Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Jagma oko bespovratnih sredstava

Autor: Ante Vidović

22.03.2010. 23:00
Jagma oko bespovratnih sredstava

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Glavna sala Razvojne agencije Zadarske županije bila je danas premala da primi sve domaće poduzetnike koji su došli otkriti kako doći do svog dijela kolača «teškog» 108 milijuna kuna, koliko hrvatska država ove godine izdvaja za poticanje malog i srednjeg poduzetništva – mjeru konkurentnost i inovacije. Borba u kriznoj godini za spomenuta  bespovratna sredstva bit će teška. Za njih se teoretski imaju pravo natjecati čak 175.031 malih gospodarstava i obrta, kako se moglo čuti na prezentaciji koju su držali predstavnici Ministarstva gospodarstva i HAMAG-a.
U sklopu navedene mjere otvoreni su natječaji za projekte: jačanja konkurentnosti malog gospodarstva (64,2 milijuna kuna), inovacijom do konkurentnosti (7 milijuna kuna), gazele (17,7 milijuna), poduzetništvo žena (6 milijuna), poduzetništvo mladih, početnika i osoba s invaliditetom (3 milijuna), poduzetništvo u kulturi (2 milijuna) klasteri (5,063 milijuna) i zadružno poduzetništvo (3,5 milijuna kuna).
– Natječaji su otvoreni od 8. do 12. ožujka i trajat će 45 dana od datuma objave u službenom tisku. Na projekt se mogu javiti poduzetnici koji udovoljavaju traženim kriterijima te je upravo svrha današnje prezentacije da naši poduzetnici vide mogu li se uklopiti u neki od projekata i u koji, te kakve su im šanse za dobivanje sredstava, rekla je direktorica ZADRA Sanja Peričić.
Mali gospodarstvenici predstavljaju značajan segment u ukupnom hrvatskom gospodarstvu. Udio malih gospodarstvenika po broju poduzetnika iznosi 99,7 posto po čemu je Hrvatska vodeća u svijetu. Malo gospodarstvo zapošljava 66,3 posto zaposlenih, sudjeluje u izvozu s 42,1 posto, u investicijama u dugotrajnu imovinu s 46 posto, ukupnom prihodu s 50,3 posto, a u bruto dobiti 55,7 posto.


 PERIČIĆ: BEZNAČAJNA SREDSTVA U ODNOSU NA STVARNE POTREBE


Odgovarajući na novinarsko pitanje misli li da Hrvatska može povećati svoju konkurentnost na međunarodnom tržištu s osiguranih 108 milijuna kuna bespovratnih sredstava, direktorica ZADRA Sanja Peričić je odgovorila sljedeće:
– Ne mislim to. To su beznačajna sredstva u odnosu na stvarne potrebe. Međutim situacija u državi je takva. To su sredstva koje je izdvojila Vlada i moramo se pomiriti s onim što imamo na raspolaganju.




 LANI DOBILI 10,9 MILIJUNA KUNA ZA 94 POTPORE


Lani je u Zadarskoj županiji dodijeljeno 94 potpore za razvoj malog i srednjeg poduzetništva od ukupno 3.078 dodijeljenih potpora. Iznos dodijeljenih potpora bio je 10,92 milijuna kuna, odnosno 5,85 posto od ukupnog iznosa dodijeljenih potpora. Iako je po broju dodijeljenih potpora Zadarska županija među zadnjima u Hrvatskoj, po iznosu dodijeljenih potpora je sedma.