Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Glasovac: Izgradit ćemo 100 socijalnih i 100 POS-ovih stanova

Autor: Nives Rogoznica

22.03.2009. 23:00
Glasovac: Izgradit ćemo 100 socijalnih i 100 POS-ovih stanova

Foto: Adam VIDAS



Naš je cilj izdvojiti 10 posto proračuna za provedbu socijalne politike, kazala je Glasovac


Naša investicija je građanin. Ako ste ostali bez posla, lijek koji ne možete kupiti osigurat će vam gradska uprava, ako zbog toga ne možete školovati dijete, mi ćemo vam to omogućiti, kazala je Ingrid Antičević-Marinović govoreći o socijalnom programu SDP-a s kojim na izbore izlazi kao kandidatkinja za gradonačelnicu.
– HDZ-ova vlast doživljava kolaps, puca po šavovima. Taman kad se iskobeljamo vraća nas u istu rupu u kakvoj smo bili 1999. Iznevjerili su sva obećanja. Sanader je u famoznoj jamstvenoj kartici obećao da Hrvatsku neće dovesti u stečaj. To se danas događa. Tako je u Hrvatskoj i tako je u Zadru, unatoč tome što su neki govorili da su se poklopile sretne zvijezde, misleći pri tom da je ista vlast u državi i u Gradu. Grad se vodi kao likovna kolonija. Koliko je nacrta napravljeno? Jedan među njima čak je i nagrađen, iako u njemu nema naših Jazina? Kada su građani reagirali na to, rekli su da se Jazine neće rušiti, ali taj je projekt plaćen i nikom ništa, kazala je Antičević-Marinović aludirajući na arhitektonski prijedlog Nikole Bašića.
Izlažući pojedinosti socijalnog programa pod nazivom “Zadar jednakih šansi za sve”, vijećnica u Županijskoj skupštini Sabina Glasovac istaknula je kako je sve donedavno Grad Zadar davao svega 300 kuna jednokratne pomoći rodiljama za kupnju opreme za novorođenče, dok je u programu socijaldemokrata predviđeno 1.500 kuna za ovu svrhu.
– U osam godina nije izgrađen ni jedan socijalni stan, a zadnji cijenom pristupačan stan iz poticane stanogradnje izgrađen je 2003. Ako izuzmemo 90 korisnika koji će svoje pravo ostvariti u Crvenim kućama, još ih je 90 na listi čekanja iz 2003., a gdje su korisnici koji su od tada stekli pravo? Svake godine 200 djece ostaje neupisano u jaslice i vrtiće, a svega 300 obitelji koristi subvenciju za sufinanciranje smještaja u vrtićima. Samohrani roditelji su nevidljivi, a jednoroditeljske obitelji čine 15 posto hrvatskih obitelji. Danas se u gradskom proračunu za zdravstvo i socijalnu skrb izdvaja 28 milijuna kuna, ali najveći dio toga otpada na hladni pogon institucija, a svega 7 milijuna ide za konkretne pomoći. Naš je cilj izdvojiti 10 posto proračuna za provedbu socijalne politike. Revidirat ćemo osobne cenzuse prihoda, jer gradski cenzus mora biti takav da pravo na pomoć ostvari onaj koji ga ne može ostaviti prema državom cenzusu, kazala je Glasovac dodajući kako SDP-ov program predviđa izgradnju 100 socijalnih i 100 POS-ovih stanova, gradnju stanova za davanje u najam i subvencioniranje stanovanja samohranim roditeljima, subvencioniranje smještaja u vrtićima za svu djecu, dok bi umirovljenici s mirovinama ispod 1.500 kuna iz gradskog proračuna bio isplaćivan dodatak na mirovinu u iznosu od 100 kuna.
SDP-ova socijalna politika predviđa i izgradnju gerontološkog centra.
– Skrb o osobama s invaliditetom provodi se neplanski i bez stručnog nadzora. Nije dovoljno kupiti jedan kombi za prijevoz teško pokretnih osoba. Za nas je prioritet osigurati sredstva za rušenje svih fizičkih i psihičkih barijera koje djeci s poteškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom priječe potpunu integraciju u društvo, zaključila je Glasovac.


 OPAČIĆ: MINISTRI NE ZNAJU ŠTO JE SOCIJALNA SKRB




– U zadnjih pet godina socijalna skrb je potpuno uništena zato što je bila u zajedničkom sustavu sa zdravstvom, a svi su ministri bili liječnici koji uopće ne znaju što je socijalna skrb. Nezadovoljni su korisnici usluga i nezadovoljni su ljudi zaposleni u socijalnoj skrbi, jer se najveći dio vremena bave administracijom i nemaju vremena za obitelji kojima bi se trebali baviti. Obiteljski centri su se nažalost pokazali nepotrebnima, ne rade ništa. Imamo prepune domove djece koja čekajući na posvojenje u domu dočekaju i punoljetnost. Udomiteljskih obitelji nema, jer se Ministarstvo ni ne trudi oko njih. Nema stambenih zajednica za osobe s poteškoćama u razvoju. Podatak da je 2004. među nezaposlenima bilo 54 posto, a sada je 62 posto žena govori o tome koliko su se stvari unazadile, kazala je potpredsjednica SDP-a, saborska zastupnica i predsjednica Odbora za djecu, obitelj i mladež Milanka Opačić.


 SALI: PREDSJEDNIK ANTE VODOPIJA


U Salima je održana Izborno-programska konvencija Općinske organizacije SDP-a. Na konvenciji je donešen Izborni program za lokalne izbore za Općinu Sali te je izabrano novo vodstvo SDP-a. Za predsjednika je izabran mr. sc. Ante Vodopija, za zamjenicu predsjednika izabrana je Rajka Petešić te za tajnika Rado Dominis. Na konvenciji je primljeno u članstvo pet novih članova SDP-a.
Temeljno je pitanje za otoke, posebno za otoke koji spadaju u prvu skupinu nerazvijenih otoka (otoci o kojima Država treba posebno skrbiti), da Država svoj stav – pristup, podržavanja održivog razvitka otoka mora mijenjati u sustav razvitka otoka, iz sustava tihog umiranja otoka u sustav ubrzanog razvitka otoka, svakako u tome i Dugog otoka i otoka Žverinca.
Izgradnja zajedničke komunalne, gospodarske, društvene i druge infrastrukture, važne za otoke kao cjelinu, što je pretpostavka za gospodarski razvitak otoka, kao osnovni uvjet za život na otocima, o čemu treba izravno skrbiti Država, Županija i Općina Sali, Izborni je program SDP-a i svih žitelja otoka koji žele glasovati za SDP-e “vratiti život na otoke”, kaže u priopćenju Ante Vodopija, predsjednik