Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nezavisni vijećnik Stipe Bjeliš: “Zajednički skupimo novac za kupnju linearnog akceleratora”

23.02.2021. 10:45


Sjednica Županijske skupštine Zadarske županije, 22. po redu i posljednja u ovom sazivu, održana je jučer putem zoom aplikacije. Na samom početku, na prijedlog župana Božidara Longina, dnevni red je dopunjen s prijedlogom o davanju suglasnosti Zavodu za javno zdravstvo Zadarske županije za raspolaganje imovinom u iznosu od 14 milijuna kuna radi nabave dijagnostičkih sredstava za molekularnu dijagnostiku, a radi se o nabavi reagensa i ostale opreme za testiranje na covid-19, na BD MAX aparatu.
Kako nezgodno može biti s tehnologijom, pokazalo se odmah na početku sjednice jer SDP-ova vijećnica Radoslava Gregov nije isključila mikrofon. Tako su svi mogli čuti kako je nekog nazvala i pitala zna li nešto o tome, dodavši da bi to mogao biti Trojanski konj. Točka je išla na kraj dnevnog reda.


Izostali vijećnici AM-a
Vijećnici Akcije mladih nisu prisustvovali sjednici, a nezavisna vijećnika s njihove liste, Marjana Botić je dostavila pitanje za aktualni sat. Na njega će joj, kako je rečeno na sjednici, biti odgovoreno naknadno pisanim putem. U međuvremenu, Botić je poslala priopćenje medijima sa svojim pitanjima. Ipak, dva i pol sata nakon početka sjedenice, Botić se uključila kako bi sudjelovala u raspravi o dopunjenoj točki.
– Vukovarsko- srijemska županija koja je po broju stanovnika tu negdje sa Zadarskom, naručivala je reagense po cijeni od dva milijuna i 250 tisuća kuna. A Zadarska županija želi izvući puno veća sredstva. Zašto se raspravlja o tome, a materijale smo dobili 14 minuta prije ove farse od sjednice. Zašto se, u ovom trenutku, kad su potrebnija cjepiva ili serološka testiranja, nabavlja ogromna količina testova, pitala je Botić.
Župan Božidar Longin i pročelnik za zdravstvo Bernard Maruna pojasnili su da se radi o sredstvima Zavoda za javno zdravstvo, za koja Skupština treba dati suglasnost o korištenju, nikako o sredstvima županijskog proračuna.


Dana suglasnost Zavodu
– Ovo je okvirna suglasnost i nabava koja će se provesti u sljedećih 12 mjeseci sukcesivno, onoliko koliko bude potrebno za tim. Ovo nikakve veze nema sa županijskim proračunom, to je okvirni plan jedne županijske ustanove, rekao je župan.
Maruna je još istaknuo kako se Upravno vijeće Zavoda sastalo u petak da se zato tek jučer vijećnicima dostavila ta odluka, a trebala se donijeti što prije, kako bi Zavod što prije mogao krenuti u nabavu.
Nezavisna vijećnica Ksenija Gregov istaknula je sumnju u ovu odluku i opravdanja zašto su tako kasno obaviješteni. Nije joj jasno da je potrebno uložiti u reagense tako velik iznos, kad je epidemiološka situacija već puno bolja.
– Znali ste vi dobro kakav je plan, rekla je Ksenija Gregov te pitala župana je li se on možda cijepio preko veze.
Odluka o suglasnosti Zavodu je izglasana na samom kraju sjednice, a vratimo se na početak, na aktualni sat na kojem se raspravljalo o nabavi linernog akceleratora, o cijepljenju stanovništva protiv koronavirusa, gospodarskom stanju…
Željko Šoša, HDZ-ov vijećnik, predložio je inicijativu u ime Kluba HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera, da se odreknu jedne vijećničke naknade u korist Opće bolnice Zadar za nabavu lineranog akceleratora.




Odricanje od vijećničkih naknada
– Molim i oporbu da sudjeluje jer uvijek smo znali biti jedinstveni kad se radilo o interesu stanovnika Zadarske županije. Molim župana da iz proračuna Zadarske županije izdvoji određena sredstva za ovu humanu akciju, rekao je Šoša.
Nezavisni vijećnik Stipe Bjeliš se nadovezao, zahvalio se svim sudionicima akcije Zraka za život te predložio moguća rješenja.
– Vrijednost uređaja i održavanje vrlo je velika, potrebno je između 25 i 30 milijuna kuna, a za prikupiti takva sredstva potrebno je zajedništvo, akcija na više razina. Prije svega, Županija bi kao osnivač bolnice trebala na sebe preuzeti kreditno zaduženje, a to bi se moglo kroz rebalans postojećeg proračuna, te kroz proračune za 2022. i 2023. godinu. Jer bit će, primjerice, ušteda na sanitetu i prijevozu pacijenata koji se sad voze na zračenje u druge gradove. Treba, nadalje, uključiti jedinice lokalne samouprave, sve gradove i općine da sudjeluju, proporcionalno broju stanovnika, a to bi mogli namaknuti kroz prireze u njihovim područjima. Treća instanca bili bi Ministarstvo zdravstva i HZZO, bit će potrebno određeno lobiranje, ali smatram da, ako im se to dobro prezentira, ako vide da trebaju tek djelomično sudjelovati, da tu neće biti problema. I na kraju, jedan dio novca će se prikupiti i od onih koji su se već uključili, a to su mali ljudi, naši građani, koji se uvijek uključe kad je potrebno. Po mojim saznanjima, na računu Lige protiv raka je već dva milijuna kuna za linearni akcelerator, rekao je Bjeliš te podsjetio kako zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu.


Sućut zbog smrti Saračevića
Predsjednica Skupštine, Nevenka Marinović, iskoristila je priliku i Stipi Bjelišu, kao i cijeloj rukometnoj obitelji, izrazila iskrenu sućut zbog smrti Zlatka Saračevića, koji je bio i dio zadarskog rukometa.
Župan Longin je rekao da su inicijative vijećnika Šoše i Bjeliša za svaku pohvalu te da ih podržava.
– Županija se u taj proces već uključila. Zahvaljujem Ligi protiv raka, pokretačima inicijative s kojima sam već razgovarao. Podržat ću sve akcije, Županija će se uključiti i materijalno. Za to je već dogovoren i hodogram, kako bismo išli stepenicu po stepenicu. Kad se prikupe određena sredstva, a vjerujem da ćemo do jeseni imati već znatna sredstva, te ćemo tad poduzeti daljnje korake. Dat ćemo sve od sebe da linearni akcelerator bude u našem gradu, istaknuo je župan.
Nezavisna vijećnica Ksenija Gregov istaknula je da takvu odluku odmah treba donijeti.
– Ovo je zadnja sjednice Skupštine i treba reagirati odmah. To je hvalevrijedna inicijativa i ja se odrčem svoje naknade. Predlažem da se župan odrekne cijele plaće jer ne vjerujem da će ga pratiti ona uzrečica, ‘sram me koliko nemam’. Njegove odgovore, u stilu babe Vange, ne mogu prihvatiti u cijelosti, rekla je Ksenija Gregov.
Tijekom sjednice, vijećnici Ivan Matić (MOST) i Suzana Jakovac (SDP), još su jednom istaknuli kako treba odmah donijeti odluku o odricanju od naknade, i to ne jedne, već do kraja mandata, »kako ne bi sve ostao predizborni populizam«.


Dostupnost cjepiva
Nevenka Marinović istaknula je kako ovo nije zadnja sjednica u ovom mandatu.
– Bit će još jedna sjednica, pripremit ćemo odluku i materijale da sve bude kako treba. Nismo valjda toliko neodgovorni da koristimo linearni akcelerator za populizam, kazala je predjednica Skupštine.
Tijekom aktualnog sata Jakovac je htjela znati podatke o cijepljenju i zainteresiranosti građana za cijepljenje, spomenuvši da je muči cijepljenje preko reda »jer to nije ni ljudski ni korektno«.
Jadranka Grabić (HDZ) je, pak, željela podatke o zaposlenosti u tijeku koronakrize.
Župan im je ukratko odgovorio, a konkretnije podatke i detaljnije odgovore obećao dostaviti u pisanom obliku.
– Po ambulantama je trenutačno na raspolaganju oko tri tisuće doza cjepiva. Bitno je reći da smo procijepili korisnike domova za odrasle te sve zdravstvene djelatnike. Vezano za gospodarsku situaciju, podaci su i dalje iznenađujuće dobri. Puno su bolji od očekivanog. Na dan 31. siječnja 2021. godine u Zadarskoj županiji imali smo 81 osobu više zaposlenu nego na isti dan prošle godine. Nažalost, povećan obim poslovnih aktivnosti nije razlog povećanja broja zaposlenih, već je to jedino rezultat Vladinih mjera, a i mi smo iz Županije pomogli koliko smo mogli. Zato je i cjepivo izuzetno važno, da procijepljenost bude veća, a nadamo se i da će turistička sezona doprinijeti boljoj gospodarskoj aktivnosti, istaknuo je župan Longin.
SDP-ov vijećnik Nino Mrčela tražio je pojašnjenje razlika u troškovima između zadnja dva obračuna Županijske uprave za ceste, a radi se o znatnom povećanju za redovno održavanje, zimsko održavanje te pripravnost službi. Župan je obećao dostaviti odgovor kad ga sastavi u suradnji s ravnateljem Županijskih uprava za ceste.
 


Demografija
Snježanu Jurinić, HDZ-ovu vijećnicu, potpredsjednicu Skupštine, zanimalo je demografsko stanje županije.
Župan je odgovorio da je Zadarska županija prošle godine primila rekordan broj zahtjeva za isplatu naknade za novorođenu djecu te da je u tu svrhu isplatila oko tri milijuna kuna.
– Dosad je obrađeno 1.389 zahtjeva, za 1.014 djece. U odnosu na prethodnu godinu, to je povećanje od 10 posto. To nas veseli, a nadam se da će brojke biti i veće. Što se tiče podataka iz naše bolnice, to je uvijek otprilike oko 1.500 porođaja godišnje, rekao je župan Longin.
 


Top tri pitanja vijećnice Botić
Vijećnica Botić je medijima jučer dostavila, kako je navela, svoja top tri vijećnička pitanja po vlastitom odabiru postavljena na sjednicama skupštine Zadarske županije u ovom mandatu, a na koja, kako tvrdi, nije dobila odgovor. Prvo od tih pitanja je sanacija neusklađenog odlagališta Diklo, a Botić ističe kako joj je župan Longin odgovorio kako će se Diklo zatvarati na način da će se kontinuirano otprilike 15 tona mulja tjedno iz pročišćivača otpadnih voda na Smiljevcu i dalje dovoziti u Diklo kao trajno rješenje.
Drugo pitanje je prodaja većinskog vlasništva teretne luke Gaženica (tvrtke Luka Zadar d.d., op.a.) u rujnu 2013. godine tvrtki u vlasništvu slovenskog taksista Daniela Robnika. Treće pitanje je što je Zadarske županija učinila kako bi se na njenom području ukinula manipulacija poticajima, pa je, kako naglašava, na sjednici Županijske skupštine problematizirala činjenicu kako se mali uzgajivači na području oko Gračaca, boje kako ostaju bez mogućnosti ispaše vlastite stoke, koja stvarno pase na tim područjima.