Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Bilosnićeva oda elementarnoj ljudskosti

22.03.2012. 23:00
Bilosnićeva oda elementarnoj ljudskosti


Najnovija zbirka pjesama Tomislava Marijana Bilosnića “Afrika” predstavljena je u srijedu u prostorijama Društva hrvatskih književnika, na tribini Susreti u DHK, na Trgu bana Josipa Jelačića, u Zagrebu.
Uz autora, u predstavljanju zbirke “Afrika” sudjelovali su Davor Šalat, književnik i kritičar, Lada Žigo, književnica i kritičarka, inače voditeljica Tribine, dok je pjesme čitao poznati dramski umjetnik Joško Ševo.
“Afrika”, koja je tiskana u izdanju Udruge 3000 godina Za dar iz Zadra, i prije nego je ušla u knjižare i knjižnice, izazvala je posebnu pažnju književne kritike i čitateljske publike. Odmah po njezinu izlasku dr. sc Igor Šipić je ovu Bilosnićevu zbirku nazvao “moći visokoga stvaralaštva”, koja se na neki način i slutila poslije dviju Bilosnićevih patosnih poema “Crno je crno” i “Vukovar”. Bilosnić ovdje “iskazuje jednu novu dimenziju istraživačkog duha koja budi u njemu historičara, avanturistu, filantropa, mirotvorca, nadasve, umjetnika širih razmjera”, piše Šipić.
Na tribini u Zagrebu, Davor je Šalat ovu Bilosnićevu zbirku nazvao “odom elementarnoj ljudskosti” i “Bilosnićevom osudom globalnog vampirizma”. “Tomislavu Marijanu Bilosniću u zbirci pjesama “Afrika” uspjelo je u većoj mjeri nego i u jednoj dosadašnjoj njegovoj poetskoj knjizi stvoriti osebujnu pjesničku kozmologiju koja u svojoj posebnosti zahvaća i priziva mnoštva prethodnih ljudskih iskustava i kozmoloških sustava”, mišljenja je Šalat.
Bilosnića, kao polivalentnog umjetnika, književnika, slikara i umjetničkog fotografa, s vrlo neobičnom i bogatom biografijom i bibliografijom, mnogobrojnoj zagrebačkoj književno publici predstavila je voditeljica tribine Lada Žigo, koja je o potom i sama govorila o “Africi”, predstavivši je iznimnim i značajnim djelom suvremene hrvatske lirike. Lada Žigo u ovoj najnovijoj zbirci pjesama Tomislava Marijana Bilosnića nalazi elemente Platonove filozofije koja drži da u svijetu pojava postoje samo prividne istine , a stvarnih istina ima samo u svijetu ideja.