Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Divlje šparoge – dalmatinski vjesnici proljeća

22.03.2011. 23:00
Divlje šparoge – dalmatinski  vjesnici proljeća


Nakon hladnih bura i kišovite južine, s prvim toplim i  sunčanim danima ožujka  oživila je i zadarska tržnica.  Zimsku zelenu monotoniju  kupusarki razbijaju stručci  mlade kapulice i rotkvica,  pomidori, tikvice, kukumari  iz staklenika te prvi dalmatinski vjesnici proljeća – divlje šparoge.
Šparoge rastu kao samonikle  biljke uz priobalno područje.  Kroz povijest šparogu je proslavila njezina ljekovitost.  Naime, u staroj Kini još  3.000 godine prije nove ere  jedna je vrsta šparoge bila  vrlo tražena kao lijek protiv  kašlja, čireva i oteklina. U  Francuskoj, gdje su ovu divlju biljku poznavali još u doba Rimljana, šparogu su hvalili kao diuretsko sredstvo  koje ima čak i moć rastvaranja bubrežnih kamenaca.  Osim toga, divljim šparogama se od 15. stoljeća pripisuju i afrodizijačka svojstva. Što se tiče današnjice,  dobro je znati da su šparoge  jedan od najbogatijih izvora  rutina, flavonoida koji reducira kolesterol, snižava krvni  tlak i ojačava oslabljene kapilare. Ujedno, šparoga djeluje stimulirajuće kod dugotrajnog i napornog umnog  rada.
Na zadarskoj tržnici šparoge  se mogu kupiti od ožujka do  lipnja. Prema priči prodavačica na tržnici, sezona branja šparoga najprije počinje  na zadarskim otocima, potom se širi na zaleđe.
– Što se tiče čišćenja šparoga,  njih treba lomiti na dijelu  gdje počinju biti tvrđe, a nakon toga se peru u vodi.  Kuhaju se desetak minuta u  kipućoj vodi u kojoj prethodno doda malo soli, šećera i  maslaca. To će izvući prirodnu gorčinu šparoga, savjetuju iskusne prodavačice na  zadarskoj pijaci, gdje vezica  šparoga, ovisno o veličini  košta od 25 do 30 kuna.
Na pitanje, zašto vezica šparoga košta kao suho zlato,  prodavačice uvijek pričaju istu priču.
– Za šparoge ne treba žaliti  novca. Šparoge nisu samo  delikatesa, one su i lijek, prije svega diuretik, pomažu  kod otežanog mokrenja.  Osim toga snižavaju i kolesterol, a blagotvorno djeluju i  na krvni tlak. Od davnina  šparogama se priznaju afrodizijačka sredstva, uvjerljivo  pričaju prodavačice na zadarskoj pijaci, opravdavajući visoke cijene šparoga.
Uz vezicu šparoga prodavačice su spremne kupcima  ponuditi i kulinarski savjet za  njihovu pripremu. Najbolje  je, kako kažu, šparoge pripremiti s jajima, lešo, na salatu ili kao fritaju.
 – Još od davnina šparoge se  pripremaju s jajima. Najjednostavnije ih je skuhati s jajima i začiniti maslinovim  uljem, a salatu i kvasinom.  Odlične su i za pripremu fritaje. Osim tradicionalnih  načina pripreme, šparoge  mogu poslužiti i kao dodatak  juhama i nadjev raznim tijestima te prilog mesnim i  ribljim jelima, savjetuju prodavačice.