Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Uređajem dnevno teče “rijeka” otpadnih voda

22.03.2011. 23:00
Uređajem dnevno teče  “rijeka” otpadnih voda


Uređaj Centar dnevno preradi gotovo 14 tisuća kubičnih metara otpadnih voda, što je ekvivalentno brojci od 55.740 stanovnika, a svaki dan prihvati i 548,5 kubičnih metara otpadnih voda iz oko 3 tisuće crnih jama


U povodu  jučerašnjeg Svjetskog dana voda zadarska Odvodnja d.o.o.  jučer je upriličila Dan otvorenih vrata porad Uređaja za  pročišćavanje otpadnih voda  Centar. Ovo je zapravo bila  prilika da svi zainteresirani posjete uređaj, a zaposlenici Odvodnje, zajedno s direktorom  Grgom Peronjom, posjetiteljima su omogućili i obilazak  uređaja te su bili na raspolaganju za sva pitanja. Građani  su, naime, dobili priliku posjetiti kompleks s 21 objektom,  koji se nalaze u sklopu jedne  parcele, odnosno pogon  uređaja za pročišćavanje otpadnih voda čiji je kapacitet  dostatan za više od sto tisuća  stanovnika. Kako je naglasio  Peronja, s obzirom na to da je  povod jučerašnjem događaju  Svjetski dan voda, ovom su  prilikom za posjetitelje pripremili i prezentaciju kojom je  naglasak stavljen na zaštitu  okoliša, odnosno na ekološko  značenje uređaja Centar.
– Najbitnije sastavnice  uređaja Centar su dvanaest crpnih postaja, dva retencijska  bazena, dva uređaja za  pročišćavanje otpadnih voda i  165 kilometara cjevovoda i kolektora. To je sustav odvodnje  koji dovodi otpadne vode od  svakog korisnika do uređaja  Centar. Važno je naglasiti da je  ovaj uređaj u 2010. godini preradio 6 milijuna kubika otpadnih voda, istaknuo je Peronja, naglasivši kako rezultati  ispitivanja rada uređaja pokazuju da Zadar ima najčišće  more na Jadranu, što dovoljno  govori o tome koliko je ekološko značenje ovog uređaja  za grad.
Peronja je ovom prilikom  prezentirao i rezultate ispitivanja, odnosno uspoređivanja  stupnja onečišćenosti ulaznih  otpadnih voda sa stupnjem  onečišćenosti izlaznih otpadnih voda.
– Zadatak uređaja je da  ukloni 70 do 90 posto  onečišćenja iz ulaznih otpadnih voda, a prema našim rezultatima, vidljivo je da mi postižemo pročišćenje otpadne  vode od čak 93 posto. Sve to  govori da su rezultati rada  uređaja izvrsni i da objekt radi  savršeno. Zato smo danas  htjeli ljudima ukazati na brojne koristi koje svi oni imaju od  uređaja, a kojih možda nisu  svjesni, kazao je Peronja, istaknuvši da uređaj Centar  dnevno preradi gotovo 14 tisuća kubičnih metara otpadnih voda, što je ekvivalentno  brojci od 55.740 stanovnika, a  svaki dan prihvati i 548,5 kubičnih metara otpadnih voda  iz oko 3 tisuće crnih jama.
Kako je naglasio Peronja,  normativ kojem teži Hrvatska  je ostvariti 70-postotnu spojenost na sustav odvodnje i  55-postotnu spojenost na  pročišćavanje otpadnih voda,  što znači da je, s obzirom na to  da je u Zadru već ostvareno  preko 70 posto spojenosti na  sustav odvodnje i preko 67  posto na pročišćavanje otpadnih voda, Zadar odavno “uhvatio” propisane normative.
 


Upozorenje odvodnje




U sklopu jučerašnjeg Dana otvorenih vrata Grgo Peronja, direktor  Odvodnje, u svojoj je prezentaciji apelirao i na građane koji vlažne maramice  i štapiće za uši bacaju u kanalizaciju. Kako je istaknuo Peronja, ovo su  najčešći problemi koji uzrokuju zastoje u radu uređaja, a sve zbog  nesavjesnosti građana.
– Na uređaju postoje grube i fine rešetke na kojima krupne stvari zapinju.  No, dok će se toaletni papir tu raspasti, vlažne maramice neće, a štapić za  uši se provuče kroz grube rešetke i na finoj rešetki uzrokuje zastoj. To su za  nas veliki problemi, koji zahtijevaju dugi i komplicirani postupak čišćenja,  upozorio je Peronja.