Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kanaderi spremni za protupožarnu sezonu

Autor: Velimir Brkić

22.03.2010. 23:00
Kanaderi spremni za protupožarnu sezonu

Foto: Filip BRALA



Visoki predstavnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), zapovjednik general bojnik Vlado Bagarić te zapovjednik 93. zrakoplovne baze Zemunik brigadir Miroslav Kovač, boravili su jučer u Sukošanu gdje su nazočili na dostojanstvenom obilježavanju 17.  obljetnice pogibelji 10 hrvatskih branitelja, pripadnika tadašnje 93. zrakoplovne baze i 7. domobranske pukovnije.
– Ovo je dan kada se HRZ sjeća svih svojih poginulih pripadnika i njihovih zasluga za obranu Hrvatske. Sukošan je samo jedno od mjesta na kojima se prisjećamo onih koji su dali život braneći domovinu, rekao je Bagarić koji je dolazak u Zadar iskoristio i za posjet 93. zrakoplovnoj bazi Zemunik te izvidu spremnosti ljudstva i tehnike.
Kako je pred vratima protupožarna sezona za mnoge je ljeto upravo razdoblje najnapornijih poslova. Ljetna sezona, osim pozitivnih strana, ima i svoje negativne konotacije. Posebice ako se sjetimo da se uz ljeto vežu i požari, a s njima i protupožarna sezona koja veliki broj ljudi vezuje ne samo za radna mjesta, već i za obavljanje poslova diljem Lijepe Naše. General bojnik Bagarić odgovarao je na upite medija o (ne)spremnosti HTZ za protupožarnu sezonu u kojoj prvenstveno kanaderi imaju izuzetnu važnost.
 – HRZ uvijek daje značaj pripremi pred sezonu. Pošto nam predstoji toplije vrijeme, a bliže nam se i ljetni mjeseci, i ove se godine postavlja pitanje – jesmo li spremni za sezonu požara? Budući da Hrvatsko ratno zrakoplovstvo vodi računa o zaštiti od požara, za nadolazeću sezonu kanaderi su spremni, naglasio je general bojnik Vlado Bagarić, zapovjednik HRZ i PZO.
Zrakoplovstvo u protupožarnoj zaštiti zrakoplovci sudjeluje kanaderima, air tractorima i helikopterima. U mjesecu veljači u vojarnu Zemunik je sletio novonabavljeni protupožarni zrakoplov Canadair CL 415 registracijskih oznaka 811 kojeg je Hrvatska kupila od kanadske tvrtke Bombardier. Kanader je stavljen u operativnu uporabu Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Zemunik čime Republika Hrvatska u novu protupožarnu sezonu ulazi sa šest kanadera i šest air tractora. Riječ je o namjenskim avionima za gašenje požara iz zraka.