Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kako je underground iz garaža izašao na površinu

Autor: Tomislav Jerak

22.03.2009. 23:00
Kako je underground iz garaža izašao na površinu

Foto: Filip BRALA



Kako zvuče neka nova lica domaće demoscene i ima li nade za budućnost hrvatske glazbe – pitanja su na koja pokušava odgovoriti Minival, projekt koji podržava još neafirmirane glazbenike, a upravo se u subotu u kinu Pobjeda održala prva od tri predviđene zadarske svirke. Publici su se predstavila tri sastava: “Serpentslain”, “Drugi svijet” i sve popularniji “Sexymotherfuckersi”.
“Serpentslain”, sastav metal orijentacije, postoji tek od prošle godine te im je ova svirka bila i ujedno prvi važniji nastup. Nedavno su snimili demomaterijal pod nazivom Forged In Hatred s tri pjesme: Slaughter Divine, Precise Annihilation i Bronger Of Cognition. Nastupom u kinu “Pobjeda” pokazali su da se, barem što se tiče metal scene, na njih itekako može računati. “Drugi svijet” je sastav koji je zadarskoj publici već otprije poznat. Postoje već četiri godine i drže se onog što im ide najbolje, rock and rolla.
Kao šlag na kraju u kinu “Pobjeda” su nastupili “Sexymotherfuckersi” koji se drže đira koji su vjerojatno i sami stvorili, a to je kako popularno kažu – dalmatinski hop-cup. Nastup im je, po običaju, prštio energijom i, naravno, dobrom glazbom. Zadnjih par mjeseci haraju lokalnim medijskim prostorom s nekoliko pjesama s novosnimljenog materijala, ali zasigurno su najveći uspjeh postigli pjesmom “Ajme meni, nije mi dobro”, koja se pjevuši cijelim Zadrom, ali i šire. Pošto je upad bio besplatan, kinom “Pobjeda” prodefiliralo je raznovrsnih ljudi, a atmosfera je podsjećala na kvalifikacijske gitarijade, koje također udruga Šigureca posljednjih mjeseci organizira u istom prostoru.
 Minival je nastao kao izraz frustracije zbog toga što se u zadnjih deset godina nije istaknuo jedan novi relevantan izvođač na hrvatskoj rock sceni. Uvijek se isti izvođači pojavljuju na istim mjestima, s manje-više istom glazbom. U isto vrijeme stotine bendova uporno vježba u garažama, snima demosnimke i povremeno nastupa u malim underground prostorima. Projekt je pokrenut kako bi underground izašao iz garaža i podruma na površinu, i da bi ti bendovi iskusili kako je to svirati u većim prostorima s profesionalnom opremom te da novim generacijama prezentiraju glazbu za koju se mogu i generacijski vezati.
 Sljedeći krug Minivala je u subotu 28. ožujka, na kojem će nastupiti BennyLava, bend s pop rock, indie te metal i grunge prizvucima, koji dolaze iz Splita, zatim Rokolomotiva, također iz Splita te funk rock sastav Svrby iz Makarske. Zadnji koncert će biti 4. travnja, a na njemu će nastupati Harald Blixen, Time Treachery i splitski Stimulans.
 Glasovanje za svog favorita ide putem sms-a, svaki bend ima svoj kod, na koji se šalje prazna sms poruka. Sastav koji osvoji najviše glasova u svim regijama, nastupit će na ovogodišnjem T-mobile-ovom Inmusic festivalu.