Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

FIBA Liga prvaka ili liga od Vardara do Triglava?

24.02.2020. 12:00


Nakon osvajanja Krešinog kupa i sve euforije koja se stvorila posljednjih tjedan-dva oko kluba s Višnjika fokus je prebačen na pokušaj spašavanja abaligaškog statusa. Put do tog opstanka je Jusupovim igračima posut trnjem jer ne ovise sami o sebi već su im potrebne po svemu sudeći sve tri pobjede (FMP i Primorska kući, Zvezda u gostima), a da pritom najbliži konkurenti, ponajviše Mega Bemax, upisuju poraze. Stoga su šanse Zadra svedene na minimum i više od svega golica zadarsku košarkašku javnost koji su potezi spremni iz vodstva kluba u slučaju vrlo izvjesnog ispadanja iz regionalne elite.


ABA 2 nije opcija?
Po onome što se moglo zaključiti iz dosadašnjih stavova klupskog establišmenta igranje u ABA 2 ligi sljedeće sezone je opcija koja nikome nije interesantna. Ta liga koja se doslovno može nazvati ligom od Vardara do Triglava nimalo nije atraktivna jer nakon utakmica protiv Partizana, Zvezde, Cibone, Budućnosti, Cedevite Olimpije… putovanja u Čačak, Skopje, Domžale, Rogašku Slatinu ili Nikšić bi im bila poput zone sumraka. Indikativan u tom pravcu je bio i sastanak održan u predvečerje finala Krešinog kupa na kojem su sudjelovali predstavnici Zadra, Cibone i Splita s izaslanikom FIBA-e Dejanom Lekićem. Rasprava je išla prema mogućnostima sudjelovanja naših klubova u FIBA-noj Ligi prvaka kao i pogodnostima koje ta liga nudi. Pošto ni Cibona posljednjih sezona, kao ni ove također, ne može pobjeći sa samog začelja abaligaške ljestvice već se neko vrijeme kotrlja ova priča koja je i potencirana od strane nekih poznatih košarkaških imena u našoj zemlji. Primjerice, Dino Rađa je pred par mjeseci isticao da ABA liga ne donosi korist hrvatskoj košarci i da ona nije ‘džabe’ kako ju se prezentira. Jesu putovanja, hoteli, suci i delegati plaćeni od strane lige, no Rađa je poentirao s nerealnim budžetima Zadra i Cibone koji su za njih (čitaj: gradske proračune) preveliki, a opet s druge strane premizerni da bi mogli igrati iole važniju ulogu. Nakon Rađe istupio je i to vrlo oštro Jasmin Repeša, a još oštrije protiv ABA lige je pisao i govorio glavni urednik Sportskih novosti, Mario Zorko. On je pak izrevoltiran blamažom Cibone na domaćem parketu od Mege iz svih oružja opalio prvenstveno po srpskom menadžerskom klanu kojeg predvodi Miško Ražnatović i po hegemonizmu beogradskih klubova C. zvezde i Partizana koji u ligi imaju svoje satelite i razvijaju mlade igrače u timovima kao što su FMP i Mega Bemax. Nazvao je te klubove seljačkim zadrugama, a regionalnu ligu je usporedio s balkanskom krčmom.


Kako vitar puše
U toj priči nekako je najviše rezerviran KK Zadar koji iako najugroženiji po pitanju opstanka »kurvanjski« šuti. Sjetimo se samo lanjskih događanja u finalu između Budućnosti i C. zvezde kad su svi klubovi u ligi osim naravno Zadra osudili divljačko ponašanje Zvezdinih navijača. Tada se na Višnjiku nisu htjeli zamjeriti »gazdi« Čoviću jer se paralelno s finalnom serijom Zadar borio s MZT-om za opstanak u ligi. Tako da i ova šutnja po pitanju budućnosti Zadra u ABA ligi s jedne strane nije loša taktika jer se ne želi izlaziti s bilo kakvim tvrdnjama unaprijed dok ne bude i definitivno potvrđeno ispadanje, a na sva pitanja koja su im upućena u tom smislu se vrti uvijek isti već izlizani odgovor: »Zadar je suosnivač regionalne lige i vjeran je samo njoj…«, ali se nigdje ne spominje hoće li joj i dalje biti vjeran ako budu primorani igrati u nižem rangu. Zasad se, mogli bi to reći, mudro šuti ili po dalmatinski taktizira u stilu ‘kako vitar puše’. Čeka se konačni rasplet, a iz usta trenera i igrača izvire još uvijek nada u čudo, no dojma smo da se već neko vrijeme svjesno ABA liga tankira i da je već spremno rješenje koje će čim se zaključi posljednje 22. kolo usmjeriti hrvatske klubove prema tzv. Europi točnije FIBA-noj Ligi prvaka koja će ruku na srce puno više koštati naše građane nego što košta ABA liga. Jer za razliku od nje u FIBA-noj Ligi prvaka se sve plaća, a putovanja u daleke destinacije su neminovna što sve jako košta dok su protivnici iako mnogo kvaliteniji od trenutnog sastava Zadra ipak po imenima neatraktivni pa je veliko pitanje koliko bi AEK, Manresa, Brose Bamberg, Dynamo Sassari, Nymburk, Oostende, Strasbourg, Turk Telekom, Dijon, Zaragoza, Anwil, Peristeri, Lietkabelis, Neptunas… bili privlačniji zadarskoj publici u odnosu na Zvezdu, Partizan, Budućnost, Cedevitu Olimpiju… koji redovito privuku pet, šest i više tisuća gledatelja na Višnjik. Sve u svemu, pred nama su zanimljiva tri tjedna u kojima će se i rasplesti cijela ova zavrzlama, a ono što je sigurno da će se sve karte onda konačno staviti na stol i ukazati smjer kojim KK Zadar želi ići. U svakom slučaju nešto će se morati mijenjati jer ovo taloženje po samom dnu ABA lige iz godine u godinu uistinu nema nikakvog smisla.