Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Bašićev “Papa ispod idra”

Autor: Velimir Brkić

22.03.2009. 23:00
Bašićev “Papa ispod idra”

Foto: Velimir BRKIĆ



Žitelji najstarijeg hrvatskog kraljevskog grada Nin, Branimirovog grada u subotu, neposredno pred početak drugog dana međunarodnog znanstvenog skupa “Mediji i turizam”, imali su zajedno sa sudionicima znanstvenog skupa prigodu prvi u Zadarskoj županiji nazočiti otvaranju jedinstvene izložbe pod nazivom “Papa ispod idra”, izložbi slika susreta vjerničkog puka s papom Ivanom Pavlom II. na zadarskom Forumu i skica pozornice s koje je Papa predmolio slavlje Šestog časa za svog pohoda Zadru 2003. godine. Autor izložbe postavljene u Baroknoj kući je međunarodno poznati i priznati zadarski arhitekt Nikola Bašić, arhitekt “Papine pozornice”. Ovo je drugi postav Bašićeve izložbe dosad uopće. Prva izložba u nazočnosti zadarskog nadbiskupa mons. Ivana Prenđe održana je čak prije godinu i pol dana u Murteru u sklopu manifestacije “Tjedan Latinskog idra 2007”.
Arhitekt Bašić je taj iznimni povijesni događaj povezao s nastojanjem očuvanja baštine, želeći podržati njegovanje tradicije i kulture koja svjedoči vezu s morem, pomorstvom, onim što nas je povezivalo s drugim kulturama i civilizacijama te nas oblikovalo u osobnost o kojoj smo dužni govoriti, istaknuo je prof. dr. Vladimir Skračić predstavljajući izložbu prisjetivši se pritom događaja od prije šest godina koji nas je ispunio radošću i ponosom te ga se prisjećamo, ne samo činjenično, nego s dubokim emocijama. U tome je stvaranjem izvanjskog ambijenta osobitu ulogu imao upravo Nikola Bašić.
Izložbu je otvorenom proglasila Mirjana Knežević, stručna suradnica za društvene djelatnosti Grada Nina. Izložba je bila popraćena i prikazom sedmominutnog dokumentarnog filma Vlade Zrnića o pripremi “Papine pozornice” i dolasku Ivana Pavla II. u Zadar.