Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zabok na otvaranju: Potvrditi već upisane bodove

Autor: Roman Morović

22.03.2010. 23:00
Zabok na otvaranju: Potvrditi već upisane bodove

Foto: Zvonko KUCELIN



Nakon neuspješne sezone u regionalnoj ligi, koju su završili na osmom mjestu sa po trinaest pobjeda i poraza, košarkaši Zadra okreću se posljednjem natjecanju ove sezone. Večeras u svojoj dvorani protiv Zaboka otvaraju brzopotezno prvenstvo Hrvatske, koje će se igrati u ritmu utorak-subota sa desetodnevnom stankom od 17. do 27. travnja, zbog završnog turnira NLB lige. Trenutna situacija u klubu daleko je od dobre, i što se tiče financija i rezultata, a subotnja pobjeda protiv Zagreba vratila je barem malo prijeko potrebnog mira u svlačionicu.
– Što je tu je. Tri natjecanja su iza nas i to sada moramo zaboraviti. Razmišljati i pričati sada što bi bilo da je bilo nema smisla. Moramo se okrenuti onome što dolazi i skupiti snage jer nas očekuje vrlo izjednačeno prvenstvo Hrvatske. U ovom trenutku je najvažnije da smo dobili ovu posljednju utakmicu protiv Zagreba, kako bi u ligu za prvaka ušli s dodatnim poticajem i boljom atmosferom. Idemo utakmicu po utakmicu, a svakako da nam je cilj ući u borbu za naslov prvaka  – kaže Rok Stipčević, playmaker Zadra.
Prilika za spas sezone
Prvenstvo Hrvatske posljednja je prilika za košarkaše Zadra da spase sezonu ili da barem donekle ublaže dosadašnje neuspjehe. Prvo što moraju napraviti je plasirati se među prve tri momčadi, jer četvrta iduće sezone neće moći ući u NLB ligu bez pozivnice, čija cijena nije ispod sto tisuća eura. Treba li uopće naglašavati koliki bi to dodatni financijski uteg bio za klub u ovako teškim trenucima? Zadrani će pokušati u ligi za prvaka ostvariti što bolji plasman, po mogućnosti prvo mjesto, koje bi im donijelo prednost domaćeg terena u doigravanju, a bez obzira što je i publika već sita cjelokupne situacije u klubu, u polufinalu i finalu bi sigurno itekako pomogla svojim košarkašima. No, doći do prvog ili barem drugog mjesta neće biti nimalo lako. Dovoljno je samo pogledati tablicu NLB lige, gdje je Zadar bio najlošiji od četiri hrvatske momčadi.
– Mislim da ni to nije sigurno da će četvrta momčad lige moći kupiti pozivnicu, jer to ovisi o NLB ligi i tu još može biti svašta. Sigurno da ćemo morati vrlo kvalitetno odraditi ligu za prvaka kako bi zauzeli što bolju moguću poziciju uoči doigravanja. Cedevita je tu vrlo ambiciozna i mislim da je to momčad koja pretendira čak na Euroligu za koju godinu. U ovom kriznom razdoblju jedino oni imaju stabilne financije i mogu biti mirni što se toga tiče, a to je vrlo važno. Zagreb je također vrlo kvalitetan, naravno tu je Cibona, te ove četiri momčadi koje su došle iz A-1 lige, koje se nikada ne smije podcijeniti.
Velika razlika
Te četiri momčadi su redom, prema plasmanu ostvarenom u A-1 ligi, Zabok, Svjetlost Brod, Trogir i Darda. Razlika u kvaliteti između NLB ligaša i A-1 ligaša je ogromna, vidjelo se to dobro prošle sezone kada momčadi iz A-1 lige protiv prve četvorke nisu ostvarile niti jednu pobjedu. Ove godine je situacija nešto drugačija jer je Cedevita konačno dospjela u NLB ligu i debitantnsku sezonu odradila je iznad očekivanja, dok se Split, koji je lani igrao NLB ligu, nije niti plasirao u ligu za prvaka, ali teško je očekivati da će to nešto bitno promijeniti u odnosu NLB ligaši – A-1 ligaši. Ipak, Zadrani će u najavama biti vrlo oprezni, s obzirom da su lani s Trogirom u kupu igrali produžetak, a muku su mučili i u Slavonskom Brodu.
– Oni su cijelu sezonu igrali samo za ovo i sigurno se sada neće predati pred Cibonom, Zadrom ili nekim drugim. Ti igrači će svaku utakmicu igrati 150 posto, ginut će za svakom loptom i nastojat će pokazati da je možda nekome od njih mjesto u jednom od klubova iz NLB lige. Sjećam se kako smo se mi borili dok sam igrao u Boriku i svaku utakmicu ćemo morati shvatiti maksimalno ozbiljno – kaže Stipčević.
Prva prepreka Zadranima je Zabok, klub koji se ove sezone prvi put u povijesti plasirao u ligu za prvaka. Nikakve dvojbe nema, Zadar je veliki favorit i sve osim uvjerljive pobjede domaćina bila bi prava sezonacija. Zabočani su A-1 ligu završili na prvom mjestu, s omjerom 12-6, isto kao i Svjetlost i Trogir, a od šest poraza, četiri su doživjeli na gostovanjima (Dubrava, Dubrovnik, Darda, Svjetlost). Ove sezone su već jednom pobijedili u Zadru i to krajem siječnja u Jazinama protiv Borik Puntamike, nakon produžetka 78-79.
Tomeljak i Kuljanin
– Svjesni smo da smo veliki favoriti i ne bježimo od te uloge. U Zadru smo uvijek favoriti, ali to ne znači da ćemo olako shvatiti ovu utakmicu. Zabok je završio A-1 ligu na prvom mjestu i ranije su osigurali nastup u ligi za prvaka, odnosno nisu „visili” u posljednjim kolima. Tokom sezone su doveli Vladimira Kuljanina iz Cedevite, koji je izrazito jak, masivan igrač i mislim da se njihova igra bazira na „pick and roll” igri Tomeljaka i Kuljanina. Tomeljak je iskusan tridesetjednogodišnji playmaker, koji je igrao i u inozemstvu i od njih dvojice proizlazi sve. Kada se tu pridodaju još krilo Lež, kroz neki prodor ili otvoreni šut, te ostali igrači, mislim da imaju vrlo dobar sastav. Ključno će biti zaustaviti taj njihov „pick and roll” i kroz dobru obranu otvarati što više tranzicije.
Uz Tomeljaka, Kuljanina i Leža, važnu ulogu u zagorskoj momčadi igraju i Zadrani, Ante Krapić i Ivan Čular, a tamo je i mladi razigravač Mario Pešut. Vrijedi još spomenuti i krilnog igrača Veljka Budimira, no sve u svemu kvaliteta je debelo na zadarskoj strani.
– Poznajem Krapića, odličan je momak, izuzetan borac i mnogo pridonosi momčadi. Radi onaj prljavi dio posla, ali isto tako zna i poentirati. Pešuta se također sjećam, mlad je i u njemu leži veliki potencijal, zna igrati na poziciji playmakera.
Raspored je u prvom dijelu lige za prvaka za Zadrane dosta povoljan. Do šestog kola i domaćeg derbija s Cibonom imaju tri utakmice kod kuće (Zabok, Cedevita, Zagreb), te dvije u gostima (Svjetlost, Darda). Premda je nezahvalno davati bilo kakve prognoze, Jusupovoj momčadi bi itekako dobro došlo da na početku poveže nekoliko pobjeda.
– Nakon svega što se događalo i ne baš dobrog rezultata u NLB ligi dobro će nam doći nekoliko ovakvih utakmica da uhvatimo korak i da se malo oslobodimo pritiska. Ali, ponavljam, pritom ne smijemo podcijeniti niti jednu momčad, jer su to sve igrači koji treniraju dvaput dnevno i dati će sve od sebe da iznenade nekog NLB ligaša – zaključio je razigravač Zadra.


 A-1 LIGA ZA PRVAKA, 1. KOLO


Raspored: Zadar – Zabok (18), Darda – Svjetlost (18), Cibona – Trogir (srijeda, 18.30), Cedevita – Zagreb (odgođeno).




 KRAPIĆ: IGRAT ĆEMO RASTEREĆENO


– Znamo da je Zadar veliki favorit, ali mi ćemo igrati rasterećeno. Ostanak u ligi smo već osigurali i kad igramo bez pritiska možemo se nadati svemu. Sigurno će biti teško, no idemo pružiti što bolji otpor i vidjeti na kojoj smo razini u odnosu na Zadar – rekao je u najavi večerašnje utakmice za portal kosarka.hr Ante Krapić, košarkaš Zaboka, koji je s 14.2 poena i 7.3 skoka za 28 minuta po susretu, prvi dio A-1 lige zaključio kao prvi strijelac i skakač momčadi.
Krapić je jedan od četvorice Zadrana koji će u Višnjiku zaigrati na strani zagorskog prvoligaša. Tu su još Igor Peklarić, koji se u Zagorje doselio još s 14-15 godina, Mario Pešut, te Ivan Čular.
Njima će ova utakmica vjerojatno biti nešto posebnija od drugih.
– Uoči ždrijeba Lige za prvaka jedva sam čekao da vidim kad ćemo ići igrati u Zadru. Tu utakmicu sam najviše priželjkivao i sigurno da je za mene ona posebna u odnosu na ostale. Iz Zaboka se organizira bus za naše navijače, a uz barem jedno dvadesetak „mojih” navijača iz Zadra, sigurno da će mi s tribina podrška biti i obitelj.
Nakon teškog gostovanja u Zadru, Zabočane već u subotu očekuje domaći ogled s Cibonom.
– Nadali smo se da ćemo u prvom kolu možda dobiti neku momčad iz A-1 lige pa da bolje startamo. Sigurno da se pribojavamo da nas odmah ne razbiju 30-40 razlike, no ionako će sve momčadi doći na red protiv njih. Možda je čak i bolje da igramo sada sa Zadrom dok su u toj nekoj krizi s financijama – zaključio je Krapić.