Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadranke bez šansi na Baldekinu

24.02.2020. 16:30


Samo sedam dana ranije Zadranke su imale Šibenik na dlanu u četvrtini finala Kupa Ružice Meglaj Rimac. Odlučila je jedna lopta, malo neisustva, jedna upitna sudačka odluka i Šibenčanke su uzele ponuđeno, »preživjele« šut za pobjedu i plasirale su na Final four Kupa. No, baš ta utakmica je košarkašicama Zadra i bila ohrabrenje pred gostovanje kod istog protivnika, ovaj puta u ligaškom dijelu natjecanja i ovaj puta u mnogo važnijoj utakmici za Zadranke, koje se bore za ostanak u ligi.
– Dokazali smo da možemo igrati sa Šibenikom – rekao je trener Toni Matešić. No, domaće utakmice su jedno. Gostovanja su nešto potpuno drugačije. Pogotovo jer je Zadar izuzetno mlada ekipa s nizom kadetkinja u »ozbiljnoj« minutaži.
Nakon prve četvrtine domaćin je imao +16. Do poluvremena je bilo i više od 20. I to je to. Šanse za preokret u nastavku su bile minimalne. Realno, Šibenik je mnogo jača i iskusnija ekipa od Zadra, ali nije se očekivao poraz od 29 razlike.
A egal je trajao prve dvije minute. Kada nakon 3:2, Šibenčanke odlaze na 8:2, a uskoro i na 16:6. Desetak koševa zaostatka ostaje do zadnje minute, kada domaće igračice rade mini-seriju od 6:0 i stižu na 26:10. Tricom drugu dionicu otvara najbolja igračica Šibenika Nives Džafić, a tricom uzvraća Zadranka Ena Gardijan, nakon čega pogađa i ponovno odlična Ana Vrsaljko i Zadar stiže na -14, no u igri »koš na koš« koja se dogodila u idućim minutama, malo se bolje snalaze Šibenčanke, koje nakon dvije obrane stižu i do 20 koševa razlike (37:17). Tada se događa najbolje razdoblje u igri ekipe Tonija Matešića. Prvo pogađa Vrsaljko daleku dvicu pa Nika Jelenković pogađa tricu da bi tricu pogodila i Ivana Dujić i u 15. minuti na semaforu stoji 37:25. Iduće dvije minute razlike niti jedna ekipa ne uspijeva napraviti značajniju seriju, opet se igra »koš na koš«. I onda Zadar staje, Šibenik postiže do kraja četvrtine 11 koševa za redom, odlazi na 53:30 i pitanje pobjednika je više-manje riješeno. Ostatak dvoboja je rutina za domaće košarkašice. U niti jednom trenutku ekipa Zadra nije uspjela se primaknuti na »podnošljivu« razliku, odnosno razliku koja bi davala nekakve šanse u završnici utakmice. Kod Zadra Ana Vrsaljko je odigrala još jednu odličnu utakmicu. U 33. minute na parketu zabila je 28 koševa i dodala 13 skokova. Nika Jelenković je utakmicu završila s 12 koševa, pet skokova i tri asistencije. U redovima Zadra više nije bilo dvoznamenkastih igračica. Zadranke se nalaze u teškoj situaciji i imaju težak put da osiguraju ostanak u regularnom dijelu sezone. U idućem kolu na Višnjik stiže dubrovačka Ragusa koja u dosadašnjem dijelu sezone nije doživjela niti jedan poraz i najveći je favorit za osvajanje titule prvaka Hrvatske. Za osiguravanje ostanka u ligi, košarkašice Zadra morat će ostvariti barem jednu gostujuću pobjedu protiv direktnih konkurentkinja, FSV-a ili Plamen Požege.


 ŠIBENIK    91 


 ZADAR      62 
(26:10, 27:10, 20:15, 18:17)
ŠIBENIK – Sportska dvorana Baldekin. Gledatelja 150. Suci: Josip Jurčević, Frane Mjeda, Petar Pepur.
ŠIBENIK: Puljić 6, Silov 14, Cigić 4, Džafić 20, Vukšić 22, Čaleta, Barišić, Obratov 5, Šarić 5, Skrozić 2, Tomičić 9, Ćuklin 4. Trener: Stipe Bralić.
ZADAR: Jelenković 12, Dujić 5, Vrsaljko 28, Gardijan 3, Špinderk 6, Nekić, Dobrić 2, Mikulić, Rudić, Pavičić 6, Domijan, Dražić. Trener: Toni Matešić.