Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Kraljica mora zaplovit će prema Zadru

Autor: Mario Matana

22.03.2010. 23:00
Kraljica mora zaplovit će prema Zadru


U velolučkom brodogradilištu Montmontaža-Greben u utorak se okupila visoka delegacija na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor i dva potpredsjednika Vlade, ministrima mora Božidarom Kalmetom te ministrom financija Davorom Šukerom. U pitanju je bila svečanost primopredaje školskog broda “Kraljica mora”, kako je kuma broda premijerka Kosor ispravno naglasila, prvog hrvatskog broda za obuku novih pomoraca u posljednjih više od 100 godina.
– Dokazujemo i pokazujemo da je Hrvatska pomorska zemlja, nastavit ćemo investirati u edukaciju pomoraca kako bi se i dalje povezivali sa svijetom. Nakon “Vile Velebita” koja je iz brodogradilišta u Kielu isporučena 1894. godine, ovo je prvi školski brod za usavršavanje učenika i studenata pomorskih škola i studenata, koji je iz proračuna plaćen 35 milijuna kuna. Zato je ministar Šuker tu – kazala je premijerka s dozom humora, kojeg je pomalo nevoljko prihvatio i ministar financija.
– Nadam se da će ovaj brod iznjedriti mnoge buduće slavne pomorce. Ovo je prekrasan trenutak za mene i doista sam uzbuđena. Uz ime “Kraljica mora” učite i plovite, budite istinski ambasadori ove zemlje – kazala je protokolarno Kosor, a potom je dodala interesantnu rečenicu. – U životu i plovidbi vrijedi staro pravilo, ne plovi brod kako vjetar puše nego kako se okrenu jedra. I toga ću se od sada držati i ja i ova Vlada – zaključila je premijerka, iz čega bi se moglo konstatirati da se do sada nije pridržavala tog pravila. Razgledala je potom brod, no na pitanja novinara, kao i prije koji dan u splitskom škveru, nije bila voljna odgovarati.
“Kraljica mora” je motorni jedrenjak tipa Loger duljine 35 metara i širine 8,7 m, koji može ukrcati 28 učenika i studenata, uz četvero nastavnika i sedmero članova posade. Ima 829 metara kvadratnih jedrilja, koristeći vjetar razvijat će brzinu od šest čvorova dok će pogonom na motor ići 11 čvorova. Ministar mora, prometa i infrastrukture posebno je bio ponosan na našu brodogradnju koja je u posljednjih godinu dana, unatoč recesiji, proizvela 25 brodova i tako se Hrvatska po prvi put našla na “Bijeloj listi” pariškog memoranduma.
– Stipendiramo preko 500 učenika i studenata pomorstva, a trenutno u svijetu nedostaje 10 tisuća časnika. Izgradnja ovog broda je samo “šećer na kraju”, kako bi polaznici savladali tradicionalne vještine bez kojih i nisu pomorci – kazao je Božidar Kalmeta


 PERKOVIĆ: KRALJICA MORA KRAJEM TRAVNJA U ZADRU


Na primopredaji školskog broda u Veloj Luci, uz premijerku, uzvanike iz područja pomorskog gospodarstva i ministarstva mora sudjelovali su i predstavnici hrvatskih pomorskih učilišta, kojima će brod biti povjeren na korištenje. Iz Zadra su to bili Svetko Perković, ravnatelj Pomorske škole Zadar i prof. Leo Marušić iz Odjela za pomorstvo Sveučilišta u Zadru. – Iznimno smo zadovoljni i ponosni na brod. Zahvalni smo Ministarstvu mora i hrvatskim poreznim obveznicama koji su nam priuštili brod koji ćemo koristiti u obrazovanju pomoraca i s time stati uz rame najmoćnijim pomorskim nacijama. Zadarskim učenicima i studentima brod će biti na raspolaganju nekoliko tjedana tijekom godine i oni će sa svojim nastavnicima obavljati plovidbenu praksu i vježbe što je nužno za zadovoljavanje modernih standarda za izobrazbu pomoraca, kaže Svetko Perković i najavljuje da će polovicom travnja ove godine brod u promotivnom putovanju u nekoliko dana biti predstavljen široj zadarskoj javnosti te da će svi oni koji žele postati pomorci ili potvrditi pomorski identitet, moći uživati u “Kraljici mora”. (Lj. J.)