Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Kalmetino ministarstvo odsukalo “Kraljicu mora”

22.03.2011. 23:00
Kalmetino  ministarstvo odsukalo  “Kraljicu mora”


Nakon što je  Ministarstvo mora, prometa i  infrastrukture prošlog tjedna  tvrdilo da je sa svoje strane  učinilo sve po pitanju korištenja prvog hrvatskog  “obrazovnog” broda “Kraljica  mora” te je krivnju za nekorištenje broda i njegov gotovo  godinu dana mrtvi vez prebacilo na hrvatska sveučilišta  koja u svojim proračunima nisu osigurala sredstva za pokrivanje dnevnih troškova  broda prilikom organiziranja  stručne prakse jučer se priča  oko osiguravanja sredstava  naglo promijenila. Naime, Ministarstvo mora, koje je ujedno i vlasnik “Kraljice mora”  donijelo je odluku o preuzimanju plaćanja troškova goriva, a pomorski će fakulteti  prema novom planu snositi  samo troškove hranarine za  vrijeme trajanja prakse i to  isključivo u slučaju ako koriste  hranu s broda. Prema najavama iz Ministarstva za tu će  se odluku zatražiti i suglasnost  Vlade, a plovidba sa studentima započet će krajem travnja kada školski brod napusti  brodogradilište Montmontaža-Greben gdje se trenutno  nalazi na godišnjem pregledu.
Ministarstvo mora nakon  prošlotjednih napisa u našem  listu o tome kako se  od samih  fakulteta traži da snose  troškove obavljanja stručne  prakse na “Kraljici mora” u  dnevnom iznosu od 25 tisuća  kuna, opetovano je tvrdilo kako je riječ o tekućim troškovima za čije je financiranje  zaduženo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. No,  jučerašnjom odlukom to je  ministarstvo na čelu s ministrom Božidarom Kalmetom  neobjašnjivo svim dosadašnjim financijskim zaduženjima dodalo i ono koje  navodno ne pripada tom ministarstvu. Naime, potpisanim  sporazumom između ministra  Kalmete i ministra Radovana  Fuchsa to financijsko opterećenje trebalo je snositi Ministarstvo znanosti, dok je Ministarstvo mora zaduženo za  troškove redovnog i izvanrednog održavanja broda, osiguranje broda i troškove ukrcane posade.
Međutim jučerašnjom odlukom Ministarstvo mora od  takvog je sporazuma odstupilo, no ne i kada je u pitanju  obavljanje prakse srednjoškolaca. S obzirom da su osnivači  srednjih škola, odnosno županije, promptno reagirale i za  razliku od sveučilišta u svojim  su proračunima za ovu godinu  osigurale potrebna sredstva za  obavljanje stručne prakse srednjoškolaca pokrivanje tog  troška ostalo je u nadležnosti  Ministarstva znanosti kako je  sporazumom i predviđeno.