Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

(Ne)umirovljeni pedijatri

22.03.2011. 23:00
(Ne)umirovljeni pedijatri


Normativ za jedan tim je 1.000 pacijenata, no ta se brojka prema novom normativu smanjuje na 950, a u iduće dvije godine smanjit će se za još 50 djece. Maksimalni broj djece koja mogu biti upisana kod pedijatra je 1.190. No od devet timova njih osam imaju oko 1.500 pacijenata, dakle rade preko određenih normativa, kaže Kraljić


Trenutačno ima  devet ugovorenih timova pedijatrije s HZZO-om na području Zadarske županije, od  toga sedam u Zadru, jedan u  Biogradu i jedan u Benkovcu.  Kako kaže dr. Josip Kraljić,  županijski pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb, optimalan broj, dakle, onoliko  koliko ih može biti na ovom  području je 12 timova.
– Normativ za jedan tim je  1.000 pacijenata, no ta se  brojka prema novom normativu smanjuje na 950, a u  iduće dvije godine smanjit će  se za još 50 djece. Maksimalni  broj djece koja mogu biti  upisana kod pedijatra je  1.190. No od devet timova  njih osam imaju oko 1.500  pacijenata, dakle rade preko  određenih normativa. Ovaj  deveti trenutačno ima 1.350,  što je u odnosu na prethodnih  osam najmanje, ali opet daleko iznad norme, napominje  dr. Kraljić, dodajući da ovi  podaci govore da su nam  postojeći pedijatrijski timovi  preopterećeni što upućuje na  problem da u Zadarskoj  županiji nedostaje pedijatara.
Krajem godine dvoje liječnika završava specijalizaciju pedijatrije.
– Rješavaju li ovi pedijatri  problem koji imamo u Zadru? Odgovor je ne. Kad  dvoje pedijatara počnu raditi  krajem ove ili početkom  iduće godine, i dalje će biti  potrebe za pedijatrima s obzirom na to da se standard  smanjuje, pojašnjava dr.  Kraljić. 
Drugi problem koji prati  problem pedijatara je što u  Odluci o standardima i normativima prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznog zdravstvenog osiguranja u članku  23. stavak 3 stoji da populacija u dobi od 0-7 godina  pripada pedijatrima. No ta  djeca često kad prijeđu granicu od 7 godina i dalje ostaju  kod pedijatra.
S obzirom na to da postoji  manjak pedijatara, pojedini  liječnici koji su poznije dobi  te su u mirovini još su aktivni  u svojoj struci.
Takva su dva slučaja pedijatara dr. Moković i dr.  Mišulić. Dr. Moković, premda je u dobi od 70 godina,  nastavit će raditi kao zaposlenik Doma zdravlja, no za  dr. Mišulića koji ima 65 godina postoji problem jer za  njega nema prostora za rad.
– Da bi se cijeli problem  riješio, potrebno je prije svega  otpustiti djecu koja više ne  pripadaju pedijatrima, a povećati broj timova. Dobra je  vijest što će tijekom idućih  sedam godina samo jedan pedijatar otići u mirovinu, što bi  značilo da bi se u tom periodu  mogao povećati broj liječnika,  zaključuje dr. Kraljić.