Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Dostojanstveno sjećanje na branitelje poginule u Škabrnji

Autor: Velimir Brkić

22.03.2010. 23:00
Dostojanstveno sjećanje na branitelje poginule u Škabrnji

Foto: Velimir BRKIĆ



Cvijeće su na obližnjoj zajedničkoj grobnici šestorice hrvatskih vitezova položila i svijeću zapalila brojna izaslanstva, njihovi ratni suborci, rodbina, učenici OŠ Sukošan te mještani Sukošana i Debeljaka


Jučer je u Zadru, Sukošanu i Škabrnji na dostojanstven način obilježena 17. obljetnica pogibije hrvatskih branitelja Marina Jeraka, Šime Smolića i Darka Torbarine iz Debeljaka, Mladena Veleslavića, Marijana Grdovića, Milana Brace Mrdalja iz Sukošana, Zorana Bašića i Rade Bilavera iz Škabrnje te Slavka Eraka i Ivana Klarina iz Zadra, pripadnika tadašnje 93. zrakoplovne baze i 7. domobranske pukovnije. Ti su hrabri hrvatski vitezovi svoje mlade živote položili na oltar domovine od 18. do 23. ožujka 1993. godine u borbama u Škabrnji u obrani dostignutih crta u vojno-redarstvenoj akciji Maslenica.
Brojna izaslanstva
Pred nepreglednim mnoštvom vjernika, brojnim izaslanstvima, rodbinom, učenicima sukošanske osnovne škole i mještanima susret sjećanja i odavanje počasti u tišini i molitvi u ponedjeljak prijepodne održan je na Mjesnom groblju Sukošan, posljednjem počivalištu šestero poginulih hrvatskih vitezova iz Sukošana i Debeljaka. U crkvi Svih svetih održana je misa zadušnica koju je predvodio vojni kapelan o. Ivo Topalović u zajedništvu sa sukošanskim župnikom don Tomislavom Sikirićem. Odavanje počasti za poginule branitelje iz Sukošana i Debeljaka nastavilo se na sukošanskom groblju.
Uz visoke vojne, crkvene i civilne počasti u znak zahvalnosti za vječno sjećanje kod Središnjeg križa na Mjesnom groblju Sukošan održana je komemoracija uz molitvu, polaganje vijenaca i paljenje svijeća.
Počast su odali Zadarska županija (izaslanstvo je predvodio župan Stipe Zrilić), Općina Sukošan (načelnik Ante Martinac, donačelnik Darko Smolić Ročak, predsjednik OV-a Tomislav Dražić) i Ured državne uprave (Damir Valčić).
Počast je odalo i visoko izaslanstvo 93. zrakoplovne baze Zemunik (zapovjednik HRZ i PZO general bojnik Vlado Bagarić i zapovjednik 93. zrakoplovne baze brigadir Miroslav Kovač), zatim Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Zadarske županije (Željko Perić, Ljubica Krcić, Anita Šare, Ivona Cota i dr.), HVIDR-a Zadar (Klaudio Vidaić, Tomislav Zelić) općinski UHDDR Sukošan (Miro Labus, Ive Vezilj), roditelji poginulih branitelja (Ive Vestić), ratni zapovjednici i drugi.
Vijenci i svijeće u Škabrnji
Cvijeće su na obližnjoj zajedničkoj grobnici šestorice hrvatskih vitezova položila i svijeću zapalila brojna izaslanstva, njihovi ratni suborci, rodbina, učenici OŠ Sukošan te mještani Sukošana i Debeljaka.
Susret sjećanja i odavanja počasti poginulim braniteljima koordinirao je pukovnik Marinko Karačić.
Odavanje počasti, komemoracija, molitva, prisjećanje na lik i djelo desetorice poginulih hrvatskih vitezova, polaganje vijenaca i paljenje svijeća održani su potom na mjesnom groblju u Škabrnji ispred Središnjeg križa i spomenika palim žrtvama Domovinskog rata u Škabrnji te na grobovima škabrnjskih heroja Zorana Bašića i Rade Bilavera. Počast, komemoracija, molitva, polaganje cvijeća i paljenje svijeća održano je i na Gradskom groblju u Zadru na posljednjim počivalištima branitelja Slavka Eraka i Ivana Klarina.