Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ljubav prema domovini je pokretačka snaga za njegovanje hrvatskog identiteta

24.02.2020. 15:15


Udruga Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim (Associazione »Mosaico Italo Croato«), u prekrasnom okružju plemenitaške barokne zgrade Palazzo Falconieri u centru Rima upriličila je proslavu petog rođendana. O obljetnici i udruzi s ponosom govore predsjednica Ivana Milina i potpredsjednica Zrinka Bačić koja je porijeklom i velikom ljubavlju vezana i za Zadarsku županiju.
– Misao vodilja je njegovati hrvatsku kulturu, tradiciju, jezični i nacionalni identitet i prenositi ih na mlađe naraštaje, kazala je Ivana Milina, predsjednica udruge, istaknuvši kako je na njihovim manifestacijama do sada bilo najmanje 10 tisuća ljudi, a do danas je udruga okupila 49 članova svih naraštaja.
Udruga je postala susretištem tamošnje hrvatske zajednice i ostalih etničkih skupina u Vječnom gradu.
– Povezali smo se s moliškim Hrvatima te zajedničkim projektima pomogli toj jezičnoj manjini na jugu Italije da postanu vidljiviji kako u Hrvatskoj, tako i Italiji, naglasila je Zrinka Bačić, potpredsjednica udruge Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim.


Izložba Marije Šarić Ban
Zrinka Bačić, humanitarka i dobročiniteljica, porijeklom iz Mrljana na otoku Pašmanu, 30 godina živi i radi u Italiji, cijelo desetljeće radila je u Veleposlanstvu RH pri Svetoj Stolici, a od 2007. zaposlena je u Veleposlanstvu RH u Rimu. Mreža hrvatskih žena/Croatian Women’s Network, 2018. dodijelila joj je nagradu »Utjecajne hrvatske žene«.
– Na proslavu je došao velik broj uglednih uzvanika koji su u uživali u koncertu pijanista Ante Milića, docenta na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, i violinistice Lorene Milina porijeklom s otoka Korčule te izložbi fotografija »Dodir svjetla« Ane Vlahov iz Prvića, otoka u blizini Vodica, priča Bačić.
Nakon prigodnog slova predsjednice Ivane Miline uslijedila je projekcija mini dokumentarnog filma HRT-a o udruzi novinarke međunarodnog radijskog programa Glasa Hrvatske Ivane Perkovac, urednice emisija »Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?« i Globalna Hrvatska, te spota mlade i talentirane članice Mozaika Giulie Verdat, kćeri Zrinke Bačić.
– U suradnji sa Narodnim muzejom Zadar u institutu Ballasi Accademia d’Ungheria in Roma otvorena je i izložba »Alisa i Bijeli zec« autorice Marije Šarić Ban, zadarske magistre kostimografije, naglasila je Bačić.


Javna zahvala Zadarskom listu
Program je vodila Sanda Pandža iz Splita koja već godinama živi u Italiji. Dodijeljene su povelje prijateljima za dugogodišnju podršku, suradnju i nesebičan doprinos udruzi. Javno je pohvaljena suradnja s medijima u Hrvatskoj, Italiji, Njemačkoj, među njima i suradnja sa Zadarskim listom.
– Udruga tradicionalno organizira međunarodni nogometni »Turnir prijateljstva«, a s udrugom Jedna musika iz povijesne regije Molise, četiri smo puta organizirali susrete domovinske i iseljene Hrvatske – »Molizaiko«. Ostvarili smo 64 projekta, osam u suradnji s drugim udrugama, tri TV emisije. Sudjelovali smo i u tri EU projekta, a kruna rada u 2019. godini bio je prvi međunarodni festival folklora »Cro Etno« koji je okupio folklorne skupine iz čak 10 država, ponosno je istaknula Bačić.
U petogodišnjem radu istaknuli su se i raznim humanitarnim projektima, od kojih je snažno odjeknuo koncert za djevojčicu Evu Rožajac iz Šibenika. Svaki je projekt za njih novi izazov.
– A sve to radimo dobrovoljno, i tako ćemo i ubuduće, jer je ljubav prema domovini iznad svega. Možemo činiti čuda, samo nam treba zajedništvo, zaključila je Zrinka Bačić, koja se posebno ističe promocijom njezinoga rodnog otoka Pašmana u Italiji.




Ljubav, slobodno vrijeme, trud
Ovakve udruge mogu biti uspješne samo ako se u njih uloži mnogo ljubavi, slobodnog vremena i truda. Znaju to Zrinka Bačić, Ivana Milina, Sarah Zuhra Lukanić i Antonella D’antuono koje beskompromisno i nesebično rade na povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske. I pri tome nikoga ne ostavljaju ravnodušnog.


UTJECAJNA HRVATSKA ŽENA
Zrinka Bačić, humanitarka i dobročiniteljica, porijeklom iz Mrljana na otoku Pašmanu, 30 godina živi i radi u Italiji, cijelo desetljeće radila je u Veleposlanstvu RH pri Svetoj Stolici, a od 2007. zaposlena je u Veleposlanstvu RH u Rimu. Mreža hrvatskih žena/Croatian Women's Network, 2018. dodijelila joj je nagradu "Utjecajne hrvatske žene".