Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Projekti vodoopskrbe vrijedni 17 milijuna kuna

Autor: Elza Radulić-Toman

22.03.2009. 23:00
Projekti vodoopskrbe vrijedni 17 milijuna kuna

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Direktor zadarskoga Vodovoda Darko Kasap je na novinarsko pitanje hoće li zbog ovih skupih projekata poskupjeti voda, odgovorio da Vodovodu nije u planu poskupljenje vode. Isto tako kazao je da već četvrtu godinu Vodovod posluje u plusu, pa i unatoč otežanijijem poslovanju, poput znatnoga poskupljenja električne energije


Jučer su u Zadru potpisana četiri ugovora o financiranju projektne dokumentacije za izgradnju vodoopskrbnih objekata kao i za financiranje gradnje nekih važnih vodnih građevina na području Zadarske županije. Sva četiri ugovora koja su potpisali u ime zadarskoga investitora direktor Vodovoda Zadar Darko Kasap i u ime Hrvatskih voda direktor Vodnoga gospodarstva splitskoga odjela Anđelko Drnas vrijedna su nešto manje od 17 milijuna kuna.
Iž, Rava, Dugi otok
Ovi vrijedni dokumenti su potpisani povodom ovogodišnjega Svjetskoga dana voda, koji se obilježavao 22. ožujka, a potpisivanju su, među ostalima, nazočili i župan zadarski Stipe Zrilić i načelnici nekoliko općina koje su također nositelji ovih projekata, te u ime Grada Zadra koji pokriva i dio zadarskih otoka dogradonačelnik dr. Dražen Grgurović.
Potpisan je tako ugovor za izradu projktne dokumentacije za buduću vodoopskrbu južnoga pravca zadarskih otoka, onaj za područje Iža, Rave i Dugoga otoka, a koji će se nadovezati na ugljanski vodovod. Prema ovome ugovoru Hrvatske vode će osigurati 200 tisuća kuna, a zadarski Vodovod 466.000 kuna, a kompletna dokumentacija bi mogla biti gotova do kraja ove godine.
Drugi jučer potpisan ugovor odnosi se na izgradnju vodnih građevina na području općine Jasenice, vrijedan više od 3,5 milijuna kuna. Ta sredstva će osigurati također Hrvatske vode iz svojih izvornih sredstava i Ministarstva regionalnoga razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Vodovod Zadar će tamo dati čak 750.000 kuna. Treći jučer potpisan ugovor odnosi se na financiranje projektne dokumentacije i građenja vodnih građevina na području županije u vrijednosti od skoro 5,5 milijuna kuna. I četvrti ugovor je potpisan i to za financiranje izgradnje tzv. zapadnoga pravca na potezu od Petrčana preko Nina do Vira. Njegova je vrijednost 7 milijuna kuna, što osiguravaju zajedno Hrvatske vode iz svojih sredstava i već spomenutog resornog ministarstva, te i Zadarska županija.
Vodovod u plusu
Ovim povodom je direktor Vodovoda Zadar Darko Kasap usput podsjetio i detaljno opisao koliko je u zadnje četiri godine napravljeno u vodovizaciji županijskoga područja, a učinjeno je znatno. Sagrađeno je, uz ostalo 19 značajnih objekata i 110 kilometara magistralnoga cjevovoda, što je vrijedno oko 220 milijuna kuna. Ovime je dobar dio naselja prvi put dobio vodovod i pitku vodu iz rijeke Zrmanje, koja je u Zadar stigla prije skoro 30 godina, ali njezina glavna “kralježnica” se tek zadnjih godina počela širiti lijevo i desno prema naseljima diljem županije i prema otoku Ugljanu.
Anđelko Drnas je govorio o značenju voda i potrebi zaštite vode, kojom naša zemlja obiluje, ali njezine izvore treba još bolje čuvati, pa je naglasio da hrvatske vode sigurno neće biti privatizirane. Rekao je također da je završen i vodoopskrbni plan za Zadarsku županiju, koja će ga ovih dana i dobiti na usvajanje.
Direktor zadarskoga Vodovoda Darko Kasap je na novinarsko pitanje hoće li zbog ovih skupih projekata poskupjeti voda, odgovorio da Vodovodu nije u planu poskupljenje vode. Isto tako kazao je da već četvrtu godinu Vodovod posluje u plusu, pa i unatoč otežanijijem poslovanju, poput znatnoga poskupljenja električne energije.


 SALJANI I SUSJEDI ZASAD PIJU DESALINIZIRANU VODU




Načelnik općine Sali dr. Ivo Basioli sretan što je konačno krenulo i s pripremama za vodoopskrbu ovoga otoka nam je kazao kako će i općina Sali sudjelovati u izradi projektne dokumentacije i to s 20 posto. Općina je ustupila i teren za tamošnju vodospremu koja će skoro biti gotova i u svibnju će se koristiti s vodom iz Žmanskoga jezera. Sali, Žman, Luka i Zaglav su povećali potrošnju vode za 200 posto, nakon što su prije dvije godine dobili desalinizator, kojim odsoljavaju žmansku vodu i pretvaraju je u pitku vodu. Zanimljivo je da već dva ljeta vodonosac uopće ne mora dopremati vodu u ova četiri istočna dugootočna naselja. Dr. Basioli je rekao i da upravo spremaju asfaltirati prometnicu dugu 2,5 kilometra od Žmanskoga polja do Žmana, odnosno glavne otočne prometnice.