Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pobjede donosi kolektiv

Autor: Andrija Dešpoja

22.03.2010. 23:00
Pobjede donosi kolektiv

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Prvi smo na ljestvici i to je pozitivno, no imamo još puno posla ako mislimo doći do relaksirajuće završnice lige


Pobjedom u Šibeniku košarkaši Borik-Puntamike su plan ostanka u ligi doveli do završnog čina kojeg treba potvrditi u preostalih osam kola s još jednom ili dvije pobjede ovisno o rezultatima posljednjeg dvojca Šibenika i Kaštel galerije. Još jedanput su Puntamičani pokazali svoju snagu na najboljem mogućem mjestu kod najizravnijeg konkurenta kao i u osnovnom dijelu lige kad su redom padali u svojoj dvorani upravo momčadi koji se bore za ostanak kao Kaštela, Dubrava, Dubrovnik.
Šibenska priča potvrda je svega onog što se može čuti iz usta trenera Nevena Plantaka koji cijelu sezonu naglašava upravo pristup koji se još jednom pokazao presudnim faktorom. Odlučnost, želja za pobjedom ponovno je pogurala Puntamičane do pobjede i pogled na ljestvicu sigurno izaziva zazubice kod većine stanovnika Lige za ostanak kojima preostaje još nevjerojatno teških osam kola do ciljne ravnine.
Na Baldekinu je sve štimalo gotovo besprijekorno, osim samog starta utakmice u kojoj su domaći košarkaši krenuli furiozno, s 5:0, no to je trajalo tek nekih sedam, osam minuta kad se pokrenuo zeleni stroj. Otvaranje druge četvrtine bilo je razdoblje u kojem su Puntamičani ostvarili prvu veću prednost od sedam poena razlike, a detonator je bio mladi centar Marijan Čakarun. S 11 poena u toj četvrtini (13 ukupno) povukao je suigrače koji su uspjeli do kraja održati stečenu prednost.
– Ostvarili smo iznimno bitnu pobjedu što je najviše rezultat našeg odlučnog pristupa. Kad tako uđemo u utakmicu, prepuni samopuzdanja i s jasnim ciljem onda nam je sve lakše kako utakmica odmiče. Nije bilo nimalo jednostavno, jer unatoč prednosti od pet do deset poena većim dijelom utakmice, Šibenčani su uspijevali držati priključak. Malo je bilo i sudačke pomoći, no znali smo na svaki njihov pokušaj stizanja odgovoriti pravovremenim poenima i na kraju smo uspjeli ubilježiti novu pobjedu s kojom smo došli na prag ostvarenja ostanka u ligi.
– konstatirao je Čakarun kojem izgleda odgovara Šibenik. Svoje dvije najbolje partije upravo je pružio protiv Šibenčanaca, tamo još u prvom kolu u Jazinama i sada na Baldekinu. Svaka od 12 minuta provedenih na parketu je višestruko iskorištena.
– Ne bih isticao u ovom slučaju sebe u prvi plan, jer mi nije bilo teško ubaciti te poena kad su mi suigrači napravili većinu posla. Veseli me što sam dobro iskoristio svoje minute, no nema potrebe isticati neke individualne učinke kad smo svi svjesni da pobjede donosi kolektiv. Tako je bilo i ovaj put. Neki su dali više poena kao Dević, Mrva ili Ivanov no bilo je onih koji nisu zabijali puno, ali njihov učinak se ne može izraziti statističkim podacima. Stoga treba istaknuti kolektivnu igru kojom smo i uspjeli doći do ovako ugodne Lige za ostanak.
Nije još sve gotovo, ali veliko čudo bi se trebalo dogoditi da Borik-Puntamika sljedeće sezone ne bude u A-1 ligi. Pobjeda u sutrašnjoj utakmici u Jazinama protiv Kaštelana širom otvara vrata ostanka.
– Prvi smo na ljestvici i to je pozitivno, no imamo još puno posla ako mislimo doći do relaksirajuće završnice lige. Iako Kaštelani nisu u velikoj formi, i iako su posljednji na ljestvici treba ih maksimalno respektirati te ući ponovno s ovakvim pristupom kao protiv Šibenika. Ne obaziremo se previše na poredak već idemo iz utakmice u utakmicu i tako ćemo ići ako i ostvarimo ostanak već sutra. Ne želimo stati, već nastaviti pobjeđivati – za kraj je kazao Čakarun.