Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Starigradsko groblje “teško” 20 milijuna kuna

Autor: Velimir Brkić

22.03.2009. 23:00
Starigradsko groblje “teško” 20 milijuna kuna

Foto: Velimir BRKIĆ



Posebna estetska kvaliteta novog groblja je u tome da se svojim kamenim zidovima, prilazima, stepenicama, rasporedom grobnica i arhitektonskim rješenjem jednostavno stopilo s podvelebitskim okolišem


Općina Starigrad (Starigrad, Seline, Tribanj) u posljednjih nekoliko godina ulaže znatna financijska sredstva za razvoj komunalne i prometne infrastrukture. Vrijeme stagnacije je prošlo te su Podgorci odlučno krenuli u budućnost s naglaskom na razvoj ovog podvelebitskog kraja.
Oko 2.000 žitelja je, između ostalog, prije dva-tri mjeseca trostruko slavilo. Tada je na račun Općine Starigrad uplaćeno čak 21,2 milijuna kuna, što su omogućili Ministarstvo mora, Hrvatske ceste, Zadarska županija i Općina Starigrad.
Trostruki razlog za slavlje bila je nova riva u Starigradu, zatim otvorenje radova na nastavku izgradnje nogostupa s odvodnjom od Starigrada do Selina te je potpisivanje pisma namjere s nadležnim ministarstvom o sufinanciranju druge faze izgradnje starigradskog groblja na Brigu Šikića u iznosu od 7,3 milijuna kuna, etapno do 2010. godine. S tom novom investicijom Kalmetino ministarstvo u izgradnji starigradskog groblja sudjelovat će s ukupno 9,3 milijuna kuna od sveukupne investicije koja u sveopćoj globalnoj financijskoj krizi iznosi vrtoglavih 20 milijuna kuna.
“Prebukirano” staro groblje
– Trenutačno se izvode radovi na izgradnji 150 grobnica s tri i šest ukopnih mjesta, 40 skupnih grobnica, mrtvačnica i kamenog zida oko groblja. Projektant groblja je tvrtka BOS projekt, izvođač radova zadarska tvrtka Ploter, a nadzor vrši tvrtka Denmar iz Zadra, kazao je općinski načelnik Krste Ramić, istaknuvši da dosadašnja investicija iznosi oko 20 milijuna kuna ako se računaju i radovi u protekle tri godine kad se izgradilo 106 grobnica sa po tri i šest ukopnih mjesta, spomeničko-memorijalni plato i zemljani radovi.
Naime, nakon što je dugo godina upozoravano o “prebukiranosti” starigradskog groblja smještenog u samom centru ovog općinskog središta posljednje tri-četiri godine intenzivirali su se radovi na izgradnji novog groblja smještenog na obroncima krševitog Velebita, na Brigu Šikića. Posebna estetska kvaliteta novog groblja je u tome da se svojim kamenim zidovima, prilazima, stepenicama, rasporedom grobnica i arhitektonskim rješenjem jednostavno stopilo s podvelebitskim okolišem. Novo groblje radi se po projektu zadarske tvrtke Bos projekt koji je provodio i nadzor prve faze izgradnje. Izvođač radova bila je tvrtka Stipčević Zadar.
– Za lokaciju novog, suvremenog groblja sa svim popratnim sadržajima groblja izabrana je lokacija Brig Šikića na kosom kamenitom terenu dimenzija 150X100 metara, odnosno na površini od oko 15 tisuća metara četvornih. Sudeći po dosadašnjem intenzitetu ukopa, novo će groblje zadovoljavati potrebe za idućih stotinu i više godina, kaže Ramić.
Jedno od najljepših groblja
Zbog specifičnosti terena radovi na izgradnji groblja s čak 256 grobnica sa po tri i šest ukupnih mjesta, 40 skupnih grobnica, ogradnim i etažnim kamenim zidovima, spomeničko-memorijalnim platoom, mrtvačnicom, prilazima i parkiralištima, nadasve su zahtjevni. S hortikulturnim rješenjima novo groblje će biti jedno od najljepših i najurednijih groblja na dalmatinskom području, posebice svojom lokacijom i arhitektonskim rješenjem. Istovremeno kultura pogreba postaje primjerenijom sadašnjem trenutku življenja.
– Cijena grobnice u povlaštenom iznosu iznosila je dvanaest i petnaest tisuća kuna, ovisno o broju ukopnih mjesta. Za gotovinsko plaćanje cjelokupnog iznosa odobravao se popust od pet posto. Omogućeno je i obročno plaćanje na razdoblje od pet godina čime se omogućio odabir rješenja za širok sloj pučanstva, od onih slabijeg imovinskog statusa do onih imućnijih. Ipak, dok nije započela izgradnja prvih grobnica bila je relativno slaba zainteresiranost građanstva. No čim su se započele uočavati vizure novog groblja za kupnju grobnica pojavio se izuzetan interes, istaknuo je Ramić.
Ovaj kapitalni projekt pokazuje, kažu građani, da Podgorci zajedno mogu, ne samo izgraditi ovakav objekt, nego i mnogo drugih dobrih projekata te pokrenuti akcije za dobrobit svoga mjesta, svoje općine. Štoviše, paralelno s izgradnjom novog groblja u Starigradu nastavljeni su radovi i na prikupljanju potrebne dokumentacije za izgradnju mrtvačnice i proširenje postojećeg mjesnog groblja u Selinama. Izrađeno je projektno rješenje za mrtvačnicu i dogradnju mjesnog groblja.
Turistička zona na lokaciji Pod Bucića
S već postojećom kapelicom Sv. Marka te proširenjem groblja i izgradnjom mrtvačnice i Selinjanima će biti omogućen primjeren ispraćaj pokojnika.
– U razdoblju pred nama koncentrirat ćemo se na pokretanje višegodišnjih projekata koji će osigurati moderan, gospodarsko-socijalni razvoj koji će se bazirati na principu održiva razvoja, što znači da ćemo voditi računa da se općina razvija između ostalog na ekološko prihvatljiv način, istaknuo je Ramić, dodajući kako su pokrenute sve potrebne predradnje za realizaciju turističke zone veličine 50 hektara na lokaciji Pod Bucića u Selinama.
Kristalno čisto more, prirodne šljunčane plaže, planinski vrhunci, veličanstveni kanjoni, riječni brzaci, očuvani tragovi prošlih vremena, pustolovni izleti te autohtoni okusi sve više postaju svjetski poznati brand Rivijere Paklenica, odnosno Općine Starigrad. Naročito od kada je prije-godinu dvije započeo istinski komunalno-infrastrukturni bum. Štoviše, uznapredovanom prikupljanju potrebne dokumentacije za izgradnju vodovodnog sustava Podvelebitskog pravca te sustava kanalizacije i odvodnje općinsko čelništvo želi napraviti i daljnji iskorak u podizanju kvalitete življenja.
Uz pomoć renomiranih konzultantskih tvrtki i sveučilišnih profesora sa zadarskog Sveučilišta, uvažavajući mišljenje žitelja i vlasnika privatnih parcela, cilj nam je otvaranje radnih mjesta i poticanje razvoja ostalih djelatnosti neposredno vezanih uz turističku djelatnost, zaključio je Ramić, naglasivši pritom veliku pomoć Zadarske županije, župana Stipe Zrilića i Vlade RH, naročito ministra Božidara Kalmete.