Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Tribina o državnoj maturi i nacionalnim ispitima

Autor: Nives Rogoznica

22.03.2009. 23:00
Tribina o državnoj maturi i nacionalnim ispitima

Foto: Adam VIDAS



Maturanti će se moći pobliže upoznati s ciljevima i svrhom provođenja državne mature, a odgovore na pitanja dobit će idućeg tjedna


U organizaciji Zajednice žena HDZ-a Zadarske županije “Katarina Zrinski” danas u 17 sati u prostoru Novog kampusa Sveučilišta u Zadru održat će se javna tribina o uvođenju državne mature i nacionalnih ispita.
Kako pojašnjava predsjednica zadarske Zajednice žena HDZ-a Mirjana Brnadić, riječ je o projektu prilagodbe i uključivanja europskih praksi u hrvatske nastavne planove i programe te podizanja kvalitete odgoja i obrazovanja u srednjim školama koje imaju gimnazijske, strukovne i umjetničke programe.
Odgovori za maturante
– Na javnu tribinu svoj dolazak najavili su stručni djelatnici iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa u Zagrebu. Svi maturanti s područja Zadarske županije moći će se pobliže upoznati s ciljevima i svrhom provođenja državne mature, a odgovore na sva pitanja vezana uz tu temu, koja će otvoreno moći postavljati, dobit će već idućeg tjedna. Cilj ovog projekta je približiti učenicima četverogodišnjih strukovnih i umjetničkih srednjih škola Zadarske županije odgojno-obrazovne standarde zemalja Europske unije. Uvođenje državne mature osigurava ne samo veću objektivnost učeničkih školskih postignuća na nacionalnoj razini, nego je ujedno i poticaj učiteljima i nastavnicima za bolje poučavanje u osnovnoj i srednjoj školi, a učenicima za bolje učenje te ukupno podizanje kvalitete odgoja i obrazovanja u školi. Očekuje se da će uvođenje državne mature u četverogodišnje strukovne i umjetničke škole osiguravati valjano, pouzdano i objektivno utvrđivanje razvijenosti strukovnih kompetencija i kvalifikacija važnih za uspješnu prilagodbu tržišta rada i za nastavak obrazovanja, istaknula je Brnadić.
Brnadić podsjeća da za učenike u gimnazijskim programima, počevši od onih koji su prvi razred upisali u školskoj godini 2006./07., državna matura znači završni pismeni ispit na kraju srednjoškolskog obrazovanja, dok će učenici strukovnih škola državnu maturu polagati samo ako planiraju nastaviti svoje obrazovanje na nekom od visokih učilišta, no bit će obvezni izraditi i obraniti završni rad.
Državna matura omogućuje usporedivost
 – Ispiti državne mature provodit će se u isto vrijeme, s istim ispitnim materijalima i na isti način za sve učenike u Republici Hrvatskoj. Time će se dobiti rezultati koji su međusobno usporedivi čime će postupak odabira pri upisu na više i visoke škole biti pravedniji i transparentniji. Svjedodžba o položenoj državnoj maturi služit će kao objektivan pokazatelj pripremljenosti učenika, također je kazala Brnadić, navodeći da je uvođenje državne mature, kao oblika vanjskog vrednovanja i obrazovnog standarda, u zakonski okvir, jedan od ključnih instrumenata za osiguravanje kvalitetnijeg odgoja i obrazovanja na razini osnovne i srednje škole te istodobno i na razini visokog obrazovanja.
– Svaki učenik će, prema svojim sposobnostima, naći svoje mjesto u gotovo 900 studijskih programa. Strateški ciljevi i ishodi državne mature očekuju se na razini sustava, škole, nastavnika i učenika, a rezultati državne mature omogućuju usporedivost školskih postignuća učenika s odgojno-obrazovnim standardima zemalja Europske unije, zaključila je Brnadić.
U Zajednici žena HDZ-a Zadarske županije saznajemo da su nakon današnje u planu i druge javne tribine iste tematike.