Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zaštitimo naše rijeke!

Autor: Petra Mičić

22.03.2010. 23:00
Zaštitimo naše rijeke!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U povodu obilježavanja Svjetskog dana voda jučer je na Pučkom otvorenom učilištu u Obrovcu otvorena izložba fotografija “Rijeke Hrvatske”, autora Gorana Šafareka i Tomislava Šolića.
Autori su izložbom najavili objavljivanje monografije “Rijeke Hrvatske” koja će se izdati u sklopu nacionalne kampanje za promociju hrvatskih rijeka. Monografija će imati preko dvjesto stranica koju će krasiti vrhunske fotografije i znanstveno-popularan tekst s mnoštvom podataka.
Ovim projektom se nastoje objediniti sve rijeke pod jednim naslovom te literatura koja će biti korisna, zanimljiva i dostupna svim čitateljima. Medijski pokrovitelj kampanje je National Geographic Hrvatska.
– Izložba je dio nacionalnog projekta “Rijeke Hrvatske” u sklopu kojeg želimo istaknuti naše rijeke kao veliko, ali još uvijek neprepoznato blago Hrvatske. Još prije mnogo godina sam se upoznao s Obrovcem i Zrmanjom, rijekom iznimne ljepote, kazao je Tomislav Šolić, jedan od autora izložbe.
Cilj projekta “Rijeke Hrvatske” je pokrenuti nacionalnu kampanju za zaštitu rijeka i educirati hrvatsku javnost. Ovim projektom se nastoji utjecati i na sve segmente društva s ciljem očuvanja rijeka kao dijela naše i europske prirodne baštine.
– Naša izložba je rezultat kontinuiranog desetogodišnjeg rada i naše prisutnosti na rijekama u Hrvatskoj, tijekom kojeg smo došli do zaključka kako su hrvatske rijeke slabo zastupljene u bilo kakvim literaturama, kazao je autor Šolić dodavši kako hrvatske rijeke kao i krajobraz, krasi nevjerojatna ljepota, rekao nam je Šolić.
Autor Goran Šafarek je diplomirao biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu gdje je počeo doktorat kao znanstveni novak. Stručni je suradnik za zaštitu okoliša Dravske lige te je objavljivao članke u različitim časopisima.
Tomislav Šolić je voditelj Društva za zaštitu voda i okoliša „Žabac”, u sklopu kojeg je sudjelovao u brojnim projektima zaštite krških rijeka Hrvatske te je pokrenuo portal o hrvatskim rijekama www.crorivers.com.
Otvorenju su prisustvovali učenici osnovne i srednje škole Obrovac.