Još se čeka Kalmetin "zog" za buće

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
smilj_balotari
Siniša KLARICA
Bućari sa Smiljevca: Ovdje želimo "zog" za buće

Iako je prošle godine Grad Zadar napravio malonogometno igralište na Smiljevcu, okoliš samog igrališta i osnovne škole koja se nalazi u neposrednoj blizini i dalje je ostao neuređen.

Podsjetimo, malonogometno igralište izgrađeno je na zemljištu na kojem se nekad nalazila vojarna JNA. Nakon rata na istom zemljištu izgrađene su prve zgrade iz programa POS-a i zgrade za stradalnike Domovinskog rata te jedna zgrada komercijalne stanogradnje. Izgradnjom tog kompleksa s više od 350 stanova, došlo je do možda najveće zadarske migracije u proteklih nekoliko godina, tako da je Smiljevac, kažu njegovi stanovnici, postao najveći kvart u Zadru.

No, godinama je cijeli kvart ostao prilično zapušten. Poznata "potop" Ulica Petra Skoka, koja se pretvara u pravi venecijanski kanal kod svake ozbiljnije kiše, čeka izgradnju kolektora Smiljevac čijom bi se izgradnjom od Gradskog groblja pa sve do Novog Bokanjca riješio problem odvodnje u višim stambenim zonama Zadra. No, Ulica Antuna Barca koja se od OŠ Smiljevac priključuje na ulicu Petra Skoka, potpuno je mračna baš u onom najopasnijem dijelu gdje učenici izlaze iz škole. Učenici i njihovi nastavnici, ali i mještani godinama se pitaju je li baš toliki problem staviti nekoliko rasvjetnih mjesta na stotinjak metara ulice, postaviti nogostup i osigurati da ne dođe do kakve nesreće.

Na drugoj strani, na vrlo široku Ulicu Ivana Lucića postavljeno je nekoliko ležećih policajaca, umjesto da se riješe nogostupi i problemi parkiranja koji počesto onemogućavaju prometovanje vozila u oba smjera. Sve donedavno prostor ispred osnovne škole za male kišice pretvarao bi se u blatno jezero pa je Grad morao interventno nasuti teren.

Rješenje svih tih problema, kažu mještani, obećao je sam ministar Kalmeta u vrijeme prošlih lokalnih izbora.

- Lijepo je to što nam se izgradilo igralište za djecu, ali tad je i nama starijima ministar Kalmeta obećao "zog". Ovako, mi bućamo na improviziranom boćalištu u borovima pa djeca smetaju nama, a mi smetamo njima kad idu na marendu ili doma s nastave, govore uglas smiljevački balotari.

Balote ili buće, jedina su zabava za mnoge Smiljevčane starije životne dobi, a stradalnicima Domovinskog rata prava terapija. Svakim danom u maloj šumici pored igrališta tako se rekreira dvadesetak Smiljevčana, a neradnim danom zna ih se skupiti i do 70-ak.

 - I mi glasujemo za mladost, ali ni nas stare ne bi valjalo zaboraviti. Nije vrag da naš Grad nema novaca za tristotinjak blokova i koji kubik "pržine" pa da ovdje uz južni gol i mi imamo mjesto za svoju rekreaciju, istaknuli su zborno smiljevački balotari. O svemu tome u gadskoj upravi su nam rekli da je Grad dosta toga napravio na Smiljevcu. No, Grad Zadar može graditi samo na gradskom terenu. U budućnosti će se izvidjeti imovinskopravno stanje u prostoru i ovisno o raspoloživim sredstvima izgradit će se i boćalište.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno