Samo četiri zahtjeva za priključak na vodovodnu mrežu?!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Vodovodizacija Debeljaka iznosi oko 6,7 milijuna kuna

Prije više od  mjesec dana zadarski Vodovod započeo je zaprimati zahtjeve za odobrenje priključka  na vodovodnu mrežu u Debeljaku, selu u zaleđu Sukošana. Voda iz slavina namijenjena je za gotovo 300  domaćinstava od Gornjeg  Podvršja do Dubrave i Gaja,  odnosno 1.050 Debeljačana.

Moglo bi se reći da je nakon  desetljeća "suhih" godina i  brojnih neispunjenih  obećanja san generacija Debeljačana napokon postao  stvarnost. Međutim, dosad je,  vjerovali ili ne, zadarski Vodovod zaprimio tek tri-četiri  zahtjeva s priključkom kućanstava na vodovodnu mrežu, a  gotovo nevjerojatni podatak  na proslavi obljetnice općinskog HDZ-a u sukošanskom  Domu mladeži obznanio je  načelnik Ante Martinac.

Izgradnja vodovodne  mreže koja je započela još  1988. godine trebala je biti  zaista veliki događaj za jedno  malo mjesto koje je tek nepuna dva kilometra zračne  linije udaljeno od mora i  općinskog središta.

Priključak vode, doznajemo  od mještana pred trgovinom i  mjesnim kafićem na SC Debeljak, košta oko 5.000 kuna.  Vodovod naplaćuje oko 4.000  kuna, a Općina točno 1.000  kuna.

Mještani se vodom iz hidranta opskrbljuju oko  tri godine nakon izgradnje  PC Tustica i cjevovoda Tustica-Donje Podvršje.

Cjelokupna investicija vodovodizacije Debeljaka iznosi  oko 6,7 milijuna kuna. Crpna  stanica Tustica i glavni cjevovod do Donjeg Podvršja  koštao je 3 milijuna kuna, a  gradnja glavne mreže u duljini  od 4.800 metara kroz samo  mjesto 3,4 milijuna kuna. Radove su financirale Hrvatske  vode uz potporu Ministarstva  mora i infrastrukture te Zadarske županije kao i dragovoljnim radom i novčanim  prilozima Debeljačana prije  više od 20 godina, nabrajao je  Martinac, dodajući da je  Općina Sukošan za ispitivanje  i popravak postojećeg cjevovoda uložila oko 300.000 kuna.

Zbog ratnih razaranja, naročito tijekom stravične eksplozije kompozicije vagona  punih eksploziva nadomak  debeljačkog željezničkog tunela, brojna domaćinstva u  Debeljaku obuhvaćena su ratnom obnovom i ratnom štetom te imaju pravo na priključak i bez građevinske dozvole.

- Naime, kuće koje su obnovljene nakon Domovinskog  rata ne moraju imati istu dokumentaciju kao one koje nisu, pa ta kućanstva imaju pravo na priključak. Nadamo se  da će Debeljačani započeti  intenzivnije predavati zahtjeve za priključke. Usprkos recesiji nedopustivo je da ljudi u  21. stoljeću nemaju vodu iz  slavina, poručio je Ante Martinac.

Zakon im ne da vodu

Na području Zadarske županije ulažu se stotine  milijuna kuna u gradnju vodovodne mreže. Nažalost,  sva kućanstva neće moći dobiti priključak za vodu jer  kuće izgrađene nakon 1968. godine, nisu obuhvaćene  ratnom obnovom i ratnom štetom, nemaju građevinsku  dozvolu ili rješenje o uvjetima građenja. Zbog takvih  propisa događa se nepravda, a nemoćan je i zadarski  Vodovod. Zadarska županija uputila je službeni zahtjev  Uredu za zakonodavstvo da se na pravičan način  izmijeni sporni članak 34. Zakona o komunalnom  gospodarstvu, koji propisuje da sve uvjete treba  zadovoljiti za dobivanje priključaka na komunalnu  infrastrukturu.

Više od 20.000 stanovnika Zadarske županije još  nije priključeno na mrežu javnog vodovoda, iako je ona  već izgrađena u većini naselja. Jedan od najnepopularnijih primjera nemogućnosti priključaka na  vodovodnu mrežu u Hrvatskoj su Dračevac Ninski i  Visočane u Općini Poličnik - zakon im ne da vodu.

- Ovo je pitanje ljudskih prava, a ne politike, kazao  Davor Lončar, načelnik Općine Poličnik.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno