Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

[FOTO] RADNI OBILAZAK Plenković u Zadru potpisao ugovore vrijedne 44 milijuna kuna

23.02.2021. 20:21


U sklopu posjeta Zadarskoj županiji predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, jučer je obišao radove na projektu navodnjavanja u Baštici, a nakon toga i gradilište ribarske luke Gaženica za koju će se u drugoj fazi gradnje izdvojiti 23 milijuna kuna. U Gaženici je za čak 11 općina i gradova uručio ugovore za projekte kojih će Vlada sufinancirati, vrijedne ukupno 44 milijuna kuna.
U premijerovoj delegaciji bili su čak tri člana Vlade: ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić te zadarski državni tajnici: Šime Erlić i Marija Pletikosa. Domaćini ovog posjeta bili su župan Božidar Longin, gradonačelnik Branko Dukić i predsjednik županijskog HDZ-a Božidar Kalmeta.


Vladina potpora razvoju
U Baštici se Plenković uvjerio u kvalitetu domaćih proizvoda sa zemljišta koje su u koncesiju od države dobili otac i sin Zvonimir i Darko Kovačević te je premijer pohvalio ovakav način rada uz potporu sredstava Europske unije. Nakon obilaska Baštice, Vladina delegacija zaputila se u Gaženicu u kojoj se govorilo o najvažnijim projektima za razvoj Zadarske županije koje će sufinancirati Vlada RH. Ministrica Nataša Tramišak uručila je ugovore jedinicama lokalne samouprave u okviru progarama razvoja otoka s područja naše županije.
Nakon uručenja ugovora, nazočnima se obratio premijer Plenković ističući kako je riječ o važnim projektima za razvoj Zadarske županije, osobito za razvoj otoka i ribarske infrastrukture.
– A to govori o privrženosti Vlade da daje snažnu potporu našim priobalnim županijama, razvoju ribarstva i ravnomjernom regionalnom razvoju. Veselim se nastavku suradnje i brojnim projektima bitnim za kvalitetan razvoj Zadarske županije, poručio je premijer.


Županija – jedno veliko gradilište
Župan Božidar Longin istaknuo je, pak, kako je naša županija jedno veliko gradilište s obzirom da su samo u zadnje četiri godine ugovoreni li provedeni projekti u vrijednosti od preko tri milijarde kuna. Sve to pokazuje da imamo kvalitetno pripremljene projekte, ali i da imamo velikog prijatelja u Vladi RH i predsjedniku Andreju Plenkoviću, naglasio je:
– Današnji program boravka predsjednika Vlade i ministara u Zadarskoj županiji slobodno možemo nazvati »Hrana kao strateški proizvod«, jer na simboličan način označava poveznicu plavog i zelenog, mora i zaleđa, onoga čemu svi godinama težimo.
Posjetili smo novi sustav navodnjavanja u Baštici koji će dati svježi zamah poljoprivredi u Ravnim kotarima koja se posljednjih godina značajno razvija. Uz tri dovršena sustava navodnjavanja i dva u pripremi imat ćemo pokrivenu površinu od 2500 hektara, ukupne vrijednosti 330 milijuna kuna. Vidjeli smo i radove na drugoj fazi ribarske luke Gaženica koji izuzetno dobro napreduju, a danas ćemo dobiti sredstva za drugu fazu ribarske luke u Kalima. Gaženica i Kali su, možemo to slobodno reći, »jedno tijelo« i po završetku će biti najveći i najmoderniji ribarski centar s obje strane Jadrana, na ponos najribarskijoj županiji, kazao je župan, napominjući da Županija ovdje ipak ne misli stati, budući da su započeli i projektiranje ribarske luke u Biogradu, a u međuvremenu je, kako ističe, pripremljen i potpuno novi projekt, Centar za školjkarstvo koji će biti izgrađen na području općine Starigrad, za koji će danas dobiti ugovor u vrijednosti od oko pet milijuna kuna.




Gospodarske aktivnosti nisu stale
– Otočni gradovi i općine pak, osigurali su sredstva za 11 razvojnih projekata na svom području na čemu im iskreno čestitam. Ono što je također važno istaknuti, unatoč svim problemima koje je prouzročila pandemija koronavirusa, gospodarske aktivnosti na našem području nisu stale. U velikoj mjeri to zahvaljujemo i projektima koji se provode na području naše županije. To je ono što je važno i na čemu moramo ustrajati, zaključio je Longin, nakon što su na svečanoj dodjeli ugovora navedeni i svi projekti kojih će sufinancirati Vlada, počev od Paga pa do najudaljenjih zadarskih otoka, a odnose se na najrazličitija područja, od gradnje luka i dječjih vrtića, do uređenja trgova.
_______________________________________________________________________________________


Longin: Unatoč korona krizi, županija bilježi rekordan broj zaposlenih
Nakon uručenja ugovora za razvoj svih područja Zadarske županije, župan Božidar Longin premijeru je prezentirao i jedan izuzetno važan podatak o zaposlenosti u našoj županiji:
– Unatoč koronakrizi na početku ove godine Zadarska županija bilježi rekordan broj zaposlenih. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u siječnju je zabilježena 81 zaposlena osoba više nego na isti dan prošle godine, ukupno 54.941 te su podaci bolji od očekivanja. Svjesni smo da povećanje broja zaposlenih nije rezultat rasta poslovnih aktivnosti, već mjera Vlade RH za očuvanje zaposlenih, uz određene potpore koje smo poduzeli na regionalnoj i lokalnoj razini, istaknuo je župan, napominjući kako moramo biti optimisti i nadati se da ćemo uz povoljniji razvoj epidemiološke situacije imati dobru turističku sezonu koja će pomoći oporavku gospodarstva:


– Svima koji će danas dobiti ugovore, unaprijed čestitam i želim im uspješnu provedbu projekata. Dokazali smo da znamo i možemo. Vjerujem da ćemo u suradnji s našim gradovima i općinama, ustanovama i razvojnim agencijama nastaviti s povlačenjem europskih sredstava za razvojne projekte, kako iz Fonda za oporavak, tako i iz nove financijske perspektive EU, poručio je Longin.


 


________________________________________________________________________________________


 


Potvrdio kandidaturu Dukića i Longina


Na kraju posjeta Zadru predsjednik Vlade RH i čelnik HDZ-a, Andrej Plenković, potvrdio je kandidaturu Branka Dukića za gradonačelnika i Božidara Longina za župana. Naglasio je kako s njima ima izvrsnu suradnju te je uvjeren kako će oni, zahvaljujući svojim postignućima, trudu i radu, zadobiti puno povjerenje građana Zadra i svih stanovnika županije.
– U tom pogledu imaju potporu članova HDZ-a Zadarske županije i cijele stranke, poručio je Plenković.