Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

PRIVLAČANIN ŠIME U zadnji trenutak sam se cijeli svezao konopom oko drvenog mula da me ne odnese!

23.02.2019. 20:43
PRIVLAČANIN ŠIME U zadnji trenutak sam se cijeli svezao konopom oko drvenog mula da me ne odnese!


Orkanska bura koja je počela puhati u noći s petka na subotu pokazala je moć prirode, nosila je sve pred sobom. Apokalipsa, gotovo da nema naselja na obali, zaobalju i otocima u Zadarskoj županiji koje nije osjetilo nepredvidivu ćud orkanske snage bure. Mnoga naselja su i bez struje, kaos.
Vika, jauci, strka na sve strane. Vrtlozi od razorne bure dižu sve pred sobom, horor. Bura je sve potaracala, dizala krovove i oluke-gurle, rušila dimnjake, stabla, najviše borove, tende, plastenike, prometne znakove, električne i telefonske stupove, nosila kioske, kontejnere, štandove, a oštećena su i brojna vozila i brodice.
– Ovakve se bure ne sićan još od ’56-e. Tamo malo prije ponoći i jutros puvala je sigurno 200 kilometara na sat. Ovo je najjača bura u ovom stoljeću, govori 71-godišnji barba Marko Vikin iz Privlake.
A dan poslije Privlačani zbrajaju štete. Odneseni crijepovi s krova, porušena i polomljena stabla, samo u Kampu Dalmacija “palo” je oko 40 borova. A ispod mjesnog trga Kolište u glavnoj luci brojni potopljeni brodovi. Poneke brodove bura je “premjestila” i 50-ak metara, s đige na drugi vez. Pola sela je u lučici, spašavanje što se spasiti može, štete se procjenjuju na stotine tisuća kuna.
– Pola sata prije ponoć krenuo sam drvenim mulom provjeriti svoj brod, svega potom sjećat ću se cijeli život. Toliki su bili orkanski udari bure da sam u povratku jedno vrijeme morao puzati. Ni to nije pomoglo, bio sam poput slamke, nosilo me. Vjerojatno sam se u zadnji trenutak cijeli svezao konopom oko drvenog mula da me ne odnese i čekao da se bura bar malo primiri. Snagu mi je davala molitva i misli na obitelj, u jednom će dahu mladoliki Šime.
Zadar je blokiran pomorskim putem i autocestom. Orkanski udari zadavali su poteškoće i vatrogascima, cestarima, električarima i svim ostalima koji su u punom dežurstvu. Upućen je i apel građanima da bez velike potrebe ne izlaze na otvoreno.
– Oko dva sata iza ponoći na krov obiteljske katnice kao da se popeo bager. Sve se počelo lomiti, a crijepovi i dimnjak letjeti. Bila je to zastrašujuća buka, stravična. Polomljena su i stabla, a krova na staroj kući više i nema, gotovo nadnaravnu priču priča 65-godišnji Branko Šare iz Galovca.
U Galovcu je poput igle u plastu sijena teško pronaći i krov kuće koji nije nastradao, a nošeni su i prozori, dimnjaci i oluci-gurle. Odnijelo je i zaštitni krov od pleksiglasa na ovdašnjoj benzinskoj postaji.
– Sve podsjeća na neprijateljske granate u Domovinskom ratu, reći će 72-godišnji Mile Gulan dok pokazuje srušeni dimnjak na krovu kuće.
Odneseni su i plastenici u Galovcu i Prkosu. Alenu Burčulu iz Galovca tendu s kamiona pretvorilo je u komadiće, gospođi Seki odletjeli su prozori, a Edi Bubnjaru u Prkosu crijepovi s krova dobrano su oštetili osobni automobil.
– Orkanska bura ličila je na tornado. I dosad je bura tresla i krevet u kući, ali nikad ovako i s ovakvo stravičnim posljedicama, iza sebe je ostavila pravu pustoš i veliku materijalnu štetu, procijenio je Frane, ugostitelj s privlačkog trga Kolište.
Apokaliptična slika “dan poslije”
Bura opasno dere, vozilo Zadarskog lista u vožnji podsjeća na pjesmu “lijevo, desno nigdje moga stana, oj ulice ala si pijana…”. Od stabala, granja, prometnih znakova i reklamnih tabli te nagnutih supova, umijeće je bilo uopće voziti cestom od Zemunika prema Smokoviću i dalje prema Murvici, Briševu, Maziji, Žeravi i Ninskim Stanovima. A u Ninu “pada mrak na oči”, sve podsjeća na prije godinu i pol dana katastrofalnu poplavu, zapanjujuće.
U Briševu više nagnutih električnih stupova, a u Gorici s nogometnog igrališta bura je preko ceste odnijela kućice za rezervne igrače i klupe, za ne povjerovati.
Mjesta koja su bila bez električne energije
Božava, Dragove, Brbinj, Savar, Zverinac, Sestrunj, Rivanj, Veli Rat, Briševo, Murvica Donja (predio prema Briševu), Dračevac Ninski, Poljica, Visočane, Tribanj (sjeverni dio), Kruševo (sjeveroistočni dio), Privlaka (predio Batalaža, Sebačevo i Blajnovica), Polača, Tinj, Lišane Tinjske, Karamarke, Viterinci, Galovac (zapadni dio), Debeljak , Podvršje, Crno (istočni dio), Aerobaza.