Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Budiša će biti prvi na listi HSLS-a

22.03.2011. 23:00
Budiša će biti prvi na listi HSLS-a


Dražen Budiša  bit će prvi na listi HSLS-a u  jednoj od deset izbornih jedinica u Hrvatskoj na sljedećim parlamentarnim izborima, potvrdio je jučer našem  listu predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.
– Zadnjih mjesec dana intenzivno sam raspravljao s Budišom o načinu njegovog angažmana u izbornoj kampanji  HSLS-a. I kao što vidite on je  donio odluku da će sudjelovati  na izborima i sam je objavio u  medijima, rekao je Kosor.
Svoj povratak u aktivnu politiku Budiša je najavio na Hrvatskoj televiziji u ponedjeljak  kasno uvečer u emisiji “Lica  nacije” koju vodi Branimir Bilić.
– Spreman sam na političku  utrku. Kandidirat ću se na listi  svoje stranke HSLS na parlamentarnim izborima, rekao  je Budiša.
Kosor je rekao da je siguran  da će Budiša prijeći izborni  prag i ući u Sabor između  ostalog i zbog toga jer će  “općenito na izbornim listama  nedostajati moralnih ljudi, a  on je potpuni antipod svim  onim nemoralnim ljudima u  politici”.
– Istina je da Budiša nije  prošao na izborima 2003. godine, ali to su bile potpuno  drugačije okolnosti od onih  koje će biti na sljedećim parlamentarnim izborima. Tada  su ga birači poistovjećivali s  tadašnjom Vladom, a sada to  sigurno neće biti slučaj. Budiša će u svakom slučaju biti  veliko pojačanje za HSLS, rekao je Kosor. Dodao je da je  moguće čak i da Budiša bude i  nositelj liste HSLS-a u svojoj  izbornoj jedinici.
– Većinu izbornih listi u svim  jedinicama vodit ću ja kao  predsjednik stranke, ali moguće je da se na inicijativu  ljudi iz pojedine jedinice to  promjeni, odnosno da netko  od njih bude nositelj. U  HSLS-u je praksa drugačija  nego u SDP-u ili HDZ-u gdje  predsjednik stranke obavezno  mora biti nositelj u svim izbornim jedinicama. Stoga je  moguće da i Budiša bude nositelj liste, rekao je Kosor.
Ranije ove godine na izvještajnom Saboru HSLS-a  Budiša je neizravno najavio  svoj povratak u politiku, a Kosor je tada izjavio da ne bi bilo  loše da Budiša nosi listu  HSLS-a u dijaspori. Međutim,  očito je da se nakon dodatnih  konzultacija od toga odustalo  i Budiša će se kandidirati u  jednoj od deset izbornih jedinica u Hrvatskoj.