Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U Zadarsku županiju plasirano 2,6 milijardi kuna kredita

Autor: Anamarija Bilan

22.03.2010. 23:00
U Zadarsku županiju plasirano 2,6 milijardi kuna kredita

Foto: Vedran SITNICA



Za Zadarsku županiju plasirano je preko tisuću pojedinačnih kredita u vrijednosti od 2,6 milijardi kuna, rekla je Mira Krneta, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Dalmaciju


U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Zadar jučer je u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak održan “HBOR – info dan”, tijekom kojeg je Mira Krneta, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Dalmaciju, održala radionicu za okupljene poduzetnike.
Ona je predstavila programe kreditiranja obrtnih sredstava prema modelu A i B, njihov cilj i namjenu, te način realizacije i suradnju s poslovnim bankama koje su sudjelovale na prvoj aukciji.
Program se provodi s namjerom prevladavanja teškoća u gospodarstvu i uklanjanja negativnih učinaka globalne gospodarske i financijske krize. Kreditna sredstva mogu koristiti hrvatski poduzetnici u cilju jačanja svoje konkurentnosti, odnosno za postizanje, održavanje i poboljšanje likvidnosti te održavanje i proširenje postojećeg poslovanja. Kreditna sredstva za provedbu Programa osiguravaju poslovne banke i HBOR u omjeru 60 prema 40 posto.
Mira Krneta je rekla kako je prošle godine kreditna aktivnost HBOR-a bila oko šest milijardi kuna, što je na razini prijašnjih godina. Dodala je kako je u najvjećoj mjeri usmjerena prema izvoznicima, te malim i srednjim poduzetnicima, kako bi održali stečene pozicije na tržištu. Krneta je istaknula kako se pojačala potražnja za policama osiguranja kod naplate izvoznih potraživanja.
 – Za Zadarsku županiju plasirano je preko tisuću pojedinačnih kredita u vrijednosti od 2,6 milijardi kuna, rekla je Krneta. Objasnila je kako poduzetnici najviše kredita traže za pripremu izvoza kako ne bi izgubili stečenu tržišnu poziciju.
Krneta je tijekom svog predavanja predstavila programe kreditiranja malih i srednjih poduzetnika. Oni mogu tražiti sredstva u programima trajnih obrtnih sredstava koji je namjenjen prerađivačkim djelatnostima i to za nabavu materijala, plasman proizvoda i njihovu naplatu. Drugi program je program likvidnosti, namjenjen svim poduzetnicima. Ovim programom se mogu podmiriti sve obveze koje pojedina tvrtka ima.
Krneta je predstavila i mjere Vlade RH za gospodarski oporavak i razvitak, i to model A i model B.
Model A pretpostavlja kreditna sredstva za poduzetnike kako bi se ostvarila zadovoljavajuća razina likvidnosti. Namjenjen je onim tvrtkama i obrtnicima koje je pogodila ekonomska kriza.
 – Do sada smo sklopili ugovore sa šest poslovnih banaka, koje su predale 47 zahtjeva za ovaj model, a ukupan iznos potraživanja je 97 milijuna kuna. Šest banaka koje su se javile na aukciju za program kreditiranja obrtnih sredstava smanjile su svoje kamate na kredite te su na taj način postale povoljnije obrtnicima, rekla je Krneta.
Radionicu je Krneta iskoristila kako bi predstavila i B model odnosno jamstveni model. U ovom modelu HBOR u ime Vlade provodi postupak izdavanja jamstva za pokriće dijela rizika novih kredita poslovnih banaka. Ova se sredstva mogu koristiti i na investicije, a krajni cilj su povoljnije kamate za krajnjeg korisnika, odnosno obrtnika.