Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Nekad je uz Kalelargu bilo groblje

22.03.2011. 23:00
Nekad je uz Kalelargu bilo groblje


Pronađeno je ukupno 13 grobova. Prema dosadašnjim saznanjima pretpostavlja se da je jedan iz srednjeg vijeka, dva se ne mogu smjestiti u vrijeme bez organske analize, a 10 ih je iz ranog novog vijeka. Grobovi su ukopani unutar groblja koje je bilo zidom ograđeno od Kalelarge, kaže Jakov Vučić


Na gradilištu na  Poljani Šime Budinića jučer su  završila arheološka istraživanja koje je investitor, Grad  Zadar, dogovorio s Arheološkim muzejem Zadar u iznosu od 40.000 kuna, na razdoblje od 12 dana. Dvanaest  dana je istraživanje i trajalo, u  međuvremenu je bilo nekoliko kišnih dana, a danas se na  istraženom dijelu Poljane nastavljaju građevinski radovi.  Od ukupno 600 metara četvornih otkrivenog terena, istraživanja su se vršila na 30  metara četvornih.
Radovi ne kasne
– Naravno da bismo bili najsretniji da smo mogli cijeli teren detaljno istražiti jer se vjerojatno daljnjih 50, 100 godina  to područje neće otkrivati.  Ipak, zadovoljni smo s ugovorenim i odrađenim poslom.  Sada imamo odličnu dokumentaciju o nalazima na koju  se uvijek možemo referirati, a  građevinski radovi zbog toga  apsolutno ne kasne, kaže Smiljan Gluščević, ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar.
Ipak, kako dodaje  Gluščević, zaista bi bilo bolje  da se svi građevinski radovi na  Poluotoku planiraju u dogovoru s arheolozima te da se u  rokovima predvide i arheološka istraživanja.
– Uvijek ponavljamo, u gradu koji živi od Liburna, preko  antike do danas, nije pitanje  hoće li se nešto naći, nego što  će se naći, ističe Gluščević.
A na Poljani Šime Budinića,  to jest na oko 2 i pol metra  ispod nje, dosad se našlo  štošta. U okviru arheološkog  nadzora, koji se vrši od početka do kraja građevinskih radova, otkriveni su antički zidovi, ostaci amfore, brončani  novčići, srednjovjekovni grob  te kostur s tri srednjovjekovne  naušnice. Nakon toga su započela istraživanja, postavljene su sonde, pronađeni zidovi i  podnice. Također, našla se topovska kugla iz srednjeg vijeka, ostaci kasnoantičkog  novca i keramike iz 1. do 5.  stoljeća, ali i keramike iz 16.  stoljeća te još mnoštvo raznog  arheološkog materijala.
Jakov Vučić, voditelj arheoloških istraživanja, kaže da je  na Poljani Šime Budinića pronađeno ukupno 13 grobova.  Prema dosadašnjim saznanjima pretpostavlja se da je jedan  iz srednjeg vijeka, dva se ne  mogu smjestiti u vrijeme bez  organske analize, a 10 ih je iz  ranog novog vijeka.
Povijesne preinake  Poljane
– Grobovi su ukopani unutar groblja koje je bilo zidom  ograđeno od Kalelarge. Osim  toga, pronađen je i antički bunar koji je bio u funkciji posljednjih desetljeća prije Krista pa do kraja prvog stoljeća  poslije Krista. Zanimljivo, izostali su prapovijesni nalazi.  Kada se svi nalazi poslože i  istraže izvan terena, moći  ćemo donijeti neke konkretnije zaključke, rekao je Vučić.
Ono što se po preliminarnim saznanjima zaključuje jest  da su na današnjoj Poljani  kroz povijest bile tri faze  značajnih građevinskih preinaka.
– Prve dvije faze se vezuju za  antičke zidove. Prva počinje  koncem 1. stoljeća prije Krista  i traje do početka 2. stoljeća  nakon Krista. Nakon toga dolazi do značajnih preinaka, ranije građevine se ruše, a gradi  se monumentalni objekt javne  namjene. U vrijeme kasne antike opet dolazi do značajnih  preinaka gradnjom ranokršćanske crkve Sv. Stjepana,  priča Vučić.
A nastavak antičkih zidova i  ostalih nalaza očekuje se u  neistraženom dijelu terena u  blizini kolone, za što se arheološka istraživanja tek trebaju ugovoriti.
– Naravno, ostajemo u stalnom nadzoru nad cijelim terenom, a slijede još istraživanja nad drugim dijelom Poljane koja nastupaju nakon završetka širokog iskopa. Ta istraživanja će imati manji opseg, no ova prva, govori  Vučić.
Istovremeno, na uređenju  Trgu Petra Zoranića radi se  punom parom. U takozvanoj  arheološkoj rupi u tijeku su  radovi na izgradnji armirano-betonske konstrukcije,  potpornji zidovi te priprema  za popločavanje oko nalazišta  koja će po uređenju Trga biti  prekrivena staklom.