Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Goran je krenuo na ‘Goranovo’, ali…

Autor: Goran Bujić

22.03.2009. 23:00


Ni ne trebaš na put, sve se događa u našem gradu, od Tjedna mozga preko Dana frankofonije, Irskih dana, Eko dana, Dana smiha… do Medija i turizma, Art fusiona, Minivala vol. 1 i 2 za Dalmaciju i koječega pride. Pa kad svemu tome pridodaš događanja u Gradskoj knjižnici, de facto svakodnevna, pa programe HKK, kazališni i koncertni, pa u Znanstvenoj knjižnici, na Sveučilištu, na Artikulturi, u Kazalištu lutaka, imaš uistinu što za vidjeti. Plus izložbe u Loži i Arsenalu, Đini i Domu na žalu. Pravo pravcato ‘kulturno proljeće’ u Zadru, i u Županiji
Gorana su ove godine pozvali na ‘Goranovo proljeće’. I već je bilo odlučeno, ide Goran u Lukovdol, na grob Ivana Gorana, kad li zapuše strašna bura, nakratko nam se vrati opaka zima, a kako ionako planiram u metropolu na koncert Depeche Mode, i to, gle slučaja, istog dana kad je bio i središnji događaj ove pjesničke manifestacije, 21., samo ne ožujka već svibnja, na koncu sam odgodio odlazak, prepustivši novinski izvještaj svojoj zagrebačkoj stalnoj suradnici Nives G.
A na ‘Proljeće’ uistinu pohode mnogi, pa tako i, primjerice, profesor Ivo Križanović iz Slavonskoga broda, iz gimnazije ‘Matije Mesić’, koji je ove godine doveo 49 učenika prvih i drugih razreda na manifestaciju ‘Goranovo proljeće’. U Lukovdol dolazi od 1976. godine. Od tada samo dva puta nije dolazio – zbog smrti majke i ratnih godina, kada se manifestacija preselila u Zagreb, u DHK. Učenici i profesor su najprije posjetili spomenik i grob Ivana Gorana Kovačića i rodnu kuću. Na kraju manifestacije s pjesnikom slavljenikom Branimirom Bošnjakom su se za uspomenu fotografirali te ga pozvali u Slavonski Brod “da se bolje upoznamo i družimo”.
Sve mi je to mobitelom ispripovijedila Nives. Kao i da su nagrađeni učenici osnovnih i srednjih škola Ana Horvatin, Leona Bokulić, Ivana Mohler, Vigor Vukotić, Saša Birošević, Ana Perić i Ivana Lesac također posjetili grob Ivana Gorana Kovačića. To je ona mladež koju možete vidjeti na jednoj od fotografija s naslovnice ‘Donata’.
Jest, a bila je u Lukovdolu i najbolja mlada pjesnikinja Irma Velić, kažu iz Zadra. A Mirta Torić iz Pakoštana je pohvaljena. Pa se može reći kako je Zadar ipak bio na ‘Proljeću’, očekujući pravo proljeće. Koje nam, kao i svaku godinu, sa sobom donese pregršt raznovrsnih manifestacija. Ni ne trebaš na put, sve se događa u našem gradu, od Tjedna mozga preko Dana frankofonije, Irskih dana, Eko dana, Dana smiha… do Medija i turizma, Art fusiona, Minivala vol. 1 i 2 za Dalmaciju i koječega pride. Pa kad svemu tome pridodaš događanja u Gradskoj knjižnici, de facto svakodnevna, pa programe HKK, kazališni i koncertni, pa u Znanstvenoj knjižnici, na Sveučilištu, na Artikulturi, u Kazalištu lutaka, imaš uistinu što za vidjeti. Plus izložbe u Loži i Arsenalu, Đini i Domu na žalu. Pravo pravcato ‘kulturno proljeće’ u Zadru, i u Županiji.
I zato je Goran ostao u Zadru. Netko mora i to pratiti. Kad već imam(o) Nives u belom Zagreb gradu.
Ps. Ne da zvuči kao izlika, ovo je ipak ujedno i isprika, organizatorima i pokojnom Ivanu Goranu. Al’ srećom, zna on da su Dalmatinci pomalo lijeni, pa će razumjeti, makar i s onu stranu Svemira. Važno je samo da je u nama još ognja, roža i – nemira…