. Drago  mi je što idem njegovim stopama, kazala je Simeona.
Na netom održanom Međužupanijskom natjecanju imali su za riješiti  dva zadatka, a jedan od njih je bio "domaći teren" za Simeonu – izrada  3D modela.
– Dobili smo više 2D modela i trebali smo svaki napraviti u 3D modelu  i staviti ga u sastavnicu. Potom sve te 3D modele sklopiti u jedan veći, i to  staviti u sastavnice, i na kraju dodati tolerancije. Sve sam uspjela riješiti  prije vremena, kazala je dodavši kako će nakon kratkog odmora krenuti s  pripremom za Držano.
– S obzirom da se moj završni rad temelji na sličnim zadacima koji su  bili na Međužupanijskom natjecanju, za Državno ću se više usredotočiti  na prenošenje pravih 3D modela iz stvarnosti u programe AutoCAD i Catia, kazala je dodavši kako joj je želja nakon srednje otići u Njemačku,  gdje joj žive roditelji, i upisati tamošnji studij Elektrotehnike i računalstva, i nastaviti radiit s tatom.


Ljubav prema tehničkom crtanju na prvi pogled
Drugoplasirani Kristijan Brnadić, učenik je 3.a razreda, istog smjera  kao i Simeona Lučić. Kaže kako je očekivao otprilike 4. mjesto, pa ga je  drugo mjesto ugodno iznenadilo.
– Konkurencija je bila dosta jaka, ali Simeona i ja smo se nekako nastavili pratiti, još od Školskog natjecanja, preko Međužupanijskog, a nadam se da ćemo isti niz nastaviti i na Državnom, kazao je u šali. Zadaci  na Međužupanijskom natjecanju nisu bili toliko teški, kaže Brnadić, već  je zahtjevnija bila njihova slojevitost.
– Dosta je bilo posla oko svakog zadatka. A meni je problem bio što na  prvom zadatku nisam napravio tolerancije koje sam trebao. No, u korist  mi je išlo što ih niti drugi nisu napisali, pa je na kraju ispalo dobro, kazao  je dodavši kako će se u pripremama za Državno najviše usredotočiti na  teoretsko znanje, iako neće zanemariti niti vježbanje crtanja, posebice  brzine koja igra veliku ulogu u svemu.
Nakon srednje planira na fakultet u Zagreb, navjerojatnije strojarstvo.
– Oduvijek me privlačio rad na računalu, još od osnovne škole. Isprva  su to bile igrice, potom komponente, a od kad sam u Tehničkoj školi, odmah sam zavolio tehničko crtanje iz kojeg od samog početka imam najbolje rezultate u razredu. Jedva sam dočekao početi crtati na računalu,  kazao je Brnadić.
Mentor Kristijana Brnadića, Dino Babačić, inače profesor strojarske  grupe predmeta u Tehničkoj školi u Zadru, nije krio oduševljenje rezultatima učenika.
– Izuzetno sam zadovoljan njihovim plasmanom, zaista su se trudili, a  konkurencija je bila oštra. Ovo je sada novi sustav natjecanja, očekivanja  su bila velika, ali da završe na kraju jedan za drugim, to je bilo samo za  poželjeti, kazao je Babačić dodavši kako su imali dva srednje teška zadataka, a za svaki pod 120 minuta vremena. U prvom zadatku su trebali istokariti osovinu, a u drugom su morali iz jednog komada sklopiti kotač.  Sada ih čeka Državno i puno teža razina zadataka, ali Babačić smatra da  će također to dobro odraditi, bez obzira na plasman.
– Ovo nam je prvo Državno, ne znamo što nas čeka, ali snaći ćemo se.  Bitno je da su razbili tremu, vjerujem u uspjeh Kristijana i Simeone, zaključio je Babačić.