Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Trenerski posao donosi puno stresa

23.02.2021. 10:08


Miroslav Čačić (1962.), profesor tjelesne i zdravstvene kulture u OŠ Stanovi i dugogodišnji zadarski rukometni djelatnik, dvije sezone bio je suigrač Zlatka Saračevića u Medveščaku. Vijest o smrti legendarne ljevice šokirala je Čačića.
– Živite svakodnevni život koji onda prekinu ovakvi događaji i donose mnoga pitanja. Izgubili smo sjajnog igrača koji je uživao u rukometu – kaže Čačić.
Dres nekad moćnog zagrebačkog kluba zajedno su nosili 1988. i 1989. kada su i osvojili Kup Jugoslavije. Čačić je igrao na poziciji pivota i sa Saračevićem bio dio udarne postave »medvjeda«.
– Ja sam ranije došao u Medveščak, a Saračević je stigao iz Borca iz Banja Luka kojeg smo 1987. pobijedili u finalu Kupa Jugoslavije. Osim njega iz Borca je došao Irfan Smajlagić i prve sezone u Medveščaku nismo igrali nešto posebno. Međutim, godinu dana kasnije već je bilo puno bolje. Osvojili smo Kup i bili četvrti u ligi. Ja sam otišao 1989., a Zlatko je ostao i osvojio još jedan Kup.
Čačić, koji je kao trener uveo Zadar u Premijer ligu 2004. godine, posljednjih se godina povukao iz rukometa.
– Posao trenera je jako stresan i koliko mi je teško bez rukometa, u kojem sam proveo veliki dio života, toliko sam zadovoljan što imam mirniji život. Treneri se na utakmicama znaju potrošiti i više nego igrači, posebno emocionalno. Pritisak je uvijek velik, od igrača, uprave do javnosti i teško je sve proživljavati bez posljedica. Sjetimo se samo serije peteraca vaterpolista s Rusijom prošle nedjelje. Ne znam koliko kao trener morate biti mirni da takvu utakmicu pratite bez stresa. Moguće je da i sve ono što nosi uloga trenera utjecalo na Saračevićevo zdravlje.
Čačić ističe da je Saračević itekako povezan sa Zadrom.
– Jedno vrijeme se nismo čuli jer nas je život odveo na različite strane. Ja sam najprije otišao u Austriju i kasnije preselio u Zadar, a on igrao u inozemstvu. Onda me nazvao i rekao da bi volio doći živjeti u Zadar gdje su mu već bili roditelji. Kupio je ovdje stan i raspitivao se o mogućnosti otvaranja restorana. Na kraju je nekoliko godina vodio kafić koji se nalazio u prostoru ispod Veslačkog doma.
Angažirao se tada Saračević i u zadarskom rukometu.
– Rekao sam mu: kad si već u Zadru dođi nam pomoći. I prihvatio je to. Kasnije je poslom otišao u druge klubove pa se više nismo viđali – zaključio je Čačić koji je u dresu Zadra debitirao 1993. kada je klub ušao u Prvu ligu. Prethodno je s rukometom počeo u rodnim Vinkovcima, a za Medveščak je nastupao od 1984. do 1989. kada je ta momčad igrala i polufinale Kupa EHF-a. S mlađim kadetima (1996. godište) RK Zadra osvojio je treće mjesto na Prvenstvu Hrvatske 2011. godine. Hrvatski kineziološki saveza dodijelio je Čačiću 2016. godinu Diplomu sa zlatnom značkom…


Š. ĆURKO
Infobox ():
Zadar i Arbanasi
Saračević je u sezoni u 2005./06. u Drugoj ligi na klupi rukometaša Zadra zamijenio Zorana Mikulića, još jednog zlatnog olimpijca iz Atlante 1996. Nije Saračević izdržao do kraja lige u kojoj je sastav iz Mocira nakon ispadanja iz Premijer lige nastupao s vrlo mladom momčadi. Bilo je to vjerojatno najteže razdoblje u novijoj povijesti RK Zadra kojeg su unutarnji problemi doveli do ruba ispadanja u Treću ligu. U takvom okruženju bilo je teško raditi i Saračević se povukao s klupe u drugom dijelu sezone kada ga je zamijenio Romano Perinović s kojim je Zadar, uz nekoliko igrača koji su se vratili u momčad, ipak uspio ostati u Drugoj ligi. Saračević je bio i jedan od promotora prvih Hrvatskih svjetskih igara koje su 2006. održane u Zadru. Novi Saračevićev angažman u zadarskom rukometu bio je u sezoni 2008./09. kada je bio dopredsjednik novoosnovog RK Arbanasi.