Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Borit ćemo se za plaće!

Autor:

22.03.2009. 23:00
Borit ćemo se za plaće!


Stanislav Maroja je rekao da je prošle godine zabilježena inflacija od šest posto i ovo povećanje plaće od šest posto, zapravo, nadoknada za troškove života koji su poskupjeli


Nećemo pristati ni na kakve ustupke i inzistiramo da se ispoštuje kolektivni ugovor prema kojem bi u ovoj godini plaća državnih i lokalnih službenika te namještenika Republike Hrvatske trebala porasti za šest posto, rekao je Stanislav Maroja, županijski povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, odnosno svih zaposlenika zaposlenih u tijelima državne i lokalne vlasti i drugim ustanovama.
On je rekao da i članovi Sindikata u Zadru dijele sudbinu svih zaposlenika Hrvatske kojima je obećano povećanje plaće. Maroja je dodao da je prošle godine zabilježena inflacija od šest posto i ovo povećanje plaće od šest posto, zapravo, nadoknada za troškove života koji su poskupjeli.
– Kada se uzme struktura po zaposleniku, zaostajanje državnih službenika je znatno i najlošije su plaćeni od ostalih, rekao je Maroja. On je dodao da plaće državnih zaposlenika zaostaju za plaćama javnih službenika i nisu visoke, naprotiv. Stoga bi, pojašnjava, smanjenje plaće bilo otkidanje od životnog standarda, diranje u egzistenciju tih ljudi i njihovih obitelji. Kazao je još da prosječna obitelj ne može u potpunosti pokriti sindikalnu košaricu, a smanjivanjem plaća, državnim službenicima stanje bi se još više pogoršalo.
– Otkazni rok za kolektivni ugovor je tri mjeseca i mislim da bi bila velika pogreška ako Vlada otkaže ugovor. Mi imamo Ustavom zajamčene načine na koje se možemo izboriti za prava naših članova i, ako do toga dođe, iskoristit ćemo ih kako bismo sačuvali ta prava, zaključio je Maroja.
S njim se slažu i Dubravka Finka, član glavnog odbora Hrvatskog liječničkog sindikata te Jere Bilan, županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.
 – Mišljenja svih povjerenika i članova sindikata su usuglašena te se slažemo sa svim što je rekao predsjednik liječničkog sindikata Ivica Babić. Prije pet godina kolektivnim je ugovorom dogovoren rast plaća od šest posto svake godine. Međutim, tada izgleda nitko nije razmišljao da bi nas mogla zahvatiti kriza, a na to je trebalo misliti i računati na vrijeme, rekla je Finka. Ona je dodala, ako Vlada jednostrano raskine ugovor da bi liječnici mogli ići u štrajk.
Jere Bilan je rekao kako u Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama smatraju da je sporazum koji predlaže Vlada neprihvatljiv te su spremni na industrijske akcije, odnosno štrajk.
 – Ako Vlada ukine kolektivni ugovor postoji mogućnost i tužbe, rekao je Bilan. On je dodao kako su regionalni povjerenici na terenu te su u međusobnom svakodnevnom kontaktu i prate situaciju koja je, prema njegovom mišljenju, ozbiljna.
On je objasnio kako je sporazumom iz studenog 2006. godine regulirano zaostajanje plaće u obrazovanju prema prosječnim plaćama u privredi, a koje je tada iznosilo čak 19 posto. Nakon tri godine, zaostajanje je smanjeno na ispod 10 posto. Bilan je dodao kako sada dolazi u pitanje i isplata prosvjetnog dodatka od dva posto koji se isplaćuje u kolovozu.
 – Ako nam plaće ove godine ne narastu za šest posto, opet ćemo imati veliko zaostajanje za privredom i prestat će pozitivan trend u smanjenju zaostajanja, zaključio je Bilan.


 ZADARSKA ŽUPANIJA IMA 700 ČLANOVA SINDIKATA




Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske štiti interese oko 240.000 zaposlenika, a na području Zadarske županije ima 700 članova sindikata. Članovi u ovom sindikatu su državni službenici i namještenici u ministarstvima, Vladi RH, Hrvatskom saboru, županijama, sudovima, tužilaštvu i pravobraniteljstvu, izvršenju sankcija, pravosudnoj policiji, policiji, vatrogastvu, carini, Poreznoj upravi, državnim zavodima i ustanovama, lokalnoj upravi i samoupravi u gradovima i općinama, komorama, Zavodu za zapošljavanje i drugim ustanovama. Nezavisni sindikat u srednjim školama na razini Hrvatske ima 13.500 članova, dok u našoj županiji broji 600 članova. Hrvatski sindikat liječnika ima oko 160 članova, a na razini Hrvatske oko 7.000 članova.