Bilosnićeva oda elementarnoj ljudskosti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin

Najnovija zbirka pjesama Tomislava Marijana Bilosnića "Afrika" predstavljena je u srijedu u prostorijama Društva hrvatskih književnika, na tribini Susreti u DHK, na Trgu bana Josipa Jelačića, u Zagrebu.

Uz autora, u predstavljanju zbirke "Afrika" sudjelovali su Davor Šalat, književnik i kritičar, Lada Žigo, književnica i kritičarka, inače voditeljica Tribine, dok je pjesme čitao poznati dramski umjetnik Joško Ševo.

"Afrika", koja je tiskana u izdanju Udruge 3000 godina Za dar iz Zadra, i prije nego je ušla u knjižare i knjižnice, izazvala je posebnu pažnju književne kritike i čitateljske publike. Odmah po njezinu izlasku dr. sc Igor Šipić je ovu Bilosnićevu zbirku nazvao "moći visokoga stvaralaštva", koja se na neki način i slutila poslije dviju Bilosnićevih patosnih poema "Crno je crno" i "Vukovar". Bilosnić ovdje "iskazuje jednu novu dimenziju istraživačkog duha koja budi u njemu historičara, avanturistu, filantropa, mirotvorca, nadasve, umjetnika širih razmjera", piše Šipić.

Na tribini u Zagrebu, Davor je Šalat ovu Bilosnićevu zbirku nazvao "odom elementarnoj ljudskosti" i "Bilosnićevom osudom globalnog vampirizma". "Tomislavu Marijanu Bilosniću u zbirci pjesama "Afrika" uspjelo je u većoj mjeri nego i u jednoj dosadašnjoj njegovoj poetskoj knjizi stvoriti osebujnu pjesničku kozmologiju koja u svojoj posebnosti zahvaća i priziva mnoštva prethodnih ljudskih iskustava i kozmoloških sustava", mišljenja je Šalat.

Bilosnića, kao polivalentnog umjetnika, književnika, slikara i umjetničkog fotografa, s vrlo neobičnom i bogatom biografijom i bibliografijom, mnogobrojnoj zagrebačkoj književno publici predstavila je voditeljica tribine Lada Žigo, koja je o potom i sama govorila o "Africi", predstavivši je iznimnim i značajnim djelom suvremene hrvatske lirike. Lada Žigo u ovoj najnovijoj zbirci pjesama Tomislava Marijana Bilosnića nalazi elemente Platonove filozofije koja drži da u svijetu pojava postoje samo prividne istine , a stvarnih istina ima samo u svijetu ideja.

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno