Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Školskom odboru počeo teći rok za smjenu ravnatelja Dragića

23.02.2019. 11:09
Školskom odboru  počeo teći rok za  smjenu ravnatelja  Dragića


Nakon što je 7. veljače u Ekonomsko- birotehničkoj i trgovačkoj školi u Zadru ozlijeđeno dvoje učenika vrućim predmetom, navodno upaljačem kojim su  njihova tijela žigosana slomom 'U', što je podignulo cijelu javnost na noge, još uvijek se čeka rezime cijelog slučaja.  Zbog ovoga slučaja je i sama ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka  Divjak reagirala te poslala u školu Prosvjetnu inspekciju koja je  po obavljenom nadzoru predložila pokretanje postupka  smjene ravnatelja Ekonomske škole Joze Dragića.
Resorno ministarstvo je prijedlog za razrješenje ravnatelja izdalo još  11. veljače. Prema zakonu prijedlog bi trebao zaprimiti Školski odbor,  koji potom u roku od 15 dana treba donijeti odluku o tome hoće li razriješiti ravnatelja s dužnosti ili neće. Međutim, predsjednik Školskog odbora Ante Ćoza je na bolovanju i unatoč našim čestim pokušajima, nismo uspjeli stupiti u kontakt s njim.
 – Inspektorica je bila u školi u kojoj je utvrdila kako je 19. veljače preuzet  prijedlog za razrješenje, a tog  dana je  Školskom odboru počeo teći  rok za donošenje odluke. Navedeno je propisano člankom 130. Zakona o  odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, stoji u odgovoru Ministarstva znanosti i obrazovanja.
Međutim, u Ekonomsko- birotehničkoj i trgovačkoj školi nam se nitko  ne javlja na telefonske pozive te nismo mogli dobiti  informaciju hoće li  se i kada sastati njihov Školski odbor. Pitanje je dakle može li uopće rok  od 15 dana početi teći ukoliko Školski odbor uopće nije ni službeno zaprimio prijedlog o smjeni ravnatelja jer je njegov predsjednik na bolovanju i nema nikoga tko bi  mogao sazvati sjednicu ovog odbora.
Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju ovo je pitanje regulirano u članku 130. u kojem se navodi "Ukoliko školski odbor ne razriješi ravnatelja  na prijedlog prosvjetnog inspektora u roku od 15 dana od dana dostave  prijedloga, a ministar procijeni da je prijedlog opravdan, ravnatelja će  razriješiti ministar".
Prema svemu sudeći do kraja mjeseca bi se trebalo znati više o sudbini  ravnatelja Dragića, a ostaje pitanje tko će mu presuditi – školski odbor ili  ministrica.