Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

“Petrčko lito” najbolja i najspektakularnija skupina

23.02.2020. 18:52


Maškarana skupina iz Petrčana "Petrčko lito", po ocjeni žirija ovogodišnjeg zadarskog karnevala, najbolja je i najspektakularnija grupna maska. I dok su organizatori oduševljeni maštom i uigranosti svih skupina koje su nastupile, četveročlani žiri u sastavu: Žana Bumber, Vinko Rapovčić, Sanja Petrovski i Maja Šimić, imao je težak posao. Trebalo je odabrati svega jednu skupinu između ukupno 19, koliko ih je ove godine nastupilo.
– Na žalost nagrada je samo jedna. Trebalo je biti više kategorija i možda ćemo narednih godina ih i uvesti. Petrčanci su donijeli nevjerojatnu energiju. Opet s druge strane, uloženi trud u šivanje haljina i pripremu koreografije jednako je vrijedan, ali u različitim kategorijama. Ono što je dobro da se nitko ne ljuti. Svi su uživali u druženju i pripremanju maski, a to druženje i zabava i jesu bit karnevala, poručio je Ćaća od Mate Kokića dodajući kako je ove godine napravljen jedan pomak u odnosu na prošlu, kako u broju maskiranih skupina, tako i u samom programu koji je započeo tjedan dana ranije.


Uvest će više kategorija
– Bilo je dosta šušura i sama gradonačelnica Rita Ora imala je odjeka. Ljudi su se pripremali i to se u konačnici pokazalo kao jako dobro. Jučerašnja zabava je bila na svjetskom nivou. Bio je to spektakularan party. Očekujemo da će za nekoliko godina sve skupa biti još i bolje, ali pohvala svima. Stvarno su se potrudili svi – Saljani, Ninjani, Dikljani…. da ne zaboravim nekoga, rekao je Ćaća od Mate Kokića, dodajući kako je primijetio da se stariji još uvijek bolje zabavljaju od mladih, koji po njegovom mišljenju još moraju učiti. Osvrnuo se i na godine unatrag izražavajući zadovoljstvo što se "ono što je bilo srozano ipak vraća. Pohvalio je Turističku zajednicu grada Zadra na potpori, želji i volji.
– Žiri je odlučio po zadanim kriterijima. Petrčanci su napravili šou, to je kriterij i dobili su zasluženo nagradu. Imao sam osobno nekoliko favorita. Izvrsna mi je bila vještica iz Vrsi ili što je ono već bilo. Teški art. Ali i Saljani. Njihova filigranska izrada cvjetnih haljina od papira… Pa koreografija koju su imale cure iz Nina, fenomenalne Puntamičanke, njih 30 u skupini. Teško je izdvojiti ikoga, zaključio je Ćaća od Mate Kokića.
U ime pobjednika zadovoljstvo osvojenom nagradom, ali i obećanje da će svake iduće godine nastupati na zadarskom karnevalu, prenijela je Matea Buškulić iz Udruge Baulis Petrčane, inicijatora ovogodišnjeg nastupa.


Petrčane kao "Naše malo misto"
– Jako smo zadovoljni. Poslali smo poruku s kojom nismo htjeli nikoga povrijediti. Bili smo "Naše malo misto", što je svima poznata serija. Tako smo stvorili našu masku. Imali smo bager u špici sezone, 15. srpnja kako to bude kod nas. Pokazali smo i naše turiste, vlasnike hotela, "zimmer frei babe" i privatne iznajmljivače. Imali smo i Tinu Turner, koju želimo da dođe ovo ljeto kod nas u Petrčane i napravi šou, zatim Svjetsko prvenstvo u skidanju gaća, podjelu vlažnih maramica nakon sezone, razne kazališne predstave poput "Njima ne treba, oni imaju". Sudjelovalo nas je 50-ak. Naša udruga okuplja i stare i mlade i zadovoljni smo kako je to ispalo. Zapravo smo se odazvali na poziv TZ grada Zadra i u kratkom roku uspjeli sve organizirati, kazala je ova mlada Petrčanka, dodajući kako je ovogodišnji nastup "Petrčkog lita" zapravo povratak Petrčanaca na zadarski karneval nakon deset godina.
A jučerašnji zadnji dan karnevala započeo je okupljanjem maskiranih skupina i formiranjem povorke ispod Muraja, koja se potom zaputila uz crkvu Gospe od zdravlja, preko Kalelarge do Narodnog trga, gdje se pjevalo i plesalo uz Vista band te DJ Spella i DJ Davora. Zabava u kojoj su sudjelovali i maškarani i oni bez maski, nastavljena je i nakon proglašenja pobjednika.




"Petrčanci su donijeli nevjerojatnu energiju. Opet s druge strane, uloženi trud u šivanje haljina i pripremu koreografije jednako je vrijedan, ali u različitim kategorijama. Morat ćemo ih uvesti.
Ćaća od Mate Kokića